Avotakka

”Missä kaikki tavaranne ovat?” kysyvät ystävät – muotoilijaperhe vaalii harmonisessa kodissaan ilmavuutta, järjestystä ja tavaroiden tarinoita

”Missä kaikki tavaranne ovat?” kysyvät ystävät – muotoilijaperhe vaalii harmonisessa kodissaan ilmavuutta, järjestystä ja tavaroiden tarinoita
Muotoilijapari Timo Niskanen ja Hanna Valli etsivät isompaa kotia tutuilta kulmilta Helsingin Käpylässä. Haaveiden täyttymystä sai odottaa seitsemän vuotta. Kodin sisustuksessa on noudatettu vähemmän on enemmän -periaatetta: pari haluaa pitää tilat ilmavana ja järjestyksessä.
Julkaistu: 6.9.2020

Muotoilijapari Timo Niskasen ja Hanna Vallin uusi koti on vain kivenheiton päässä vanhasta asunnosta, jossa perhe ehti viettää kymmenen vuotta. Sinne oli silti pitkä matka: uuden kodin löytyminen kesti lähes seitsemän vuotta. Vanha asunto alkoi poikien Leon, 10, ja Niilon, 8, kasvaessa jäädä pieneksi, mutta Helsingin Käpylän Olympiakylässä on tarjolla vain vähän isoja asuntoja. Alueella käy myös kova kysyntä, ja monet asunnot myydään ennen ensimmäistäkään näyttöä.

Viime vuoden lopulla pari kuuli tuttaviensa muuttoaikeista ja sopi kaupat lähes siltä seisomalta. Joulukuussa pari pääsi remontoimaan keittiön ja kaikki pinnat. Tammikuussa perhe vihdoin pääsi muuttamaan uuteen kotiin.

Koti vaikuttaa siltä, kuin siellä olisi asuttu pitkäänkin, niin hienosti tavarat ovat löytäneet paikkansa ja koti tunnelmansa. Timo kertoo, että pariskunnan vahvuus onkin heti valmista -tyyppinen asettuminen. Kumpikaan ei halua asua keskeneräisten tilojen keskellä, vaan muuttolaatikot puretaan ripeästi, ja elämä jatkuu uudessa osoitteessa.

Timo työskentelee Himmee-valaisinbrändin suunnittelijana. Hän on huomannut oman yrityksensä tuotteiden sopivan täydellisesti heidän 1950-luvun arkkitehtuuria ja ajan tyypillisiä mittasuhteita edustavaan asuntoonsa. Mielekäs ympäristö lienee ohjannut suunnittelua.
Maalauksen on tehnyt taiteilija Joona Ijäs. Hanna poimii siitä sävyt tyynyihin ja kukkiin.
Olohuoneen sohva on Hakolan, rahi ja rottinkipöytä kirpputorilta. Matto on Saanan ja Ollin designia Finartelle. Timon suunnittelema Siro-jalkavalaisin on Himmeen uusinta tuotantoa ja kuin tehty tähän kotiin. Nojatuoli on vintagea.

Minulle koti merkitsee...

todella paljon. Vietämme paljon aikaa kotona perheen kanssa ja haluamme, että kotona on hyvä olla. Siksi remontoimme asunnosta viimeistä piirtoa myöten omannäköisen. Jotta koti olisi jokaista perheenjäsentä miellyttävä, otimme lapset mukaan suunnitteluun. He saivat valita maalivärit huoneisiinsa, joskin me vanhemmat valitsimme tarkat sävyt.

Sisustajana olen…

hyvin käytännöllinen. Sisustamisessa paras vaihe on ehdottomasti suunnittelu ja remontointi. Hanna vastaa sisustuksellisesta ilmeestä ja me yhdessä eri pintavalinnoista.

Kotini kertoo minusta, että…

pidän järjestyksestä. Haluamme pitää sisustuksen ilmavana: mieluummin vähemmän kalusteita kuin täyteen sisustettuja tiloja. Muotoilijana minulle on tärkeää, että kotimme asioilla on tarina. Ne ovat enemmän kuin tuotteita.

