Mökin laajennus toi lisää tilaa ystäville – täydellinen ratkaisu Suomen vaihtelevaan kesään

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Honkarakenne
Mökin laajennus toi lisää tilaa ystäville – täydellinen ratkaisu Suomen vaihtelevaan kesään
Suomen kesäsäät ovat alati arvaamattomia. Siksi turkulaiset mökinomistajat halusivat laajentaa mökkiänsä niin, että sukulaisilla ja ystävillä on reilusti tilaa oleilla ja nauttia sisätiloissa. Katso, miten upeaksi mökki muuttui laajennuksen myötä!
Julkaistu: 28.6.2018
– Ei, älkää menkö sisään siitä sivuovesta. Tulkaa etuovesta, niin saatte parhaan näkymän laajennusosaan, emäntä kehottaa vieraitaan.
Kun vieraat astelevat sisään ”vanhan puolen” eteisestä, he ymmärtävät, miksi mökin asukkaat halusivat juuri näin.
Pienen eteisen ja näyttävän ruokailutilan takana, pari porrasta alempana, avautuu kaunis uusi oleskelutila, joka tulvii keskikesän aurinkoa. Hulppean kokoisessa, harmonisesti sisustetussa olohuoneessa on perinteisen sohvaryhmän lisäksi oma nurkkaus lukutoukille nojatuoleineen ja raheineen.
Olohuoneeseen haluttiin henkevää mutta rentoa tunnelmaa. Siihen sopivat hiekanvärisellä pellava-puuvillasekoitteella päällystetyt sohvat ja sirot nojatuolit. Tyttärentyttärelle käsityötorilta hankittu lammas päivystää olohuoneen nurkassa.
Peräseinän kokonaisuutta omistajat kutsuvat alttaritauluksi: pitkulainen ikkuna ja sen päällä oleva viisikulmainen toinen ikkuna ovat kuin taulu. Koko hoidolla on korkeutta yhteensä neljä ja puoli metriä. Ikkunan takana seisoo rauhallinen vanha mänty.
Kaksi vuotta sitten tehty mökin laajennus lisäsi perheen elintilaa 75 neliöstä 130 neliöön.
Vaikka pariskunta asuu mökkiä kaksin, heillä käy paljon ystäviä ja sukulaisia kylässä. Ensimmäinen lapsenlapsikin on jo tupsahtanut maailmaan.
– Aina, kun vieraat kaartavat pihaan, alkaa sataa. Enää ei ole paniikkia siitä, miten saadaan kaikki mahtumaan sisälle, sanovat asukkaat.
Suuret ikkunat päästävät maiseman oikeuksiinsa.
– Juu, kaikki mukavuudet saa olla. Me emme ole niitä mökkiläisiä, jotka haluavat asustella askeettisesti. Emme halua viettää vapaa-aikaa huonommin kuin kaupunkiarkea, mökkiläiset tuumivat.

Mökin laajennus tehtiin paukkupakkasilla

Laajennus toteutettiin puolen vuoden aikana talvella 2015–2016. Toteutusajankohdaksi valikoitui talvi, jottei arvokkaita Suomen suven mökkipäiviä mene raksahommiin.
– Pakkasta oli jopa 30 astetta. Perustusten tekemiseen kalliolle meni paljon aikaa, asennusvalmiit hirrethän saatiin sitten pystyyn hetkessä. Ihan hirveästi jännitettiin, miten kaikki menee, mutta turhaan. Hongan suunnittelija oli tehnyt millintarkat suunnitelmat, ja ne pitivät.
Samassa rytäkässä koko mökki muutettiin talviasuttavaksi uusimalla vanhan puolen ikkunat. Lisäksi ruokailutilan pieni ikkuna korvattiin kahdella isolla. Muuten vanhan osan muutokset pidettiin minimissä.
Laajennusosa tehtiin syvyyssuuntaan, vanhan mökin taakse kalliolle. Laajen-nuksen suunnitteli Honkarakenteen Marko Lehtonen.
Laajennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa tukena toimi Honka-laajennuspalvelu. Laajennuksen lähtökohtana on aina, että tontilla on rakennusoikeutta. Sen jälkeen kartoitetaan asukkaiden tarpeet, Honkarakenteen suunnittelija vierailee paikan päällä ja selvittää nykyisen mökin lähtökohdat laajennuksen kannalta.
Koko prosessissa kiinnitetään aina huomiota siihen, että laajennus on teknisesti ja taloudellisesti järkevää toteuttaa. Myös arkkitehtuuri ja laajennuksen ulkonäkö mietitään niin, että se istuu osaksi uutta kokonaisuutta, eikä erotu epäedullisesti maisemasta.
Mökin laajennus toi muassaan uusia portaita. Laajennusosa on pari askelmaa vanhaa osaa alempana. Portaikko ikkunan edessä vie laajennusosan alakerran eteiseen. Uuden osan lattiat ovat helppohoitoista vinyylikorkkia.

