Kotivinkki

Kristiinan kodissa sekoittuvat mummolatyyli ja japanilaiset vivahteet – ”Haluan, että kodista syntyy vahvoja muistoja lapsillemme”

Kristiinan kodissa sekoittuvat mummolatyyli ja japanilaiset vivahteet – ”Haluan, että kodista syntyy vahvoja muistoja lapsillemme”
Espoolainen Kristiina Kolkka tekee kirppiksiltä löytöjä perheen rivitalokotiin. Sisustusta höystävät lukuisat aasialaishenkiset yksityiskohdat. Sisustusvimma on tarttunut myös kahteen tyttäreen, jotka osallistuvat mielellään muutostöihin.
Julkaistu: 6.4.2021
Ennen kuin Kristiina Kolkka pääsi perheineen muuttamaan uuteen rivitalokotiin Espoon Sepänkylään, hurjan väriset seinäpinnat ja villit lattialistat saivat väistyä. Nyt viisi vuotta myöhemmin kodin sisustuksessa vallitsee kaunis harmonia, jossa sekoittuvat mummolatyyli ja japanilaiset vivahteet.
Kristiina Kolkka asuu miehensä ja tytärtensä Lionan ja Lilan kanssa Espoon Sepänkylässä. Vuonna 2004 valmistuneessa viiden huoneen ja keittiön rivitaloasunnossa on 150 neliötä.

Kristiina, miehesi teki sinulle jekun asuntoa ­ostaessanne. Kerro, miten hankitte kodin.

Rakastuin asuntoon heti ensimmäisessä näytössä. Pettymykseni oli suuri, kun mieheni oli vahvasti sitä mieltä, että katsellaan vielä muita kohteita. Hän vain hämäsi ja kertoi pian, että kaupat on jo tehty, ja saamme avaimet käteen kahden viikon kuluttua. Olin yllättävästä käänteestä superonnellinen.
Keittiön ilme muuttui, kun ovet, vetimet ja ­allas vaihdettiin. ­Saarekkeeseen asennettiin sormipaneeli. Mustat baarijakkarat ovat Hayn.
Ruokapöytä oli hankittaessa huonossa kunnossa maalitahroineen. Kattovalaisin ja taulu ovat kirpputorihankintoja.
Pöydällä on Pentikin astioita ja Kristiinan tekemää keramiikkaa.

Remontoitte kaksi viikkoa ennen muuttoa ­lähes yötäpäivää. Mitä kaikkea teitte?

Maalattavaa riitti, sillä lastenhuoneissa oli käytetty kolmea sinisen sävyä ja makuuhuone leiskui oranssina. Portaikossa oli tummansinisen päätyseinän ja keltaisen korkkimaton yhdistelmä. Kaikkialla oli kultaiset lattialistat, jotka vaihdoimme.
Maalaustöiden lisäksi hioimme lattiat ja poistimme seinän keittiön ja olohuoneen välistä. Pari vuotta sitten vaihdoimme vielä keittiön kaapistojen ovet ja vetimet sekä asensimme saarekkeen alaosaan japanilaistyylisen sormipaneelin.
Mieheni on todennut, että tämä on lastenkin koti, joten ei haittaa, vaikka kaikki olisi välillä täysin levällään.
Astiakaapissa on runsaasti Japanin-matkoilta tuotua keramiikkaa.
Perintönä saatu seinäryijy ja tiikkisenkki ­sopivat Flosin moderniin kattovalaisimeen ja vaaleaan sohvaan. Lähes kaikki muut olohuoneen hankinnat huonekaluista astioihin ovat kirpputorilöytöjä. Oranssi villahuopa on Lapuan Kankureiden.
Olohuoneen seinällä oleva maalaus on ostettu kirppikseltä. Se muistuttaa rauhoittumisesta arjen kiireen keskellä. Vitriinikaapin päällä on Kristiinan ­tekemä maalaus.

Jokaisessa huoneessa on erilainen tunnelma. Millaisia sisustajia olette?

