Muistatko Askon Bonanza-sohvan? Näin tyylikkäältä se näyttää Petran ja Tuomaksen kodissa
Sisustus
Muistatko Askon Bonanza-sohvan? Näin tyylikkäältä se näyttää Petran ja Tuomaksen kodissa
Petra ja Tuomas hankkivat Helsingin Herttoniemestä vanhan talon rakkauden alkuhuumassa. Sittemmin talon suojassa on vietetty häät ja kasvatettu perhettä. Fiftarikeittiö ja 1970-luvun nahkasohva ovat osa sympaattista sisustusta.
30.8.2018
 |
Avotakka
Kuistille johtaa kaunis portaikko, jota villiviinit verhoavat. Petran mukana ovat perheen lapset Frida ja Frans.

Vajaat kymmenen vuotta sitten graafinen suunnittelija Petra Antila ja rahoituspäällikkö Tuomas Suurpää asuivat tahoillaan kerrostaloissa, mutta molemmilla oli vanhan talon kaipuu. Muutaman kuukauden seurustellut pari katseli asuntoilmoituksia leikkimielellä ja kävi katsomassakin muutamaa omakotitaloa. Yhtäkkiä oikea osui kohdalle Helsingin vanhassa Herttoniemessä. Se oli saatava, vaikka sitten rakkauden alkuhuumassa.

Aamu-unisena ihmisenä Petra tiesi, ettei koti voisi olla liian kaukana ydinkeskustassa sijaitsevasta työpaikasta. Niinpä myös talon sijainti metroradan läheisyydessä oli mainio. Tuomaksen piti hetki haudutella, sillä Vanhan Rauman kasvattina hän toivoi pääsevänsä muuttamaan puutaloon. Hän oli jopa valmistautunut siihen, että pari löytäisi huonokuntoisen, peruskorjausta vaativan talon. Tämä talo ei täyttänyt kumpaakaan kriteeriä, mutta lopulta Tuomaskin lämpeni sille.

Eero Saarisen Tulppaani-pöytä kasvoi perheen tarpeisiin karkaistusta lasista tehdyn levyn avulla. Pöytää ympäröivät Panton-tuolit. Kokonaisuuden huipentaa valaisin, jonka Tuomaksen isä on hankkinut huutokaupasta. Koko alakerta saa väriä Emmi Tavelan maalauksesta.
Olohuoneen sohvakalusto on Askon Bonanza, jonka suunnitteli Esko Pajamies. Taulusarjan komentoa pitää Tiitus Petäjäniemen Mummo ja kissa. Sen yläpuolella on perheen Frida-tytön taidetta. Linnut ovat Petran omaa grafiikkaa. Levytettyä kattoa rytmittää pyöreäkulmainen listoitus.
Alkuperäinen takka on päällystetty harmailla mosaiikkilaatoilla. Sen valurautaiset luukut on takonut talossa aikoinaan asunut kelloseppä. Samaa työtä ovat myös talon pihaportti ja alakerran ikkunansuojukset. Riippuvalaisin on Nolla Nollan klassikko Raita-4.

120-neliöisen talon rakensi vuonna 1949 rakennusmestari Kaino Palmu itselle ja perheelleen. Myöhemmin talossa asui esimerkiksi kelloseppä, joka takoi pihaportin, alaikkunoiden koristeelliset ikkunansuojukset ja olohuoneen takan luukut.

Petra ja Tuomas ostivat talon siinä 30 vuotta asuneelta perheeltä, jonka rouva oli intohimoinen kotipuutarhuri. Piha oli niin täynnä erilaisia kasveja, että Petra karsi niitä ja ryhmitteli osin uudelleen. Pihamaalle on myös ladottu talon arkkitehtuuriin sopivia liuskekivipolkuja ja luonnon pyöreäksi hiomia seulanpääkiviä.

Puutarhassa vallitsee talon henkeen sopiva rehevä tunnelma. 90-luvulla katettu lasiveranta toimii keväästä syksyyn aamupalahuoneena. Pöytäkalusto on kuitubetonia ja jalat ruostutettua terästä.

Koska talo oli ostovaiheessa hyvässä kunnossa, Petra ja Tuomas ovat tehneet vuosien varrella vain pintaremontteja. Lattioita on hiottu ja seiniä peittäneet värikkäät tapetit peitetty neutraalein tasoitetapetein. Viimeksi valmistui keittiö. Tulevia projekteja ovat alakerran vessa ja kellarikerroksen pesutilat.

Talo on vakiintunut ensirakkaudesta tosikumppaniksi. Sinne on syntynyt kaksi ihanaa lasta, Frida ja Hans, ja onpa sen rehevässä puutarhassa vietetty pariskunnan häätkin.

Pienikokoinen keittiö on remontoitu talon valmistumisajan henkeen. Yläkaappien viisto muoto oli Petran ajatus, ja sen avulla saatiin lisää säilytystilaa. Kaapiston toteutti puuseppä mittojen mukaan. Takaseinä on itse tasoitettu ja rapattu.
Betonisen työtason pariskunta valoi yhdessä yöllä, kun lapset nukkuivat.
Petra ja Tuomas pitävät tavaroista, joissa on jotain sympaattista. Lintuleipälautakin on valittu kauniin kuva-aiheen perusteella ja ripustettu tauluksi seinälle. Vanhat hyllyt on maalattu uudelleen, jotta ne sopivat paremmin keittiön työtason sävyyn.
Kellarikerrokseen verstaan paikalle on remontoitu tila, joka toimii vierashuoneena ja Petran Juju-nimisen korttitehtaan toimistona. Lattiaan valettu betoni on käsitelty valkoisella epoksilla. Takaseinän kirjahyllyn teki Petran piirustusten mukaan perheen ystävä.
Makuuhuoneen taidejulisteet ovat lahja Tuomaksen kummisedältä. Naisen muotokuvan on maalannut Antonio del Pollaiuolo vuonna 1475. Yöpöydän ylle on sijoitettu eri paikoista koottuja laatikoita ja hyllyjä.
Mäntylattia on maalattu turkoosiksi.
Lastenhuoneessa on soma tunnelma.
Kommentoi »