Meidän Mökki

Lassi vaihtoi hyväpalkkaisen sisätyön mökkitalkkarin hommiin – ”Tässä hoidetaan sekä kiinteistöä että ihmistä”

Lassi vaihtoi hyväpalkkaisen sisätyön mökkitalkkarin hommiin – ”Tässä hoidetaan sekä kiinteistöä että ihmistä”
Mökkitalkkari Lassi Laaksonen jätti monipuolisen uransa ja muutti mökkipaikkakunnalleen. Nyt hän putsaa rännejä, ruuvaa terassilautoja ja nostaa laitureita työkseen Turun saaristossa.
Julkaistu: 3.10.2019
Lassi jätti monipuolisen uran opettajana, kauppiaana ja Itämeren suojelijana. Luonnonläheinen työ vei voiton uraputkesta lopullisesti muutama vuosi sitten.

Yhä useampi mökkiläinen ostaa palveluita mökkitalkkareilta. Tämän huomasi yli 50 vuotta Turun saaristossa Taivassalossa kesiään viettänyt Lassi Laaksonen.

Vielä vuonna 2015 hän pyöritti K-supermarkettia Vihdin Nummelassa. Pari vuotta meni vielä John Nurmisen säätiön ympäristöhankkeissa, kunnes Lassi uskalsi heittäytyä kesäasukkaiden talonmieheksi.

– Junnasin henkisesti paikallani. Haluan oppia uusia asioita, ja tätä on ollut aikaa opetella noin kymmenen vuotta. Meri on minulle kaikki kaikessa, ja venekin on ollut aina, Lassi pohtii syitä, miksi päätti vaihtaa alaa.

Lassi asuu nykyisin Taivassalon-kesämökillään. Tosin enää se ei ole mökki vaan täysin remontoitu omakotitalo.

– Työkalut pysyvät käsissä, vaikka olenkin valtiotieteiden maisteri ja merkonomi, Lassi kertoo ja naurahtaa.

– Talkkarihommat alkoivat mökkiremontista Ahvensaaressa, ja Iniön saareen rakennettiin uusi mökki. Parasta tässä hommassa ovat nuo venematkat töihin.

Vaimo ja lapsi asuvat vielä pääkaupungissa. Mökkitalkkari Lassin asiakkaat ovat Taivassalossa ja Kustavissa, joissa on kaikkiaan runsaat 5000 mökkiä. Lassilla on jo kymmeniä asiakkaita, joista monet maksavat palveluista kiinteän kuukausikorvauksen.

– Työt lisääntyvät koko ajan. En pelkää kilpailua. Tänne mahtuisi vielä kahdesta kolmeen talonmiestä lisää.

Lassi Laaksonen tarkistaa terassirimojen asennon vatupassilla. Terasseja nousee nyt vauhdilla. Lassin asiakas halusi yli sadan neliön terassin järeästä lankusta uima-altaineen.
Tv:n muutosohjelmat ovat saaneet aikaan terassinrakennusvillityksen.
Lassi nauttii työstään meren äärellä. Laiturin nosto on yksi viimeisistä syystöistä. Joskus riittää, kun pelastaa rappuset jäiltä, jotka Turun saaristossa tulevat onneksi myöhään.

On marraskuun alku, ja Lassi valmistautuu syksyn viimeisiin töihin. Kesäkauden jälkeen kiireisin aika ajoittuu syys-lokakuulle.

Tänään Lassi suuntaa metsurin kanssa mökille muutaman kilometrin päähän. Maansiirrot, rakennustyöt ja mökkien purkutyöt Lassi kertoo ostavansa muilta saariston yrittäjiltä. Etenkin puunkaadot kannattaa tilata metsurilta tai arboristilta.

– Jos haluat, ettei puu kaadu katolle. Kaatamisessa on useita työvaiheita.

Mökin pihalta kaatuu useita koivuja. Lassi on metsurin apupoikana. Hän vetää runkoon sidotusta köydestä, jotta puu kaatuu kohti rantaviivaa.

Sitten Lassi tarttuu lehtipuhaltimeen. Puun lehdet on hyvä korjata pois ennen ensilumia, jotta nurmikko ei kärsi.

Lassin tyypilliseen syyspäivään mahtuu esimerkiksi rännien puhdistusta.

Suomessa on noin puoli miljoonaa mökkiä ja vapaa-ajanasuntoa. Viime vuosina yhä useampi mökki on päätynyt uudelle omistajalle.

Suuret ikäluokat myyvät mökkejään, ja nuoret kolmekymppiset eivät ehdi hoitaa ostamiaan mökkejä.

Tämä näkyy myös Lassin tilauskirjassa.

– Myynti on aina mahdollisuus, sillä silloin mökille tehdään usein iso remontti. Monesti kuitenkin vanhan purkaminen tulee halvemmaksi.

Monet mökit päätyvät perikunnille, jotka vuokraavat mökkiä. Sekin lisää talkkarien kysyntää.

Talkkarin työt painottuvat kevääseen. Lassi toivoo, että ihmiset miettisivät puutarhaa ja terasseja jo syksyllä.

– Kaikki halutaan valmiiksi juhannukseksi, mutta rakentajia ei vaan yksinkertaisesti ole.

Lassi haluaa olla aina rehellinen asiakkaitaan kohtaan. Vaikka television muutosohjelmissa rakennettavat terassit houkuttavat monia ryhtymään vastaavaan remonttiin, ne ovat myös hintavia.

