Avotakka

”Tuntuisi oudolta asua kokonaan valkoisessa kodissa” – muotisuunnittelijan kaupunkikaksiossa vaatteilla ja väreillä on erityisasema

”Tuntuisi oudolta asua kokonaan valkoisessa kodissa” – muotisuunnittelijan kaupunkikaksiossa vaatteilla ja väreillä on erityisasema
Mekoistaan tunnetun Marleenan koti Helsingin Kalliossa on kodikas nuorenparin kaksio, jossa näkyy rakkaus väreihin. Tässä kodissa vaatteet saavat olla esillä!
Julkaistu: 8.10.2021

Ensimmäisessä asuntonäytössä Marleena Lehtonen hieman vierasti aluetta. Kukaan hänen ystävistään ei vielä silloin asunut Helsingin Kalliossa.

Lähes seitsemän vuotta sitten, kun Marleena ja Ville Happo etsivät uutta kotia, Kalliossa asuntojen hinnat olivat paljon maltillisempia kuin nykyisin. Muutos hieman syrjitystä kaupunginosasta suosituksi hipsterikeskittymäksi tapahtui kuitenkin nopeasti, kun alue kohosi nuoren sukupolven suosioon. Nykyisin kaupungin syke on sen kortteleissa koko ajan läsnä.

Vaatealan yrittäjä Marleena Lehtonen ja markkinointialalla työskentelevä Ville Happo asuvat 60 neliön kerrostalokaksiossa Helsingin Kalliossa.
Traakkipuun alla oleva jakkara on Royal Designista. Korillisen kaapin on suunnitellut Villen arkkitehtisisko Pipsa ja tehnyt heidän isänsä. Kaappi on pitkäaikaislainassa Yhdysvalloissa asuvalta Pipsalta.
Villen isän entisöimä renginkaappi on nykyään hauska minibaarikaappi.

Onnekseen Marleena ja Ville ihastuivat tähän hyväpohjaiseen kaksioon. Karhea tiiliseinä, upeasti lasitetut kaakeliuunit ja paljaalle puulle puhalletut väliovet vahvistivat ostopäätöksen.

Asunnossa oli siis paljon hyvää, mutta se vaati myös muutamia muutoksia ennen muuttoa. Villen rakennusmestari-isä ja eno maalasivat kaikki pinnat, uusivat listat ja purkivat vanhan keittiön. Kaikki tämä tapahtui yhdessä viikossa.

”Olen aina rakastanut värejä. Tuntuisi oudolta asua kokonaan valkoisessa kodissa.”

Remontin suunnittelussa toimi apuna tuttu sisustusarkkitehti, jonka rohkaisemana Marleena ja Ville valitsivat mustikansinisen keittiön ja messinkiset lankavetimet sekä kauniit, massiivitammiset avohyllyt messinkikannakkein. Kuusi vuotta sitten tehty keittiö on edelleen mieleinen.

Kodista Kalliossa on vuosien kuluessa tullut pariskunnalle hyvin tärkeä ja rakas.

Messinkikannakkeiset tammihyllyt teki Villen isä ja ruokapöydän Villen serkku. Pari kunnosti huonokuntoisina ostetut koulutuolit yhdessä. Alkuperäinen lankkulattia on maalattu valkeaksi. Matto on antiikkiliikkeestä.
Mustikansininen keittiö on Domuksen mallistosta ja messinkiset lankavetimet Helakauppa Hokolasta. Välitilan laattamalli on ABL-laatoilta.
Aamukahvit Ville ja Marleena ehtivät juoda yhdessä yleensä vain viikonloppuisin. Nurkka­komero kätkee kuiva-aineet ja suuren määrän astioita.

Marleena, työskentelet oman Lili Marleena -vaatemerkkisi parissa. Kuinka vaatesuunnittelijan työ näkyy kodissasi?

Työhuoneeni sijaitsee vielä tällä hetkellä vanhempieni talon yhteydessä Kulosaaressa. Suurin osa asiakkaistani vierailee siellä. Olen kuitenkin toisinaan sopinut tapaamisia myös tänne kotiimme Kallioon. Tällöin makuuhuoneemme toimii mallikappaleiden sovitushuoneena.

Miten olet alan ammattilaisena järjestänyt kotisi vaatesäilytyksen?

Toivoin vaatesäilytykseen ratkaisua, jossa vaatteille olisi riittävästi tilaa. Villen isä toteutti toiveideni mukaisen kokonaisuuden kotonaan Rovaniemellä, ja näppärästi osissa kulkeva rekkihylly saapui Helsinkiin suksipussiin pakattuna. Koska vaatteet eivät ole koskaan piilossa kaapissa, rekkien on pysyttävä jatkuvasti järjestyksessä.

