Muotoilijaäiti Sanna: ”Designhuonekalut ovat ihania, mutta en halua elää niin, että pitää varjella tavaroita”
Sisustus
Muotoilijaäiti Sanna: ”Designhuonekalut ovat ihania, mutta en halua elää niin, että pitää varjella tavaroita”
Lapsiperheen rennossa kodissa yhdistyvät minimalistin ja kirppisfanin sisustusmaut. Designhuonekaluista voi haaveilla, mutta lopulta Ikean sohva on käytännöllisin.
Julkaistu 5.4.2017
Kotivinkki

Muotoilija Sanna ja arkkitehti Konsta Lehti asuvat rivitalokodissa Järvenpäässä lastensa Okon ja Martan sekä mäyräkoira Tepon kanssa. Tässä perheessä isä on minimalisti ja äiti tykkää nostalgiajutuista sekä kirppislöydöistä.

Koiran rodusta ei tarvinnut koskaan keskustella, sillä mäyräkoirat kulkevat ikään kuin perinteenä Konstan suvussa.

”Yhteinen makumme on hioutunut ajan kanssa. Meillä on paljon perittyjä esineitä, joilla on tarinoita, ja niihin liittyy muistoja yllin kyllin. Ne tekevät kodistamme kerroksellisen, vaikkei tavaroita ole hurjan paljon.”

Keinutuoli saatiin Sannan äidin serkulta. Se oli maalattu kaikilla sateenkaaren väreillä. Vanha arkistokaappi toimii myös kukkatelineenä.

”Ostamme harvoin mitään uutta. Entisöivä elämäntapa vie paljon aikaa ja varmasti helpommalla pääsisi, jos hankkisi uudenkarheaa, mutta silloin jäisi moni tarina kokematta. Sitä paitsi vanhoissa huonekaluissa materiaalit ovat usein todella kestäviä.”

Lasiovellinen vitriini löytyi Joensuusta sukulaisreissulla. Se oli puun värinen ja lasit olivat rikki. Maalin ja teetettyjen lasiovien jälkeen vitriiniin on kerätty muun muassa Konstan isoäidiltä perittyjä Sarpanevan laseja ja pieni kotibaaritarvikkeisto. Yki Nummen Modern Art antaa valoa.
Vanhat lasipurkit ja astiat ovat osa keittiön sisustusta. Talouspaperirulla ripustettiin vanhaan pesulahenkariin.

”Kotimme päävärejä ovat musta, harmaa ja valkoinen, ja niiden lisäksi saa olla pieninä määrinä oikeastaan mitä tahansa värejä. Joskus joku öklö väri saattaakin olla ihana, kun se on oikeassa paikassa ja sitä on sopivassa määrin.”

Remontissa vaihdettiin keittiökaapistojen ovet, mutta vanha runko säilytettiin. Ovet löytyivät Keittiö.netin valikoimista. Välitilan keltainen väri viittaa iloiseen 1970-lukuun. Seinävalaisimet ovat uustuotantoa Rakennus-Apteekista. Tumma laminaattilattia vaihdettiin aitoon lautalattiaan.
Sannan mummo on kutonut vanhoista vaatteista keittiön räsymaton, joka on rakas ja tärkeä osa sisustusta.

”Designhuonekalut ovat idean tasolla ihania, mutta en halua elää niin, että pitää varjella tavaroita. Lasten intiaanileikkien tuoksinnassa sohvan kylkeen ilmestyi ’luolamaalauksia’. Silloin oli mukava todeta, että Ikean sohva on ihan hyvä valinta tähän elämänvaiheeseen.”

Artekin pöytä ja tuolit hankittiin eri paikoista ja maalautettiin Keravalla huonekalumaalaamolla kuutisen vuotta sitten. Ne ovat edelleen hyvässä kunnossa. Habitatin kattovalaisimen Sanna ja Konsta raahasivat Belgiasta noin 10 vuotta sitten. Sen ajaton muotokieli miellyttää edelleen.

Seinällä roikkuva ryijy on Konstan isoäidin tekemä. Hän teki kaikille lapsenlapsilleen omat ryijyt. Lundian hylly säilöö työasiat siististi.

Vanha singlelevyteline, jossa on luettelointia varten numerot, sai uuden käyttötarkoituksen laskujen arkistointia ja säilytystä varten. Numerot merkkaavat nyt eräpäiviä.

Sannan isovanhemmilta perityssä vanhassa liinavaatekaapissa säilytetään Martan vaatteita. Sanna on päällystänyt hyllyt hyllypaperilla niin kuin mummokin teki aikanaan.

Okko on innokas valokuvaaja. Lastenhuoneessa on tilaa leikkiä ja harrastaa.

2 kommenttia