Meidän Mökki

”Vain taivas on rajana ympärivuotisen kakkoskodin kuluissa” – asiantuntija kertoo parhaat tavat säästää mökkeilyn kustannuksissa

”Vain taivas on rajana ympärivuotisen kakkoskodin kuluissa” – asiantuntija kertoo parhaat tavat säästää mökkeilyn kustannuksissa
Paras keino säästää mökkeilykustannuksissa on tehdä järkivalinta kesäpaikkaa hankkiessa. Kuluiltaan edullisin on lähellä kotia sijaitseva hyväkuntoinen mutta varustelultaan vaatimaton mummonmökki.
Julkaistu: 19.3.2021
Mökki hankitaan usein tunteella, joten pitkä lista käyttö- ja ylläpitokustannuksia voi yllättää tuoreen mökinomistajan. Osa kuluista on pakollisia, osa valinnaisia, ja moneen ei voi itse vaikuttaa.
Ainoa huoltovapaa kesäpaikka on vuokramökki. Omistusmökin kustannukset riippuvat esimerkiksi mökin iästä, kunnosta, sijainnista ja varustelusta. Hintahaitaria on rutkasti. Yhteisomistuksessa kulut jakautuvat monelle.
– Käyttökustannuksiltaan edullisin on hyväkuntoinen mummonmökki, jonne ei tule sähkö eikä vesi. Kun taas puhutaan ympärivuotisessa käytössä olevasta, hyvin varustellusta kakkoskodista, vain taivas on rajana, sanoo tietokirjailija Tom Jokinen, joka on kirjoittanut opaskirjan Mökkeilyä & mansikoita – Tumpelokin pärjää kesämökin kanssa.
Ainoa huoltovapaa kesäpaikka on vuokramökki. Omistusmökin kustannukset riippuvat esimerkiksi mökin iästä, kunnosta, sijainnista ja varustelusta.
Eniten käyttökustannuksiin voi vaikuttaa siis mökin hankintavaiheessa. Silloin on hyvä pohtia, mitkä ovat omat toiveet ja tarpeet varustelutasolle ja visio mökin kunnostamiselle ja laajentamiselle. Esimerkiksi vesivessa vaatii investointia jätevesijärjestelmään.
– Meille kävi niin, että kun halusimme laajentaa perintömökkiä, pitikin samalla uusia harmaavesijärjestelmä, vaikka mökki oli vasta 13 vuotta vanha. Lisäkustannuksia tuli monta tonnia. Myös rakennusluvat maksavat, Jokinen kertoo.
Myös sijainti vaikuttaa, sillä osassa maksuista on suuria kuntakohtaisia eroja. Omakotiliiton mukaan isoimmat mökkikunnat ovat myös kalleimmat.
– Paras aika mökin ostamiseen on kevät, kun luonto on paljaana eikä lumikaan peitä rakennuksen puutteita, Jokinen sanoo.
Hän muistuttaa, että kuntotarkastus ei aina kerro koko totuutta, sillä siinä ei useinkaan avata rakenteita. Mökkinäyttöön hän ottaisi kaveriksi rakennusalan ammattilaisen.
Monet kiinteät kulut juoksevat, vaikka mökillä ei edes kävisi.
Tarkista, että jätevedet on hoidettu lain mukaisesti. Nykyaikaisen jätevesijärjestelmän rakentaminen voi olla pahimmillaan yli kymppitonnin paukku. Tiedustele myös, kuuluvatko soutuvene ja työvälineet kauppaan, sillä niidenkin hankkiminen maksaa.
Kysy mökin myyjältä, millaisia käyttökulut ovat olleet. Aina parempi, jos tallessa on talokirja, josta selviää korjaushistoria ja kulut.
Hyväkuntoisesta mökistä ei heti koidu korjauskuluja, mutta aikaa myöten jokainen mökki vaatii vaikkapa katon kunnostusta tai uutta maalipintaa.
Toistuvaa huoltoa ovat nuohous kerran kolmessa vuodessa ja kaivon puhdistus 3–5 vuoden välein. Myös piha, ulkorakennukset, vene ja laituri on pidettävä kunnossa.
Suurimpia kiinteitä kulueriä ovat sähkö ja kiinteistövero, jotka vaihtelevat suuresti kunnittain. Niiden hinnat ovat nousussa. Mökin kiinteistövero on helposti monia satoja euroja vuodessa.
Monet kiinteät kulut juoksevat, vaikka mökillä ei edes kävisi. Tällaisia ovat sähkönsiirto, kiinteistövero ja jätemaksut. Lisäkuluja voivat aiheuttaa myös tiemaksu, vakuutukset, vartiointi ja laajakaista sekä oman jätevesisäiliön tyhjennys. Lisäksi talvella kuluu sähköä vähintäänkin ylläpitolämpöön.
Paras tapa säästää on suitsia sähkönkulutusta. Mitä parempi varustelu, sitä enemmän hupenee sähköä.
Myös mökille matkustamisesta syntyy kuluja, varsinkin jos vapaa-ajankoti on kaukana. Tom Jokiselle kivinen mökkitie on aiheuttanut tuulilasin vaihdon jo kahdesti.
Paras tapa säästää on suitsia sähkönkulutusta. Mitä parempi varustelu, sitä enemmän hupenee sähköä. Ilmalämpöpumppu ja varaava takka keventävät lämmityslaskua. Aurinkopaneelit ovat sijoitus tulevaisuuden edulliseen sähköön.
– Käy läpi jokainen rahareikä ja mieti, mitä voit sille tehdä. Kannattaa laatia mökille vuosibudjetti ja viiden vuoden suunnitelma remontti- ja korjaustarpeille, jotta niihin osaa varautua, Jokinen kannustaa.
Kommentoi »