Marleenan ja Villen kodissa on hyvin vähän koriste-esineitä. Habitatin lipaston päällä on Villen ortodoksimummon maalaama ikoni ja keraaminen pöytävalaisin, joka on tilattu Royal Design -nettikaupasta.
Pari ihastui heti olohuoneen punatiiliseen päätyseinään ja alkuperäisiin kakluuneihin. Nahkasohvan Ville sai aikanaan palkaksi tutulle tehdystä maalaustyöstä. Marleena osti maton antiikkimessuilla suoraan osaston lattialta. Vankka sohvapöytä on Villen serkun tekemä. Rahi on antiikkiliikkeestä. Rottinkituolin pari kantoi kotiinsa Hakaniemen torilta. Valaisin on opiskeluaikainen tuparilahja Marleenan äidiltä.

Mikä on suhteesi väreihin?

Olen aina rakastanut värejä, ja minusta tuntuisi oudolta asua kodissa, joka olisi kokonaan valkoinen. Lapsuudenkotini on aina ollut värikäs, ja olen selkeästi perinyt äidiltäni viehätyksen värien käyttöön sisustamisessa. En liioin voi vähätellä Italiassa viettämieni vuosien merkitystä siihen, että suhtaudun väreihin niin suurella rakkaudella ja intohimolla.

Kun asunnossa on jokin hallitseva kiinteä elementti, luo harmoniaa toistamalla sen sävyä sisustuksessa.

Kumpi teillä määrää kaapin paikan?

Tapasimme Villen kanssa opiskeluaikoinamme Turussa. Kiinnitin heti ensi vierailulla huomiota Villen tyylikkääseen kotiin. Se oli kauniisti sisustettu ja siisti. Nykyään yhteinen kotimme rakentuu hyvin pitkälle yhteisestä päätöksestä. Makumme kohtaavat, joten ristiriitoja ei sisustamisessa synny.

Tiiliseinän sävy toistuu sisustuksessa johdonmukaisesti niin makuuhuoneen koristetyynyissä kuin keittiön matossa.
Ainoa uusi designhankinta on Hayn AAL 82 -tuoli. Lokki- valaisin on lainassa Villen siskolta.

Miten suhtaudut kuluttamiseen?

Kodissamme on melkein kaikki joko itse tehtyä tai kierrätettyä. Villen suvussa on paljon käsillä tekemisen osaamista ja myös puhtia siihen. Esimerkiksi ruokapöytämme on Villen serkun tekemä. Lisäksi heidän sukunsa vaihtaa huonekaluja keskenään. Meidän aikaisempi ruokapöytämme on nykyään jalat lyhennettyinä Villen vanhempien sohvapöytänä. Olohuoneemme Lokki-valaisin kuuluu oikeasti Villen ulkomailla asuvalle siskolle, mutta se on meillä pitkäaikaislainassa. Ostamme hyvin vähän sisustustuotteita ja nekin harkiten. Mieluummin kulutamme rahaa elämyksiin, kuten hyvään ruokaan ja matkusteluun.

Vaatteita ei ole piilotettu kaappeihin, mutta rekkien on pysyttävä aina järjestyksessä. Villen isä toteutti Marleenan toiveiden mukaisen rekkikokonaisuuden. Huomaa yhtenäiset henkarit.
Koko kodin värimaailma on keskenään tasapainossa. Viltti on Lapuan kankureiden. Pöytävalaisin löytyi kirpputorilta Turussa. Kaikissa kodin seinissä on Tikkurilan sävy Y487 Piazza.

Mikä on lempipaikkasi kotona?

En olisi ehkä koskaan uskonut sanovani tätä, mutta olohuoneemme vanha, ruskea nahkasohva on nykyisin lempihuonekaluni. Ville sai sen palkaksi nuoruudessaan eräästä maalaustyöstä, jonka hän teki tutulleen. Sohva vain paranee vuosien saatossa, kun nahka pehmenee käytössä. Laadukas ja mukava löhösohva on kotimme vallatuin huonekalu iltaisin. Se on kuin upottava syli. Raskaankin työpäivän jälkeen rentoudun parhaiten loikoilemalla löhösohvalla netissä surffaillen.

Makuuhuoneen sängyn yllä on Villen siskon Pipsan maalaus.
Kodin punainen lanka on sininen. Tapetti on Cole & Sonin Geometric II Tile, pyyhkeet H & M Homen.

Millainen on hyvä hetki kotona?

Viikonlopun kiireettömyys, siisti koti, Villen tekemä ruoka ja lasi viiniä. Niistä se syntyy. Rakastamme myös järjestää brunsseja ja illanistujaisia. Korona-aikana ne ovat kuitenkin jääneet pitämättä. Odotamme jo sitä, että voimme kutsua ystävät taas joukolla yhteisen pöydän ääreen.

Onko tämä Kallion-koti myös sinun unelmakotisi?

Kotimme sisustus on rakentunut pikkuhiljaa, ja pidämme tästä hurjan paljon. Asuntomme sijainti lähellä metroa tuo kaiken lähelle. Olemme viihtyneet todella hyvin.

Mitä muuttaisit sisustuksessanne?

Pidän asunnostamme juuri tällaisena, mutta seuraavassa kodissamme haluan käyttää vielä nykyistä rohkeammin värejä.

Kommentoi »