Laajennuksessa olohuoneesta tuli ruokailutila

Kun tämän turkulaismökin laajennus saatiin valmiiksi, olohuone siirtyi uuteen osaan ja entinen olkkari vapautui ruokailutilaksi. Siihen tilattiin puusepältä kolme ja puoli metriä pitkä vankka ruokapöytä. Saatiin tilaa 10 ruokailijalle. Puusepällä teetettiin myös penkit pöydän molempiin päihin kasvavan suvun tulevia tarpeita varten. Ensimmäinen tyttärentytär konttailee uuden olohuoneen lattioilla.
Uuteen osaan saatiin valtavan suuri olohuone, johon tulvii valoa isoista ikkunoista. Kuultovalkoinen katto korostaa avaruutta.
55 neliön laajennusosan käyttää suurimmaksi osaksi olohuone. Katto on kuultovalkoista mäntyä, hirsiseinät on jätetty käsittelemättä. Laajennusosan lattia on vinyylikorkkia, jota asukkaat kiittelevät mukavan tuntuiseksi jalan alla.
Sisustuksessa on käytetty beessin, valkoisen ja hiekan sävyjä. Kaksi katosta lattiaan ulottuvaa ikkunaa täyttää järvenpuoleisen olohuoneen seinän kokonaan.
Etualalla ovat männyt, sitten näkyy suvun vanha saunarakennus, ja sitten katse vaeltaa järvelle. Maisema on tämän olohuoneen hallitseva sisustuselementti.
Maanläheiset värit ja materiaalit ovat sisustuksen punainen lanka.
Sisustuksen lähtökohta oli luoda rauhallinen tunnelma. Asukkaat arvostavat puhdaslinjaisuutta, siisteyttä, harmoniaa ja maanläheisyyttä.
– En pidä väreistä, ja se näkyy mökin sisustuksessa. Sen sijaan pidän siitä, että kalusteita on vähän ja tunnelma on selkeä, emäntä sanoo.
Hänen mielestään esimerkiksi punaisten kukkien paikka on ulkona, ei missään nimessä sisällä.

Mökkiin tuli kokonaan uusi keittiö

Ruokailutilan ja olohuoneen eli vanhan ja uuden puolen välissä on uusi keittiö. Sopiva keittiö löytyi Noblessalta.
– Tykkään leipoa korvapuusteja ja paistella juustokakkua, kestitä vieraita ja rupatella heidän kanssaan kokkaamisen ohessa, joten avokeittiö isolla saarekkeella oli toivelistalla, emäntä kertoo.
Uusi, ilmava keittiö sijaitsee keskellä vanhan mökin ja uuden laajennusosan liitoskohtaa. Oikealla viinikaapin takana näkyy mökin vanhaa osaa 80-luvun mäntyovineen, ja vasemmalla on uusi olohuone. Tiskialtaan taakse haluttiin ikkuna, josta näkee mäntymetsään.
Kun emäntä tai isäntä kokkailee saarekkeen lieden ääressä, katseen voi nostaa padoista ja kattiloista järvelle. Liettä vastapäätä, laajennusosan saumassa on lasiovi, josta näkyy alas portaille, vanhalle saunalle ja järvelle.

Paikasta tuli paratiisi myös vieraille

Eläkkeellä oleva pariskunta viettää mökillä suurimman osan ajastaan toukokuusta syyskuuhun. Mökillä on iso puutarha; ruohonleikkuuta ja kasvimaan hoitoa riittää miltei kyllästymiseen saakka. Koska golfkentälle on vain seitsemän kilometriä, golf on itsestäänselvä harrastus.
– Ja minä puuhailen. Minulle puuhailu tarkoittaa puuhommia. Viime talvena kaadettiin tontilta neljä isoa mäntyä, ja niitä olen pilkkonut polttopuiksi, isäntä kertoo.
Vanha mökki ennen laajennusta.
Grillaus on harrastus ja intohimo, siitä kertoo mökkipaikan neljä grilliä: on kaasu- ja sähkögrillit ja kaksi avotuligrilliä.
Seuraavalla viikolla on tulossa vieraita Saksasta. Heidät viedään rannan savusaunaan. Ulkomaanvieraita käy muitakin.
– Onhan se kiva, kun kaukaa maailmalta tullut vieras huokaa: "This is a paradise”, mökkiläiset miettivät.
Laiturin nokka on asukkaiden lempipaikka. Sään salliessa siellä nautitaan ilta-pala ja lueskellaan kirjoja päivän päätteeksi.

Faktaa:

Mökki sijaitsee Turun saaristossa, vanha osa rakennettu 1989 ja laajennus 2016. Honkarakenteen vapaa-ajan asunto soveltuu ympärivuotiseen asumiseen.
Rakennusvuosi: 1989, Honkarakenteen valmismökkipaketti. Laajennuksen suunnitteli 2015 Honkarakenteen myyjä Marko Lehtonen. Projektipäällikkönä oli Honkarakenteen Harri Lehtonen. Toteutuksesta vastasivat pääosin Marko Lehtonen, apuna oli myös oma valvoja.
Asukkaat: eläkkeellä oleva pariskunta ja heidän aikuiset lapsensa.
Pinta-ala: huoneistoalaa on vanhassa osassa 75 neliötä ja uudessa 55 neliötä. Vanhassa osassa on lisäksi 20 neliön kellarikerros. Laajennusosaan kuuluu kuuden neliön eteinen kellarikerroksessa. Pihalla on autotalli ja 70-luvulla tehty saunarakennus.
Runko: Honkarakenteen painumaton lamellihirsi FXL 204.
Keittiö: Noblessa.
Lämmitys: suora sähkölämmitys, ilmalämpöpumput ja varaava takka.

Innostuitko huviloista? Näistä linkeistä löydät lisätietoa!

1 kommentti