Meidän Mökki

Mökin vuokraaminen – 15 hyvää vinkkiä vuokraajalle ja vuokranantajalle

Mökin vuokraaminen – 15 hyvää vinkkiä vuokraajalle ja vuokranantajalle
Mökin vuokraaminen voi olla hyvä ratkaisu, jos mökkeily tuntuu työleiriltä tai mökille ehtii liian harvoin, mutta kulut juoksevat silti. Lue, mitä kummankin osapuolen tulee tietää.
Julkaistu: 2.4.2019

Mökin vuokraaminen: 15 vinkkiä vuokraajalle ja vuokranantajalle

1. Mitä etuja on mökin vuokraamisessa on omistamisen sijaan?

Mökin omistaminen sitoo pääomaa, ylläpito maksaa koko ajan, ja mökillä tuntuu aina olevan tekemättömiä töitä. Vuokramökillä voi keskittyä pelkästään lomailuun ja olla loppuvuoden vailla kuluja ja huolia. Ja jos seuraavalla lomalla haluaa vaihtaa maisemaa, voi vuokrata mökin jostain aivan muualta.

2. Eikö mökin vuokraaminen tule kalliiksi?

Vuokramökkejä on niin monenlaisia ja -hintaisia. Otetaan yksi esimerkki: Noin 75 neliön hirsimökki Saaristomeren rannalla, 55 kilometrin päässä Turusta. On sähkö, kylmä ja lämmin vesi, sisävessa ja kaikki tarpeelliset kodinkoneet. Tästä pyydetään heinäkuussa 1 100 euroa viikolta. Onhan se paljon rahaa, mutta onko se kallista, kun muita kuluja ei koidu koko vuodelta?

3. Onko mitään pikkubudjetille?

Mökin voi vuokrata viikoksi kesälläkin jopa alle 400 eurolla tai koko vuodeksi 3 000 eurolla, mutta yleensä silloin pitää tinkiä sijainnista, tilasta ja varustelusta. Suomalaisten lomailumieltymykset ovat viime vuosina muuttuneet varsin vaativiksi. Nykyään niin omistus- kuin vuokramökiltä edellytetään suunnilleen samoja mukavuuksia kuin varsinaiselta kodilta.

Tyypillinen mökin vuokraajan vaatimuslista kuuluu näin: lapsiystävällinen hiekkapohjainen uimaranta, hyvä varustelu eli tiski- ja pyykinpesukone, sisävessa, kunnon sauna ja mielellään puulämmitteinen, koira sallittu ja vähintään niin kaukana naapurimökistä, ettei sinne ole näköyhteyttä.

4. Entä jos haluan pitkäaikaisen vuokrasuhteen?

Monia mökkejä voi vuokrata pitkäksikin aikaa, vaikka vuodeksi kerrallaan. Suhteellinen vuokra voi näin tulla paljonkin viikkotaksaa halvemmaksi. Edellä mainitussa esimerkissä vuokra koko puolen vuoden kesäkaudelle on 13 000 euroa, koko vuodelle 15 000 euroa. Huima summa, mutta viikkovuokra jää alle 300 euroon.

5. Mökkijuhannus olisi kiva. Milloin pitää varata?

Jos juhannukseksi mielii mökille, liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin. Järkevintä on varata mökki vuosi tai jopa puolitoista vuotta etukäteen.

6. Vuokraanko yksityiseltä vai välittäjältä?

Yksityiseltä vuokraaminen on yleensä hieman halvempaa, välittäjältä vuokraaminen hieman turvallisempaa. Kummassakin tapauksessa on syytä selvittää kaikki vuokrattavaan kohteeseen liittyvät merkittävät asiat etukäteen.

Kun omistaja vuokraa omaa vapaa-ajankotiaan, hänellä saattaa olla turhan ruusuinen käsitys mökin ominaisuuksista. Välittäjäyritys puolestaan saattaa tarjota mökkiä vuokralle pelkästään omistajan antaman selostuksen perusteella. On ehdottoman tärkeää päästä lukemaan tai kuulemaan aikaisempien asiakkaiden arvioita vuokrattavasta mökistä.

7. Mitkä asiat kannattaa tarkistaa etukäteen?

Mökin yleiskunto, varustetaso, avainten nouto ja luovutus, suurin sallittu henkilömäärä, lemmikkien salliminen ja loppusiivouksen järjestäminen. Ja mitä kaikkea vuokraan sisältyy: kuuluvatko hintaan esimerkiksi polttopuut, wc- ja talouspaperit, pyyhkeet ja liinavaatteet sekä veneen käyttömahdollisuus.

Yleensä loppusiivous on jätetty lomailijoiden vastuulle, mutta tarvittaessa vuokranantaja voi hoitaa sen lisämaksusta. Koska ihmisillä on monenlaisia käsityksiä siisteydestä, vuokraajien ja omistajien yleisin riidanaihe on juuri loppusiivouksen riittävä huolellisuus.

8. Mitä tähtiluokitus kertoo?

Jotta vuokraamista suunnittelevat saisivat jonkinlaisen käsityksen mökkien laatu- ja varustetasosta, Suomessa otettiin 1993 käyttöön Majoitustilojen luokitus ja yleisvaikutelman arviointi eli MALO-luokitus. Siinä kohteelle annetaan yhdestä viiteen tähteä, ja tämä tietysti vaikuttaa suoraan hintaan. Suomen suurin mökkivälittäjä Lomarengas vaihtoi muutama vuosi sitten luokituksensa Interhomen eurooppalaisittain yhteismitalliseen luokitusjärjestelmään. Myös siinä on tähtiä yhdestä viiteen ja jaottelukin on pitkälti samanmoinen kuin MALOssa.

