Muotoilijapari Timo Niskasen ja Hanna Vallin uusi koti on vain kivenheiton päässä vanhasta asunnosta, jossa perhe ehti viettää kymmenen vuotta. Sinne oli silti pitkä matka: uuden kodin löytyminen kesti lähes seitsemän vuotta. Vanha asunto alkoi poikien Leon, 10, ja Niilon, 8, kasvaessa jäädä pieneksi, mutta Helsingin Käpylän Olympiakylässä on tarjolla vain vähän isoja asuntoja. Alueella käy myös kova kysyntä, ja monet asunnot myydään ennen ensimmäistäkään näyttöä.
Viime vuoden lopulla pari kuuli tuttaviensa muuttoaikeista ja sopi kaupat lähes siltä seisomalta. Joulukuussa pari pääsi remontoimaan keittiön ja kaikki pinnat. Tammikuussa perhe vihdoin pääsi muuttamaan uuteen kotiin.
Koti vaikuttaa siltä, kuin siellä olisi asuttu pitkäänkin, niin hienosti tavarat ovat löytäneet paikkansa ja koti tunnelmansa. Timo kertoo, että pariskunnan vahvuus onkin heti valmista -tyyppinen asettuminen. Kumpikaan ei halua asua keskeneräisten tilojen keskellä, vaan muuttolaatikot puretaan ripeästi, ja elämä jatkuu uudessa osoitteessa.
Minulle koti merkitsee...
todella paljon. Vietämme paljon aikaa kotona perheen kanssa ja haluamme, että kotona on hyvä olla. Siksi remontoimme asunnosta viimeistä piirtoa myöten omannäköisen. Jotta koti olisi jokaista perheenjäsentä miellyttävä, otimme lapset mukaan suunnitteluun. He saivat valita maalivärit huoneisiinsa, joskin me vanhemmat valitsimme tarkat sävyt.
Sisustajana olen…
hyvin käytännöllinen. Sisustamisessa paras vaihe on ehdottomasti suunnittelu ja remontointi. Hanna vastaa sisustuksellisesta ilmeestä ja me yhdessä eri pintavalinnoista.
Kotini kertoo minusta, että…
pidän järjestyksestä. Haluamme pitää sisustuksen ilmavana: mieluummin vähemmän kalusteita kuin täyteen sisustettuja tiloja. Muotoilijana minulle on tärkeää, että kotimme asioilla on tarina. Ne ovat enemmän kuin tuotteita.
Ystäväni ovat sanoneet kodistani…
”Missä kaikki teidän tavarat ovat?” Ilmava kotimme on ilmeisesti joidenkin mielestä tyhjähkö, sillä pidän tärkeänä sitä, että kaikille tavaroille on omat paikat. 50-luvulle tyypilliset vanhat kiinteät kaapistot ja vaatehuoneet nielevät sisäänsä suuren määrän tavaraa. Loput ovat ullakolla. Säilytämme kotona vain sen hetkiset vaatteet ja kengät, muut ullakolla. Uskoisin, että osin siksi koti pysyy siistinä.
Elämää helpottaa…
että muutossa saimme yhden huoneen lisää ja nyt pojilla on ensi kertaa omat huoneet. Yhden lisähuoneen merkitys on valtava. Siitä saa helposti vierashuoneen, ja pojat voivat kutsua kavereita kotiin ja yökylään paljon aikaisempaa joustavammin.
Työni näkyy kodissani…
suunnittelemissani valaisimissa. Melkein kaikki Himmeen valaisimet ainakin käyvät kotonamme suunnitteluprosessin aikana, ja ne, joille löytyy paikka, jäävät.
Hyvä valaisin on mielestäni….
toimiva ja kaunis. Se valaisee hyvin, ei häikäise ja on kaunis niin päällä kuin sammutettuna. Muotokieli on tärkeä, mutta korostan myös toimivuutta ja valaistusominaisuuksia.
