Meidän Mökki

Muovimatoille kyytiä! Pienestä 60-luvun talosta tuli persoonallinen kaupunkimökki

Muovimatoille kyytiä! Pienestä 60-luvun talosta tuli persoonallinen kaupunkimökki
Helsinkiläiset Sanna Eid ja Stepan Sarpaneva suuntaavat Hankoon arkea karkuun niin helteillä kuin syyssateilla ja talvipakkasilla.
Julkaistu: 26.7.2018

Tontti oli suuri ja kiinnostava ja 1960-luvun rakennus juuri sopivan kokoinen. Se täytti suurimmaksi osaksi Stepan Sarpanevan ja Sanna Eidin toiveet. Ensimmäisessä kerroksessa oli kolme huonetta ja keittiö ja isossa kellarissa sauna. Ovet ja katto olivat alkuperäisiä ja muovimatot poistettavissa. Vain autotalli puuttui.

Stepan vierastaa kysymystä, tuntuiko mökki heti omalta. Hänen ajatuksensa on, että mökistä tehdään omannäköinen.

Talo sijaitsee rauhaisalla pientaloalueella. 1963 valmistuneessa puutalossa on neliöitä 75. Kellarista tilaa löytyy saman verran lisää.

Stepanin perheellä oli mökki Hangossa 1980-luvulla. Kymmenisen vuotta sitten hänen veljensä hankki kaupungista kesäpaikan, ja pari alkoi kyläillä siellä. He päättivät tehdä vastaavan hankinnan ja pyöräilivät talonäytöstä toiseen, kunnes tämä osui kohdalle vuonna 2010.

Talo oli rakennettu vuonna 1963 ja säilynyt suhteellisen hyvässä kunnossa. Kaikki pinnat kuitenkin piti uusia. Stepan sai avukseen ystävänsä Pauli Apollo Ahopellon. Tilataiteilija, perinnerakentaja ja kuraattori suostui remonttiavuksi vain sillä ehdolla, että Sanna ja Stepan ostaisivat häneltä vanhan radion.

He tekivät kaupat ja aloittivat remontin. Työ päätettiin tehdä omaan tahtiin itse sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta. Pariskunta asui remontin keskellä, kun kunnostus eteni osissa.

Olohuoneen ja keittiön seinät maalattiin vaaleanharmaiksi. Yhden seinän tapetissa on Paulin kuvaama vanha radio.

Seinän tapetti sai alkunsa radiosta. Yrjö Kukkapuron Saturnus-tuoli on peritty Stepanin Timo-sedältä.
Kiva kontrasti syntyy, kun yhdistetään Sveitsistä Emmauksesta hankittu sänky, Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -tapetti 1950-luvulta ja Eeron Aarnion Swan-valaisin 2000-luvulta.

Keittiön ja olohuoneen välinen seinä poistettiin, keittiöön hankittiin uusia kaappeja, ja jääkaapin paikka vaihtui.

Pariskunta poisti muovimatot, hioi alla olevat ponttilaudat ja maalasi ne.

– Makuuhuoneen tapetoimme yhdessä, mutta se homma ei ollut lähellä sydäntä – ainakaan yhdessä tapetointi, Sanna naurahtaa.

Sanna pitää makuuhuoneen tunnelmasta, vaikka tapettien saumat eivät osuneet aivan kohdalleen. Tilan saa pimennysverhoilla rauhoittavan hämäräksi. Sängynpääty on Sveitsistä, missä Stepan Sarpaneva opiskeli kellosepän ammattia ja työskenteli yhdeksän vuotta. Loput osat makuuhuoneen kalustesarjasta odottavat varastossa kohtaloaan.

Useimmat huoneista maalattiin. Pariskunta on siitä yhtä mieltä, että maalaaminen ei vanhasta puutalosta lopu.

Stepanin löydöt miellyttävät useimmiten myös Sannaa. Suuri osa hankinnoista on varastoitu ja pääsee sisustukseen kausiluontoisesti. Stepanin silmäterä on turkoosi nojatuoli, josta näkee lähes joka suuntaan.

Pariskunnan mielestä kierrätys kannattaa, sillä vanhojen tavaroiden laatu on usein parempi kuin uusien.

Olohuoneen turkoosi nojatuoli on Stepanin lempipaikka. Siitä näkee sekä keittiöön että eteiseen. Vintiltä löytyneeseen varjostimeen hankittiin jalka kirpputorilta.
Tilava ruokapöytä on kuin luotu pelaamiseen.
Keittiön seinäkaappien ovet oli tarkoitus hioa puunvärisiksi, mutta sävy sopi mainiosti yhteen vaaleansinisen seinän kanssa.
Keittiömoduuli istuu hyvin harmaaseen muuriseinään.

Etäisyys kotiin pääkaupunkiseudulle on juuri sopiva, ja Hangossa on tarjolla kaikki palvelut ympäri vuoden. Suosikkikahvilassa on aina tuoreita leivonnaisia ja kodinomainen tunnelma.

– Paikallinen leffateatteri on ihanan tunnelmallinen, vaikka ikivanhoissa penkeissä on pakko istua selkä suorana, Sanna kertoo.

Perhe lähtee Hankoon arkea karkuun vähintään kerran kuukaudessa ympäri vuoden. Puutalo on sen verran paljastanut historiaansa, että Sarpanevat ovat vasta kolmannet asukkaat. Pohjapiirros on vuodelta 1962, ja ilmeisimmin talo saatiin valmiiksi vuotta myöhemmin.

Stepan yllättää kertomalla, että puutaloidyllistä huolimatta hän voisi rakentaa betonisen, yksikerroksisen rakennuksen, jos rahaa ei tarvitsisi miettiä. Sellainen voisi sopia myös Hangon-tontille.

Talon värikkäin huone on kuisti. Vanha rautasänky on peräisin Sannan lapsuudenkodista. Pitsiverhot on teetetty korostamaan mökkitunnelmaa.
Stepanin setä Timo Sarpaneva pinnoitti Porin Matin uudelleen 60-luvulla. Purjevene on naapurin lelu ja lainassa.
Sarvet ja vitriini ovat kirpputorilta.
Vitriinissä on Stepanin isän, Pentti Sarpanevan suunnittelemia esineitä sekä Timon Sarpanevan teräslautaset.
Kesäisen Hangon suosituin menopeli etenee lihasvoimalla.
Kommentoi »