Ruokailutila on olohuoneen yhteydessä. Vintagepöytä ja Thonetin vintagetuolit tuotiin aiemmasta kodista, ja tänne pariskunta hankki yhden Saku Sysiön suunnitteleman Made by Choicen Laakso-tuolin lisää. Valaisimet ovat Tom Dixonin. Astiakaappina toimii vanha vitriini.
Pariskunta suunnitteli keittiön itse Ikean kaapiston pohjalta. Toinen seinä jätettiin ilman yläkaappeja, jotta tila jää avaraksi.
Kun seinässä on sävy, valkoinen kaapisto näyttää puhtaan valkoiselta. Mustat yksityiskohdat ryhdistävät kokonaisuuden.
Musta taso ja hana ovat kaapistojen tavoin Ikeasta.

Ystäväni ovat sanoneet kodistani…

”Missä kaikki teidän tavarat ovat?” Ilmava kotimme on ilmeisesti joidenkin mielestä tyhjähkö, sillä pidän tärkeänä sitä, että kaikille tavaroille on omat paikat. 50-luvulle tyypilliset vanhat kiinteät kaapistot ja vaatehuoneet nielevät sisäänsä suuren määrän tavaraa. Loput ovat ullakolla. Säilytämme kotona vain sen hetkiset vaatteet ja kengät, muut ullakolla. Uskoisin, että osin siksi koti pysyy siistinä.

Elämää helpottaa…

että muutossa saimme yhden huoneen lisää ja nyt pojilla on ensi kertaa omat huoneet. Yhden lisähuoneen merkitys on valtava. Siitä saa helposti vierashuoneen, ja pojat voivat kutsua kavereita kotiin ja yökylään paljon aikaisempaa joustavammin.

Rottinkikaappi on prototyyppi ja Hannan ja Timon yhteistä suunnittelua. Kaapin päällä on Himmeen Toad-valaisin.
Lepakkotuoliin teetettiin uusi sinisävyinen päällinen. Valkoiseksi maalattu lipasto on vanhaa Lundiaa. Timo on suunnittelut Lumokidsille kirjahyllyn, jonka mittasuhteet sopivat juuri lastenhuoneeseen.
Niilo sai itse valita siniharmaan sävyn huoneeseensa. Se on Jotunin Serene Blue 5490. Timo valmisti naulakon, joka maalattiin seinämaalilla ja sijoitettiin tumman ja vaalean seinäpinnan rajaan.

Työni näkyy kodissani…

suunnittelemissani valaisimissa. Melkein kaikki Himmeen valaisimet ainakin käyvät kotonamme suunnitteluprosessin aikana, ja ne, joille löytyy paikka, jäävät.

Hyvä valaisin on mielestäni….

toimiva ja kaunis. Se valaisee hyvin, ei häikäise ja on kaunis niin päällä kuin sammutettuna. Muotokieli on tärkeä, mutta korostan myös toimivuutta ja valaistusominaisuuksia.

Kodissani panostan…

Laadukkaisiin suomalaisten tuotteisiin. On hienoa tuntea suunnittelijat tuotteiden takana. Suosikkejani ja kotiini hankittuja tuotteita ovat suunnitelleet tai valmistaneet Made by Choice, Poiat, Lumokids, Vaja Finland, Finarte ja Hakola. Uusin tuottavuus on Utopia & Utility, jonka yrittäjäsisaruksista Pia Wüstenbergilla on suomalaiset sukujuuret.

Makuuhuone sai seiniinsä pehmeän sävyn Jotunin Rustic Pink -maalisävyllä. Kattovalaisin on Habitatin. Yöpöytä on Joanna Laajiston Made by Choicelle suunnittelema Airisto. Valaisin on Timon suunnittelema Himmeen Siro. Timo ja Hanna siirsivät oviaukkoon pariovet toisaalta kodista. Nyt makuuhuone aukeaa ruokailutilaan.
Tekstiileilläkin voi vaikuttaa valaisuun. Tässä kodissa esimerkiksi sängyissä olevat tekstiilit heijastavat kauniisti valoa ympäristöönsä.
Liinavaatekaappi tuotiin vanhasta kodista. Sen päällä on Timon suosikki, Utopia & Utility -maljakko, jonka on suunnitellut Pia Wüstenberg. Juliste on Kaisa Kartelan.
Leon huoneen seinät maalattiin Jotunin Exhale 7637 -maalilla. Pöydän Timo kokosi Pinnijalkapoikien Pinna-jaloista ja levystä. Koulutuoli on vintagea. Astiakaappi ei mahtunut kodin ruokailutilaan vaan päätyi toiseen lastenhuoneeseen.