Kodissani panostan…
Laadukkaisiin suomalaisten tuotteisiin. On hienoa tuntea suunnittelijat tuotteiden takana. Suosikkejani ja kotiini hankittuja tuotteita ovat suunnitelleet tai valmistaneet Made by Choice, Poiat, Lumokids, Vaja Finland, Finarte ja Hakola. Uusin tuottavuus on Utopia & Utility, jonka yrittäjäsisaruksista Pia Wüstenbergilla on suomalaiset sukujuuret.
Erityisen onnistunut ratkaisu on…
tekemäni vanerinen eteisen naulakko. Olen siitä valtavan innostunut ja mielestäni toteutus onnistui hyvin. Vaneripinta luo sisääntuloon oman ilmeen ja toimii sisustuselementtinä.
Epäkäytännöllistä sen sijaan on…
suunnittelemani vanerinen eteisen naulakko. Se on nätti tyhjänä, mutta kauneus karisee, kun siihen alkaa kertyä takkeja. Onneksi meillä on vaatehuone ulkovaatteille ja kengille, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä.
Kuvaile hetki, jolloin olet kodissa onnellisimmillasi?
Vapaa aamu, kun saan istua kahvikupin ja sanomalehden kanssa keittiön pöydän ääressä. Keittiö oli yksi sisustusunelmistani.
Perheemme yhteinen unelma on...
puutalo Käpylässä. Olemme haaveilleet siitä niin kauan kuin muistamme. Remontointi ja kunnostus ovat yhteisiä lempiaiheitamme. Talossa saisi olla puutarha, jotta saisimme puuhastella myös ulkona.
Valaisinsuunnittelija Timo Niskasen vinkit valaistukseen
- Valaisin ei saa häikäistä. Sitä aiheuttavat selvästi ympäristöä kirkkaammat valopisteet. Häikäisemättömän valaisimen tunnistaa siitä, ettei sen valonlähde näy vaan on erilaisten varjostimien peitossa.
- Mieti valon suuntaaminen toimintojen mukaan. Sijoita sängyn viereen suunnattava valaisin; lukuvaloksi soveltuu niin seinä-, pöytä-, riippu- kuin jalkavalaisinkin. Opaalilasiset valaisimet antavat valoa ympärilleen eivätkä sovi parhaiten tähän tehtävään. Parisängyn valaisin ei saa häiritä vieressä nukkuvaa.
- Sijoita valaisimia eri korkeuksille ja kohdista eri suuntiin. Valon suunnasta riippuu, kuinka pinnat tulevat esiin. Vaalea väri heijastaa valoa paremmin kuin tumma. Pintaan, jossa on muotoja, syntyy varjoja. Ylhäältä tuleva suora, tasainen valo tekee tilasta mielenkiinnottoman, koska valon ja varjon jännite puuttuu.
- Luonnonvalolla on tärkeä rooli. Sijoita toiminnot ja kalusteet luonnonvalo huomioiden – ruoka- ja työpöytä ikkunan eteen. Eteiseen tullaan luonnonvalosta. Siellä kannattaa olla hyvä valaistus, ettei kotiin tullessa tunne saapuvansa kellariin.
- Valaise koti useilla erilaisilla valaisimilla. Näin valaistus sopeutuu eri tilanteisiin ja luo tunnelmaa. Korosta valaistuksella kodin kauneimpia puolia ja jätä toisarvoiset asiat valaisematta.
- Valaistusta voi säätää älykkäästi esimerkiksi kännykän sovelluksella. Valon värilämpötilalla on suuri merkitys vireystilaamme. 2700 kelviniä on hyvä lämpimänvalkoinen väri. Älylaitteilla valaisimiin säätyy miellyttävä yötila.
- Muista elävä tuli, sitä on kiehtova katsoa. Kynttilän värilämpötilalla on rauhoittava vaikutus.