Meidän Talo

Murtosuojaus pysäyttää varkaat

Murtosuojaus pysäyttää varkaat
Suomessa tehdään joka vuosi tuhansia murtoja pientaloihin. Lue Meidän talon vinkit ja pysäytä varkaat kunnollisella murtosuojauksella!
Julkaistu: 3.7.2014

Suomessa tehdään joka vuosi tuhansia murtoja pientaloihin. Sisään päästään yleensä sorkkaraudalla ulko-ovesta. Murtosuojaus voi pysäyttää keikan.

Murtosuojauksen perusasia on rakenteellinen suojaus. Oven pitää olla rakenteellisesti vahva ja varustettu saranatapeilla, karmin tukevasti kiinni talon rakenteissa. Käyttölukossa on oltava takalukitusmahdollisuus, ja lisäksi tarvitaan varmuuslukko. Kumpikin lukko suojataan murtosuojaraudalla.

Kodin murtosuojaus kuntoon

 • Ovessa on takalukittava lukko ja lisäksi varmuuslukko, murtosuojaraudat murtosuojatapit, ovisilmä ja varmuusketju.
 • Myös parvekkeen tai terassin ovessa on kunnollinen lukko.
 • Hälytysjärjestelmä ja sen asentanut yritys ovat vakuutusyhtiöiden hyväksymiä.
 • Arvokkain omaisuus on turvamerkitty, valokuvattu ja luetteloitu.
 • Pidä ovet ja ikkunat lukittuina.
 • Pidä asunto asutun näköisenä myös poissa ollessasi.  Älä jätä puhelinvastaajaan viestiä, että olet matkalla. Älä myöskään kerro matkasta sosiaalisessa mediassa.

Murronkestävä lukko

Kelpo lukko täyttää murronkestävyyden vaatimukset (standardit SFS 7020 ja 5970). Lisäksi on varminta, että sen asentaa vakuutusyhtiöiden hyväksymä lukkoliike. Uskottavimpia ovat merkkilukot, joiden patentit ovat voimassa ja joiden avainjärjestelmät ovat suojatut.

Elektroniikka on lisääntynyt lukoissa. Suuntausta edustavat langaton keskuslukitus Abloy Control+, jolla ovet saa kerralla lukkoon kaukoavaimella, sekä vanhoihin lukkorunkoihin käyvä iLOQ-lukitusjärjestelmä, jonka ohjelmoitavan avaimen työntöliike lukkopesään tuottaa tarvittavan energian.

Lapsiturvallisuutta lisää taka- ja parvekeovien sisäpuoliseen lukitukseen tarkoitettu Abloy DH300, jonka salpa avautuu ohjelmoitavalla koodilla.    

Hälytysjärjestelmä kotiin

Murroneston lisäksi tavoitteena on lisätä kiinnijäämisen riskiä. Siinä auttavat hämäräkytkimillä ja liiketunnistimilla syttyvät lamput sekä hälytysjärjestelmä. Hälytysjärjestelmän voi ostaa kuka tahansa ja asentaa taloonsa itse tai asennuttaa alan firmalla.

Hälytys-, kodinvalvonta- tai kodinohjausjärjestelmä havaitsee liikehdinnän ja murron lisäksi tulipalot ja vesivuodot ja reagoi niihin halutulla tavalla.  Myös lämmityksen, ilmastoinnin ja valaistuksen ohjaukset voidaan saada mukaan. Tiedonsiirron tekniikoita ovat gsm, laajakaista ja adsl.

Jos hälytys tulee vain omaan kännykkään, se voi joskus lisätä tuskaa aika valtavasti. Vaikkapa ulkomailla lomailtaessa joku pitää saada nopeasti liikkeelle kohteeseen. 

Vaivattomampi tapa on kokonaispalvelu, johon sisältyvät vuokralaitteet asennuksineen ja turvallisuuspalvelu. Tarjoajia ovat suurimmat vartiointifirmat.

Langaton vai langallinen hälytysjärjestelmä?

Vaikka langaton tekniikka on suosiossa, langallisten laitteiden hankintakustannus on edullisempi. Kun keskusyksikön akkua lataa verkkosähkö, se maksaa vähemmän kuin langattomien erillislaitteiden tiheään vaihdettavat litiumparistot.

Langattomia gsm-, 3G- ja 4G-yhteyksiä samoin kuin kameravalvonnan wlan-verkkoja kyetään häiritsemään jammerilla, jolla rikollinen voi helposti estää hälytyksen ja kamerakuvan siirtymisen. Varminta olisi toteuttaa hälytysjärjestelmän pääyhteys langallisena ja varayhteys langattomana radioyhteytenä.

Esimerkkejä hälytysjärjestelmistä

Elisa Vahti on langaton hälytysjärjestelmä. Sen laitteita ovat:

 • valvontakamera (mukana liiketunnistin ja mikrofoni)
 • ovikosketin
 • keskusyksikkö
 • liiketunnistin
 • lämpömittari
 • vesivahti
 • sireeni.

Havaitessaan liikettä laite hälyttää, siirtää hälytyksen kännykkään ja aloittaa videotallennuksen. Tietokoneella tai älykännykällä voidaan ohjata toimintoja ja seurata kamerakuvaa. 

Kilpailevia vaihtoehtoja löytyy kosolti, kuten Securitas Directin Verisure-hälytysjärjestelmä, jossa on puhuvat palovaroittimet. Ouman Plus -kotiautomaatiolla sekä Enston EIB/KNX -taloautomaatiolla hoituvat myös valaistuksen, lämmityksen ja ilmastoinnin ohjaukset.

Asiantuntija: teknillinen asiantuntija Veijo Kauppi, Sähköinfo ja toimitusjohtaja Jouko Laitinen, Finnsecurity

Lisätietoja:

Lue lisää:

Kommentoi »