– Kaikki haluavat nyt terasseja. Neliölle tulee hintaa vähintään sata euroa, Lassi vertaa.

Turun saariston maantiet ovat tulleet tutuiksi Lassille. Mökkitalkkariksi voi ryhtyä ilman kalliita työvälineitä.
Terassien rakentamisen ja puunkaadon Lassi jättää ammattilaisille.
Mökkitalkkariuran haasteena on työn sesonkiluonteisuus. Marraskuussa kausi on loppumaisillaan.

Iso terassityömaa hänellä onkin muutaman kilometrin päässä. Yli sadan neliön terassilla on uima-allas ja ympärillä kyllästettyä lankkua.

– Olen ryöminyt lankkujen alla ruuvaamassa koko kesän. Asiakas ei halua ruuveja näkyviin.

Uima-allas on tyhjennettävä ennen talvea. Mökkitalkkarien hommiin kuuluvat myös eristämättömien vesijohtojen tyhjennykset. Lisäksi talkkari suojaa vesimittarit ja nostaa uimaportaat, laiturit ja veneet sekä putsaa rännit.

Lassilla on toiminimi, mutta saaristossa moni kalastajakin talkkaroi sivutoimisesti.

– He eivät mainosta. Heillä voi olla kolmesta neljään vakioasiakasta. Rakennusliikkeilläkin on talkkareita, mutta heillä ei ole oikeasti aikaa, Lassi sanoo.

Lassillakin on vakioasiakkaita, jotka maksavat kiinteän kuukausihinnan. Palveluun kuuluvat mökkikäynnit kaksi kertaa kuukaudessa. Silloin tarkistetaan muun muassa, onko puita kaatunut ja ovatko ikkunat ehjinä.

Lounais-Suomessa ja saaristossa lumityöt ovat vähissä. Järvi-Suomessa sekin on yksi talkkarien perustöistä, joihin kuuluu lisäksi pientä rakentamista ja kuntotarkastusta.

Työkalut pysyvät käsissä, vaikka olenkin valtiotieteiden maisteri ja merkonomi.
Lehtipuhallin on yksi mökkitalkkarin perustyövälineistä. Syystyöt ovat Lassi Laaksoselle sekä työtä että terapiaa.

Mökkitalkkari pärjää aluksi muutamilla perustyövälineillä: haravalla, lapiolla, lehtipuhaltimella ja moottorisahalla. Alkuinvestoinnit ovat siis pienet ja sellaisina Lassi haluaa ne pitääkin. Hänen toiminta-ajatuksenaan on välittää työtä myös muille ostamalla palveluja.

– Voin välittää esimerkiksi rännien korjauksen paikalliselle yrittäjälle, kun huomaan talkkarin niiden kunnossa korjattavaa puhdistuksen yhteydessä.

Yhtä asiaa talkkari ei voi kuitenkaan ostaa – luonnetta.

– Ammattitaidon lisäksi on oltava luotettava ja sosiaalinen. Tässä hoidetaan sekä kiinteistöä että ihmisiä. He antavat avaimet, joten luottamusta on oltava, Lassi muistuttaa.

Toinen haaste on tulojen epätasaisuus. Alkuvuodesta on aina tiukkaa, mutta kuumimpana sesonkina Lassi on joutunut kieltäytymään joistakin rakennustöistä. Töitä saa paiskia viikonloputkin.

Yrittäjän haasteista riippumatta Lassia ei enää saa toimistotöihin.

– Tämä työ on itsenäistä. Jos jotain menee pieleen, voi vain katsoa peiliin, Lassi sanoo.

Näin tilaat mökkitalkkarin

  1. Mieti hyvissä ajoin, mitä palveluita tarvitset keväisin ja syksyisin. Keväisin tarvitaan kunnon siivous. Myös palovaroittimien sekä tulisijojen ja hormien kunto on tarkistettava. Syksyisin siivotaan ja tyhjennetään vesiputket. Nurmikot haravoidaan sekä pihakalusteet ja laiturit huolletaan.
  2. Talkkareita löytää muun muassa kuntien palveluoppaista, paikallislehtien ilmoituksista ja paikallisista palveluhakemistoista. Yrityksiä voi hakea myös paikallisilta matkailusivustoilta.
  3. Selvitä työn tuntihinta, onko se verollinen ja laskutetaanko matkat erikseen. Onko kyse yrityksestä vai verokortilla työtä tekevästä talkkarista? Työntekijän työnantajavelvoitteet joudut hoitamaan verottajalle itse.
  4. Jos haluat kotitalousvähennyksen, yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä. Sen voit tarkistaa osoitteesta ytj.fi. Voit vähentää verotuksessa puolet työn hinnasta. Tänä vuonna vähennys on enintään 2 400 euroa kotitaloutta kohti. Lisätietoja: vero.fi.
  5. Selvitä tekijän referenssit, koulutus ja vakuutukset.
  6. Tee aina kirjallinen urakkasopimus. Sovi vähintään mitä tehdään, millä hinnalla ja aikataululla. Kiinteistönhoitopalveluiden mallisopimuksia voi ostaa muun muassa Rakennustietosäätiön (RTS) lomakekaupasta. Kuluttaja-asiamiehen kotisivuilla kkv. fi on sopimusmalli pienremontteihin.
  7. Lisätietoa omakoti- ja mökkitalkkareista myös osoitteissa omakotiliitto.fi ja vaal.fi.

Lähteet: Verottaja, Tapio Tervo sekä Mökkiläisen ja vapaa-ajanasukkaan opas (Vaal).

1 kommentti