Tykkään persoonallisesta sisustuksesta ja esineistä, jotka herättävät tunteita. Kotiamme voisi kuvata yllätykselliseksi ja boheemiksi. Laitan kotia hetken mielijohteesta. Suosin kierrätyshankintoja, aikaa kestäviä materiaaleja ja designia. Yritän sisustaa kodista tasapainoisen kokonaisuuden, johon kuuluu niin kirppislöytöjä kuin arvoesineitä.
Kunnostamme mieluummin vanhoja kalusteita kuin ostamme ne isosta huonekaluliikkeestä, ja käyn kirpputoreilla nettikauppojen sijaan. Teen usein löytöjä Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa. Joskus ajan tyttökavereideni kanssa Kirpputori Kisälliin Lahteen.
Mieheni pitää minimalistisesta sisustuksesta, kun taas oma tyylini on rönsyilevämpi. Saan onneksi toteuttaa päähänpistojani vapaasti ­kuivakukka-asetelmista tee itse -projekteihin. Askartelen, kunnostan vanhoja esineitä ja vaihdan usein huonekalujen paikkoja. Sisustusvimma on tarttunut tyttäriimme, jotka osallistuvat mielellään muutostöihin.
Aasialainen estetiikka kiehtoo meitä, ja Japani näkyy vahvasti arjessamme.
Takkahuoneessa on Decoksen eläväpintainen Tierrafino-sisustusmaali. Seinällä on Piia Pieviläisen teos nimeltään Lady Protest.
Kristiina on päällystänyt Fidasta hankitun nojatuolin jo kolme kertaa. Senkki löytyi Kirpputori Patinasta. Matto on Jotexilta, ja valaisin on Artekin A330S. ­Kodin kukat on ostettu Ihana Kukkanen -liikkeestä Kauniaisista.

Mistä juontavat juurensa kotinne sisustuksen japanilaiset vivahteet?

Aasialainen estetiikka ja ruokakulttuuri kiehtovat meitä. Olemme vierailleet useasti hanamin aikaan Japanissa ystäviemme luona, ja maasta on tullut tuttu. Japani näkyy vahvasti arjessamme. Astiakaappi on täynnä keramiikkaa, jota olemme raahanneet matkalaukuissa kotiin.
Mieheni on intohimoinen ruoanlaittaja, ja hän tekee usein sushia, aasialaisia keittoja ja ramenia. Minä sommittelen kattaukset ­kukkakoristeluin. Etenkin tytöt tykkäävät siitä, kun käsin syötävät annokset on koristeltu.
Alakerran takkahuoneessa grillaamme talvisin kanavartaita takkatulen loimussa. Saatamme asetella kattauksen tatamityyliin matalalle pöydälle ja nauttia ruoan japanilaiseen tapaan lattialla istuskellen.
Värikäs maalaus on Kristiinan tekemä. Rottinkinen sängynpääty on Tori.fi:stä. Tumma arkku on kulkenut Kristiinan matkassa kodista kotiin 20 vuotta.
Lionan huoneen tuoli on kirppikseltä. Sen takana kurkkii mummon tekemä keppihevonen. Kartellin Jolly-pöytien päällä on Choko-hamsterin häkki.

Mihin olet erityisen tyytyväinen kodissanne?

Tällä hetkellä olen ihastunut äskettäin remontoituun kodinhoitohuoneeseemme. Lisäksi keittiösaarekkeen japanilaishenkinen sormipaneeli on mielestäni onnistunut ratkaisu.
Edellinen kotimme oli tyyliltään melko kliininen. Nyt pidän tärkeänä sitä, että kodista syntyy vahvoja muistoja lapsille. Mieheni on todennut osuvasti, että tämä on lastenkin koti, eikä siis haittaa, vaikka kaikki olisi välillä täysin levällään. Pyrinkin olemaan välittämättä ajoittaisesta sotkusta. Meillä askarrellaan paljon yhdessä, tehdään savitöitä ja vaikkapa kuivakukka-asetelmia. Korona-aikaan olen käynyt tyttöjen kanssa maalauskurssia verkossa.
Cado Poul Cadovius -tarjoiluvaunu on kirppislöytö. Korissa on marmorisia ja puisia koristemunia. Seinällä on Kristiinan tekemä kuivakukkaseppele. Viuhka on lahja ystä­vältä.
Tykkään sisustuksessa esineistä, jotka herättävät tunteita.
Kodinhoitohuoneen vanhat kaapistot maalattiin Tikkurilan värikartan sävyllä V479. Viidakkohenkinen tapetti on K-Raudasta. Nahkahapsumatto on tuotu Japanin-reissulta.
Vessan vanha allaskaappi sai uuden maalipinnan. Musta hana on Tapwellin, ja hyllykkö on ostettu Cobellosta. Peilin yläpuolelle seinään porattiin Clas Ohlsonin pöytälamppu.
Kommentoi »