Erityisen onnistunut ratkaisu on…

tekemäni vanerinen eteisen naulakko. Olen siitä valtavan innostunut ja mielestäni toteutus onnistui hyvin. Vaneripinta luo sisääntuloon oman ilmeen ja toimii sisustuselementtinä.

Epäkäytännöllistä sen sijaan on…

suunnittelemani vanerinen eteisen naulakko. Se on nätti tyhjänä, mutta kauneus karisee, kun siihen alkaa kertyä takkeja. Onneksi meillä on vaatehuone ulkovaatteille ja kengille, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä.

Kuvaile hetki, jolloin olet kodissa onnellisimmillasi?

Vapaa aamu, kun saan istua kahvikupin ja sanomalehden kanssa keittiön pöydän ääressä. Keittiö oli yksi sisustusunelmistani.

Perheemme yhteinen unelma on...

puutalo Käpylässä. Olemme haaveilleet siitä niin kauan kuin muistamme. Remontointi ja kunnostus ovat yhteisiä lempiaiheitamme. Talossa saisi olla puutarha, jotta saisimme puuhastella myös ulkona.

Timo suunnitteli ja valmisti eteiseen vanerista seinämän naulakoksi. Taustalla näkyvään keittiöön mahtuu pieni ruokailuryhmä, jonka tuoleina on Poiatin Lavitta-tuoli ja Ola Kettusen Ulla-vintagejakkara.
Vuonna 1953 rakennettu talo on Helsingin Käpylää parhaimmillaan. Olympiakylän asunnot edustavat Timon ja Hannan silmää miellyttävää muotokieltä. Pariskunnan kerrostaloneliössä on 78 neliötä.

Valaisinsuunnittelija Timo Niskasen vinkit valaistukseen

  1. Valaisin ei saa häikäistä. Sitä aiheuttavat selvästi ympäristöä kirkkaammat valopisteet. Häikäisemättömän valaisimen tunnistaa siitä, ettei sen valonlähde näy vaan on erilaisten varjostimien peitossa.
  2. Mieti valon suuntaaminen toimintojen mukaan. Sijoita sängyn viereen suunnattava valaisin; lukuvaloksi soveltuu niin seinä-, pöytä-, riippu- kuin jalkavalaisinkin. Opaalilasiset valaisimet antavat valoa ympärilleen eivätkä sovi parhaiten tähän tehtävään. Parisängyn valaisin ei saa häiritä vieressä nukkuvaa.
  3. Sijoita valaisimia eri korkeuksille ja kohdista eri suuntiin. Valon suunnasta riippuu, kuinka pinnat tulevat esiin. Vaalea väri heijastaa valoa paremmin kuin tumma. Pintaan, jossa on muotoja, syntyy varjoja. Ylhäältä tuleva suora, tasainen valo tekee tilasta mielenkiinnottoman, koska valon ja varjon jännite puuttuu.
  4. Luonnonvalolla on tärkeä rooli. Sijoita toiminnot ja kalusteet luonnonvalo huomioiden – ruoka- ja työpöytä ikkunan eteen. Eteiseen tullaan luonnonvalosta. Siellä kannattaa olla hyvä valaistus, ettei kotiin tullessa tunne saapuvansa kellariin.
  5. Valaise koti useilla erilaisilla valaisimilla. Näin valaistus sopeutuu eri tilanteisiin ja luo tunnelmaa. Korosta valaistuksella kodin kauneimpia puolia ja jätä toisarvoiset asiat valaisematta.
  6. Valaistusta voi säätää älykkäästi esimerkiksi kännykän sovelluksella. Valon värilämpötilalla on suuri merkitys vireystilaamme. 2700 kelviniä on hyvä lämpimänvalkoinen väri. Älylaitteilla valaisimiin säätyy miellyttävä yötila.
  7. Muista elävä tuli, sitä on kiehtova katsoa. Kynttilän värilämpötilalla on rauhoittava vaikutus.

Kommentoi »