Mummolasta lapsiperheen kodiksi – Hannele ja Henri remontoivat vanhasta rintamamiestalosta kodin, jossa vintin aarteet pääsevät esille
Sisustus
Mummolasta lapsiperheen kodiksi – Hannele ja Henri remontoivat vanhasta rintamamiestalosta kodin, jossa vintin aarteet pääsevät esille
Suvun vanha rintamamiestalo oli remontoitu viimeksi 70-luvulla, mutta Hannelen ja Henrin käsissä se sai uuden, raikkaan ilmeen. Sisustaessaan Hannele yhdisteli suvun vanhoihin huonekaluihin modernimpaa tyyliä.
25.2.2019
 |
Kotivinkki
Henri, Hannele, Leo ja Otto nauttivat asumisesta itse remontoidussa talossa. Leon mielestä uudessa kodissa on parasta tila leikkimiseen niin sisällä kuin pihalla.

Hannele Karttunen ja Henri Enbäck remontoivat lastenhoidon ja työn ohessa Henrin vanhempien pihapiirissä sijaitsevan rintamamiestalon kodikseen. Talo on Henrin äidin lapsuudenkoti.

Asuitte vielä Helsingissä, kun aloitte remontoida taloa Porvoossa. Miten kaikki onnistui?

Ravasimme Helsingistä puoli vuotta Porvooseen ja lopuksi asuimme vielä anopin ja apen nurkissa pienen vauvan kanssa. Onneksi remontoitava talo oli vain muutaman askeleen päässä. Tunne oli uskomaton, kun pääsimme seuraavaksi jouluksi omaan kotiin, omaan taloon.

Pahimman remontin aikana puoliso kävi samalla töissä, minä olin vauvan kanssa kotona. Ei aikaa turhaan ruuhkavuosiksi kutsuta. Kaikki tapahtuu kerralla. Emme olisi kuitenkaan tällaista valinneet, ellemme olisi puuhailijoita. Onneksi meillä oli myös apureita.

Keittiö vaihtoi remontissa paikkaa. Suuri ja avara tupakeittiö mahdollistaa sosiaalisen kokkailun, kun talossa on kyläilijöitä. Kristallikruunu tuo ripauksen romantiikkaa.
Takan taustaseinän Tunto-seinämaalissa on kimalletta, joka näkyy vain valon osuessa siihen. Takka on Nordpeisin ja talvella käytössä päivittäin.
Olohuoneen ikkunasta näkyy lasten mummola ja tulevaisuudessa ehkä myös pihasauna. Sohva on Henrin lempipaikka.

Talo on rakennettu vuonna 1948. Millaista remonttia se vaati?

Talossa oli tehty pintaremonttia viimeksi 1970-luvulla, joten laitoimme kaikki pinnat uusiksi. Ulkovuoren uusimme kokonaan. Revimme vanhat laudat pois, laitoimme lisäeristeitä ja uudet laudat tilalle.

Vaihdoimme keittiön paikkaa ja yhdistimme wc- ja suihkutilat, mutta muuten pyrimme säilyttämään tilat samanlaisina. Maalasimme ja tapetoimme. Lastulevyn alta löytyi upea lautalattia, jonka kunnostimme. Kaikki alkuperäiset ovet jätimme käyttöön ulko-ovea lukuun ottamatta.

Millainen huonejärjestys talossa on?

Makuuhuone ja lastenhuone ovat yläkerrassa. Makuuhuoneemme on tehty kylmästä vinttitilasta. Huone on seesteisyytensä takia lempipaikkani talossa, siellä minäkin saan päiväunista kiinni. Kompaktissa alakerrassa ovat iso tupakeittiö ja vierashuone, joka toimii myös esikoisen leikkihuoneena.

Makuuhuone on ollut aiemmin kylmä vinttitila. Hannelen mielestä vihreä Nefriitti-sävy sopii makuuhuoneeseen, sillä se rauhoittaa.
Kissat Melli ja Sture sopeutuivat uuteen kotiin hyvin.
Kun lapset ovat kasvaneet pinnasängystä ulos, rotevasta sängystä voi ottaa laidan pois ja tehdä pikkuväelle hauskan sohvan.

Mummin vanha huone muuttui lastenhuoneeksi. Miten se sisustettiin?

Halusin lastenhuoneesta värikkään ja leikittelevän. Väreinä on kirkkaankeltaista ja turkoosia. Tein itse huoneeseen matot. Ystäviltä ostettu vanha, keltaiseksi maalattu pinnasänky on niin iso, että se kestää mukana yli vauva-ajan.

Vaihtelet sohvatyynyjä vuodenaikojen mukaan. Millainen sisustaja olet muuten?

Pidän vaihtelusta, mutta tavaroita ei saa olla kuitenkaan liikaa. Lapsiperheen äitinä arvostan myös sitä, että siivoaminen on helppoa. Pidän ilmavasta sisustuksesta ja oivaltavista, persoonallisista yksityiskohdista. 1950-luvun huonekalut tuovat tunnelmaa. Yhdistelen vanhoihin huonekaluihin modernimpaa tyyliä.

Kun taloa purettiin ja tyhjennettiin, löytyi paljon vanhoja aarteita, jotka saivat paikkansa uudistuneessa talossa. Lastenhuoneen vanhat maila ja räpylä muistuttavat lasten vaarin ja isovaarin harrastuksista. Olohuoneen 1960-luvun sohvakalusto sai jäädä, verhoilin vain nojatuolit uusiksi.

Hannele on tehnyt itse lastenhuoneen matot. Lastulevyn alta löytyi lankkulattia, joka säästettiin ja kunnostettiin.
Lastenhuone saa Hannelen mielestä olla leikittelevä ja värikäs mutta silti harmoninen.
Lasten hyllyssä on vintin aarteita, lasten tädin tekemä rumpu ja satukirjoja. Kehystetty pikkujuliste on Ninnimoin.
Hannele on intohimoinen käsitöiden tekijä. Työtila on yläkerran aulassa. Lattialla on Evelina ja Gustav Eklundin Birth Poster -juliste, joka esittää vauvaa syntymäkoossaan.

Arvostatte käsityötä. Miten se näkyy kodissa?

Sukujemme kädentaidot näkyvät ympäri taloa. Ruokailutilan kipsitaulu, joka on saanut mallinsa Eliel Saarisen tuhannen markan setelistä, ja olohuoneen sanomalehtipaperista valmistettu norsu ovat Henrin vaarin tekemiä. Niillä on paljon tunnearvoa. Norsu on lempiesineeni. Kuistin kärrynpyörälamppu on siskoni tekemä. Yläkerran aulan ompelutila odottelee kiireettömämpiä aikoja, jolloin pääsen taas toteuttamaan ideoitani.

Joko talo on valmis vai suunnitteletteko vielä uusia projekteja?

Nyt kun talo alkaa olla valmis, on ihana keskittyä lasten kanssa normaaliin arkeen. Seuraavan kesän projekti on iso terassi, johon tulee poreallas. Haaveissamme on myös pihasauna. Välillä mietin kuitenkin sitä aikaa, kun kaikki remontit on tehty. Mitähän tekemistä me vielä keksimme!

Hannele yhdistää uutta ja vanhaa raikkaaksi kokonaisuudeksi. Vanha nojatuoli on verhoiltu uudestaan.
Henrin vaari on tehnyt norsupatsaan sanomalehtipaperista.
Rintamamiestalon eteinen on suuri, joten sinne mahtuu pieni oleskelupaikka, jossa voi istahtaa heti kotiin tultua. Kärrynpyörästä tuunattu lamppu on Hannelen siskon tekemä.
4 kommenttia