
Multaa uuniin, mitä ihmettä? Osa viherkasviharrastajista ”uunittaa” mullan – asiantuntija kertoo, miksei se kannata
Sosiaalisessa mediassa näkee multaa kuumennettavan uunissa tuhohyönteisten välttämiseksi. Kysyimme kasvitieteilijä Visa Lipposelta, onko puuhassa järkeä.
Visa Lipponen vastaa:
Huonekasvien multaa tai mitään muutakaan kasvualustaa ei pidä missään nimessä kuumentaa uunissa ennen käyttöönottoa. Kuumentamisen kestosta riippuen se tuhoaa joko kaikki tai suuren osan mullassa olevista hyödyllisistä mikrobeista. Lisäksi mullan lannoitevaikutus heikkenee, sillä kuumennus haihduttaa lannoitteita mullasta.
Kasvualustan mikrobien tärkeyttä korostaa se tosiasia, että tutkimusten mukaan mikrobit suodattavat ilmasta ei-toivottuja yhdisteitä tehokkaammin kuin kasvit. Ne myös parantavat kasvien hyvinvointia, sillä ne vapauttavat kasvualustasta ravinteita, etenkin typpeä, kasvien käyttöön.
”Esimerkiksi kookoskuitu syttyy tulitikulla todella herkästi ja palaa salamannopeasti.”
Ostomullan mukana voi toki tulla harsosääskiä tai muita ötököitä. Harsosääsket ovat kuitenkin suhteellisen harmittomia, ja niiden lisääntymisen voi ehkäistä helposti antamalla kasvien mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Jos harsosääsket lisääntyvät, se on merkki joko liikakastelusta tai ruukussa liian tiiviiksi pakkaantuneesta mullasta. Muista ötököistä harmillisia ovat oikeastaan vain juurikirvat, joita olen itsekin saanut kaupan ostomullan mukana. Mullan kuumentaminen varmasti tappaisi ne, mutta yhtä hyvin niitä voi tulla jonkin osto- tai saantikasvin mukana, eikä kasveja silti kukaan uuniin laita tuholaisten pelossa.
Mullasta suurin osa, ja kookoskuidusta kaikki, on orgaanista ainesta. Kasvualustojen joukossa on myös vähemmän lahonneita aineksia, kuten pieniä oksia, kaarnanpaloja tai kookoskuitua, ja uunissa kuumenettaessa ne voivat muodostaa tulipaloriskin ja huonosti palaessaan myös häkää. Esimerkiksi kookoskuitu syttyy tulitikulla todella herkästi ja palaa salamannopeasti. Samoin turve ja kookosrouhe alkavat melko nopeasti kipunoida, eikä mielestäni niiden etukäteen kostuttaminen yhtään pienennä tulipaloriskiä. Uuniin siis vain sinne tarkoitettua ruokaa, eikä mitään muita aineita!
Jos ehdottomasti haluaa kuumentaa ostamansa kasvualustan, suosittelen ottamaan tarvitun määrän kasvualustaa kuumuutta kestävään astiaan ja kaatamaan päälle kiehuvaa vettä. Kun vesi on jäähtynyt, voi kasvualustan levittää kuivahtamaan jollekin alustalle siksi aikaa, kunnes liika vesi on haihtunut ja kasvualusta on vielä sopivan kosteaa istutusta varten. Toki tämäkin tapa tuhoaa kasvualustan hyödyllisiä mikrobeja ja vähentää siinä olevia ravinteita.