Sen mukaan yhdellä tähdellä saa vaatimattoman mutta siistin ja toimivan lomakohteen, ”perinteisen kesämökin”. Kaksi tähteä on toiseksi yleisin tähtiluokka ja tarkoittaa hieman parempia varusteluja ja mukavuuksia. Suurin osa mökeistä saa kolme tähteä: se on hyvin varusteltu lomakohde, jossa aina sisävessa ja suihku. Neljän tähden lomakohde on jo erittäin hyvin varusteltu ja kaikin puolin mukava ja tasokas. Viisi tähteä täyttää vaativankin mökkeilijän toiveet, ja kohteen maksimihenkilömäärä on hyvin mitoitettu.

9. Entä jos vuokranantaja onkin huijari?

Jos vuokrattavana on tasokas mökki suositussa paikassa sesonkiaikaan ja poikkeuksellisen edullisesti, kannattaa suhtautua epäilevästi. Epäluulon on syytä herätä, varsinkin jos vuokranantaja hoputtaa maksamaan varausmaksun tai koko vuokran heti. Ennen kuin maksat mitään, varmista, että vuokranantaja todella omistaa vuokrattavan mökin. Tiedot saat Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä tai mökkikunnan rakennusvalvonnasta.

10. Kannattaako laittaa oma mökki vuokralle?

Jos omistat hyväkuntoisen, hyvin varustellun mökin kohtuullisen ajomatkan päässä isohkosta kaupungista, vuokraaminen voi tuottaa ihan mukavasti. Helppoa rahaa mökin vuokraamisella ei kuitenkaan saa. Juhannuksesta heinäkuun loppuun varauskirja voi täyttyä vaivattomasti, ja hiihtolomaviikoiltakin saattaa saada kunnon tuoton, mutta loppujen viikkojen myyminen edellyttää markkinointia, suhteita ja toimivaa puskaradiota.

11. Mitä asioita vuokranantajana pitää muistaa?

Huolehdi siitä, että mökki on huippusiistissä kunnossa jokaisen asiakkaan saapuessa ja että kaikki esittelysivulla mainitut varusteet ovat omilla paikoillaan käyttövalmiina. Tarkista astiat, pesuaineet, patjat ja peitot. Yleensä takka- ja saunapuut kuuluvat vuokrasopimukseen, joten varmista, että kuivia klapeja on tarjolla tarpeeksi. Aja nurmikko ja haravoi lehdet. Huomaat pian, että töitä on varsin paljon. Jos et kykene luotettavasti hoitamaan niitä, voit palkata mökkitalonmiehen tai huolintaliikkeen. Niiden maksut tietysti heikentävät vuokrausbisneksesi tulosta.

12. Onnistuuko mökin vuokraaminen omin päin?

Se on helpompaa kuin koskaan. Perusta mökillesi nettisivut, joilla on varauskalenteri ja paljon kuvia mökistä ja sen ympäristöstä. Kirjoita sopivan kehuva teksti mökin miljööstä, tunnelmasta, varustetasosta ja harrastusmahdollisuuksista. Mainitse rehellisesti myös puutteet. Muista, että tutuksi käynyt nuhjuisuus, joka sinun mielestäsi antaa mökille luonnetta, voi olla asiakkaallesi loman tärvelevä kauhistus. Odotukset vapaa-ajanasunnon kunnosta ja varustelusta ovat nykyään lähempänä hotellia kuin perinteistä mökkiä.

Tee aina kirjallinen vuokrasopimus. Merkitse siihen vuokra-aika, hinta, mitä hintaan kuuluu ja kummankin osapuolen velvollisuudet sekä vastuut. Määrittele myös ennakkomaksu, jonka saat pitää, jos vuokralainen peruukin, yleensä 20–30 prosenttia vuokrasummasta. Myös sähköpostikirjeenvaihto käy kirjallisesta sopimuksesta.

13. Miten saan kävijöitä mökkini nettisivuille?

Ilmoita mökkisi jollekin esittelysivustolle, kuten gofinland.fi, mökit.fi, nettimokki.com, tori.fi, tai homeaway.fi. Jotkut ovat ilmaisia, jotkut perivät muutaman kympin vuosimaksun. Muista kuitenkin, että voit ylläpitää vain yhtä varauskalenteria.

14. Onko parempi antaa mökin vuokraaminen välittäjälle?

Pääset helpommalla, mutta välittäjä veloittaa vuokrasummasta 20–30 prosentin välityspalkkion. Toisaalta hyvämaineisen ja tehokkaan välittäjän hyödyntäminen voi tuoda enemmän asiakkaita kuin omin avuin myyminen. Tunnettuja välittäjiä ovat muun muassa Lomarengas, Suomen mökkivuokraamo ja Airbnb.

15. Mitä tuumaa verottaja?

Saamasi vuokrarahat ovat veronalaista pääomatuloa. Verotuksessa voit vähentää esimerkiksi markkinointikulut ja vuokrausajan sähkö- ja vakuutusmaksut. Jos mökki on osan ajasta vuokralla ja osan omassa käytössäsi, kulujen jyvittäminen verottajan hyväksymällä tavalla edellyttää kirjanpitäjän palkkaamista.

Kommentoi »