Meidän Mökki

Kesä Saimaalla seilaten! Tanja ja Marko rakensivat mökkilauttansa pitkälti omin voimin – ”Silmät ovat vieläkin pyöreinä siitä, mitä saimme aikaiseksi”

Kesä Saimaalla seilaten! Tanja ja Marko rakensivat mökkilauttansa pitkälti omin voimin – ”Silmät ovat vieläkin pyöreinä siitä, mitä saimme aikaiseksi”
Tanja ja Marko Luukkonen rakensivat kahdestaan kesämökkilautan, jossa yhdistyvät mökkeilyn ja veneilyn parhaat puolet. Rento Laineeksi nimetystä lautasta tuli kuin koti, jolla pääsee tutkimaan Saimaan saaria.
Julkaistu: 5.7.2021
Kun lautalla pääsee saaresta toiseen, ei mökkimaisemiin kyllästy. Omasta kesämökkilautasta nauttii koko uusperhe, johon kuuluvat Tanja ja Marko Luukkonen sekä Tanjan pojat Peetu ja Saku ja Markon tytär Christa.

Kun Tanja ja Marko Luukkonen katselivat muutama vuosi sitten satamassa ohi lipuvia veneitä, mies yllätti idealla. Mitä jos pariskunta rakentaisi oman kesämökkilautan seilaamaan Saimaalla?

– Olen vieraiden vesien pelkääjä ja aina ollut vähän sydän kurkussa vesillä. Vitsillä sanoin, että lautan pitäisi olla ruotsinlaivan kokoinen, jotta uskaltautuisin kyytiin, Tanja kertoo ja nauraa.

Puoliso, joka harrastaa veneilyä ja on opiskellut rakennusalaa, vakuutti, että lautasta voisi tehdä niin ison ja vankan, ettei se keikkuisi. Eikä aikaakaan, kun pariskunta alkoi etsiä tietoa netistä ja suunnitella unelmiensa kesämökkilauttaa ruutupaperille. Vielä tässä vaiheessa aikeista ei tohdittu kovin kovaan ääneen huudella, mutta uusperheen 12- ja 15-vuotiaat pojat vitsailivat aikuisten erikoiselle rakennusprojektille. Kun ajatukset menivät hyvin yksiin, liikkuva kesänviettopaikka syntyi paperille noin kolmessa kuukaudessa.

Tupakeittiössä tehdään ruokaa mutta ohjataan myös lauttaa. Ohjaamon näkyvyyttä varten puhkaistiin takaseinään ikkuna. Veneeseen verrattuna kesämökkilauttaa ohjatessa pitää huomioida tarkemmin tuulen suunta ja voimakkuus.
Kesämökkilautalle juomavesi kannetaan mukana, ja kokkailut hoituvat kaasuliedellä. Mustat yksityiskohdat terästävät muuten vaaleaa keittiötä.
Ruorissa oleva Marko on kokenut veneilijä.

Innostus kasvoi sitä mukaa, mitä suunnitelmat etenivät. Kustannukset kolminkertaistuivat alkuperäisestä, sillä mökkilautasta tuli aiottua kodinomaisempi ja tilavampi. Luukkoset päättivät rakentaa mökin paksusta hirrestä ja tehdä kunnon väliseinät. Pojatkin saivat pienen makuutilan.

Rakennusrupeamaan kului päivätöiden ohella toiset kolmisen kuukautta. Työmaa oli kätevästi lavetilla Imatran satamassa, jossa mökkilautalla on läpi vuoden venepaikka. Koska kesämökkilautta ei valmistunut oman tontin rantaan, rakennuslupaa ei tarvittu.

Luukkoset suunnittelivat ja rakensivat mökkilauttansa lähes kahdestaan, mikä onnistui Markon kädentaitojen ja rakennusoppien ansiosta. Lujuuslaskelmissa auttoi insinööri- ystävä. Vaikka ajallisesti oli rankkaa, yhdessä tekemisestä jäi ainoastaan hyviä muistoja.

Tästä tuli meille myös oikea parisuhdemökki. Ystävä nauroi, että nimeksi olisi pitänyt tulla Loveboat.
Tanjalla ja Markolla sekä pojilla on omat makuu­sopet.
Kesämökkilautta on kodinomainen ja tilava. Lautalla on tupakeittiö, kaksi makuuhuonetta, sauna, pesutilat ja wc.

Tyylikäs kesämökkilautta on noin 12 metriä pitkä ja kuusi metriä leveä. Se laskettiin vesille juhannuksena pari vuotta sitten. Lautta lepää kuudella ponttonilla, joita on molemmissa laidoissa kolme kappaletta. Työläin osuus oli ponttonien kiinnittäminen toisiinsa niin, että niiden lämpölaajentumiselle jäi varaa.

Kantavuus, 26 tonnia, määriteltiin lähes kaksinkertaiseksi omapainoon nähden, jotta kulku oli mahdollisimman vakaata. Lautta on rekisteröity 12 hengelle.

Markon ehdotuksesta kesämökkilautta sai nimekseen Rento Laine, joka kuvaa kokonaisvaltaista rentoutumista laineilla.

– Silmät ovat vieläkin pyöreinä ja suu auki siitä, mitä saimme aikaiseksi. Tästä tuli meille myös oikea parisuhdemökki. Ystävä nauroi, että nimeksi olisi pitänyt tulla Loveboat, Tanja kertoo nauraen.

Lautan kokonaispinta-ala jakautuu tasan terassi- ja sisätiloihin.

Kokonaispinta-ala 72 neliötä jakautuu tasan sisätiloihin ja terasseille. Tupakeittiön lisäksi mökissä on kaksi makuuhuonetta, sauna, pesutilat ja wc.

Sauna oli tietenkin aivan ehdoton juttu. Sitä lämmittää Tanjan entiseltä työpaikaltaan häälahjaksi toivoma kiuas, sillä idea mökkilautasta ja yhteisestä rakennusprojektista syntyi tuoreeltaan Luukkosten purjehdittua avioliiton satamaan. Kun Tanja on veistänyt ja höylännyt lauteita itse, löylyt tuntuvat maailman parhailta.

Jotta lapset viihtyvät mökillä, mukana on varmuuden vuoksi pelejä, uimapatjoja ja kumivene. Pelastusliivit ovat tietysti vesiliikennelain mukainen vakiovaruste.

Kerran vastaan on tullut toinen kesämökkilautta, jolle vilkuteltiin innokkaasti. Tanja ihmettelee, elleivät mökkilautat yleisty tulevina vuosina.

Tanja toivoi entiseltä työpaikaltaan häälahjaksi kiuasta. Tanjan kädenjälki näkyy myös lauteissa.
Saunasta ei tarvitse ottaa montaa askelta, kun voi pulahtaa uimaan tai vilvoitella terassilla.

Vaihtuviin maisemiin ei kyllästy. Aina löytyy ranta, joka tuntuu sillä hetkellä maailman parhaalta. Ensimmäisenä kesänä perhe seilasi pisimmän kymmenen tunnin matkansa Imatralta Puumalaan, mutta läheisiä saaria kauemmaksi ei tarvitse välttämättä lähteä. Aina ei edes yövytä. Uutta näkemistä Suomen suurimmalla järvellä riittää.

Luontosuhdekin on voimistunut. Monesti perhe rantautuu saarille muutamaksi tunniksi patikoimaan. Yksi lempipaikoista on parinkymmenen minuutin päässä oleva Pieni Korpisaari.

Perhe on ottanut tavakseen kerätä saarilta koko perheen voimin myös toisten jättämiä roskia. Vesillä näkee kaikenlaista – sellaistakin, mitä ei haluaisi. Kerran eräästä ohi kulkeneesta veneestä lensi suurieleisesti järveen juomatölkki, jonka perheen pojat kävivät noukkimassa nopeasti kumiveneellä pois.

Mökkimatka ei kestä kotoa kuin vartin, ja köydet ovat irti kolmessa minuutissa.
Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi pysähtyä herkulliselle piknikille.
Lapsien viihdykkeeksi lautalla on kumivene. Koko perheen luontosuhde on vahvistunut. Tanjan lempipaikkoja on Pieni Korpisaari.

Tupakeittiössä olevassa ruorissa on aina Marko. Hän on kokenut veneilijä, joka tuntee merimerkit ja pystyy pitämään jykevän lautan ohjattavissa. Ohjaamosta on oltava hyvä näkyvyys joka puolelle, mikä ratkaistiin puhkaisemalla takaseinään ikkuna.

Vaikka Tanja on tottunut ajamaan vaikka mitä kulkuneuvoja, alkuaikoina pariskunta sai makeat naurut vaimon sekoittaessa rantautuessa pakin ja kaasun. Tulevaisuudessa hän aikoo itsekin opetella ohjaamaan lauttaa.

Jos mökkilautalla ajaisi kaasu pohjassa, se pääsisi 50-hevosvoimaisella perämoottorillaan huippunopeuteensa viiteen solmuun, noin 10 kilometrin tuntivauhtiin. Koska kiirettä ei ole ja maisemista on tarkoitus nauttia, Luukkoset matkaavat tavallisesti puolta hitaammin. Vaikka jotkut olivat epäileväisiä, matka taittuu hyvin ilman etupotkuria.

Marko toteaa, että veneeseen verrattuna kesämökkilauttaa ohjatessa pitää huomioida tarkemmin tuulen suunta ja voimakkuus. Liikuteltava massa on huomattavasti suurempi kuin veneessä ja tuulipinta-ala iso. Mökkilautassa on myös pieni syväys. Sen kanssa voi siis rantautua paikkoihin, joihin ei pääse välttämättä veneillä. Rantaan kiinnityksessä keula on rantapenkassa, jolloin mökki ei liiku mihinkään.

Lautalla on monenmoista ajanvietettä kuten perinteiselläkin mökillä. Tanja ja Marko eivät ole koskaan olleet oikein kunnon kesämökki-ihmisiä, sillä he eivät pidä pihatöistä. Kun löytyi oma tapa mökkeillä, he ovat alkaneet käsittää, mitä ihmiset hakevat mökkielämältä.

Omalta lautalta voi pulahtaa uimaan vaikka suoraan saunasta keskellä Saimaan selkää tai pysähtyä kahvien ajaksi laineille. Eikä yllätysvieraidenkaan vaaraa ole. Ehkä ainoa ikävä puoli olisi, jos tuulisi niin kovasti, ettei pääsisi lähtemään liikenteeseen. Onneksi säät ovat suosineet tähän asti.

Nykyään Tanja oikein odottaa pääsevänsä taas mökkilautalle. Enää hän ei arkaile entiseen malliin vettä eikä yksin uimista.

– Poimimme rusinat pullasta. Tässä meidän ratkaisussa yhdistyvät mökkeilyn ja veneilyn parhaat puolet. Tyynellä säällä tuntuu kuin istuisi omassa olohuoneessa.

8 kommenttia