Modernisti maalainen – näin syntyi Katjan ja Markon unelmakeittiö

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Topi-Keittiöt
Modernisti maalainen – näin syntyi Katjan ja Markon unelmakeittiö
Katja ja Marko muuttivat uuteen unelmataloonsa loppuvuodesta 2020. Avaran ja valoisan talon keskipisteenä on talon tyyliin täydellisesti istuva keittiö. Lopputulos osoittaa, että hyvällä suunnittelulla keittiö voi olla sekä kaunis että käytännöllinen.
Julkaistu: 3.9.2021

Kun Katja ja Marko alkoivat haaveilla uuden omakotitalon rakentamisesta, mieleinen tontti löytyi maalaismaisemasta Sastamalasta.

– Tämä on minulle jo kolmas omakotitalo ja neljäs uudistalo. Miehelleni Markolle hanke oli ensimmäinen, muttei kuulemma välttämättä viimeinen, pintaremonttien ja sisustamisen parissa työskentelevä Katja nauraa.

Uusi koti on yhdessä kerroksessa. Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat samaa yhtenäistä aluetta, josta on suunniteltu kodin keskeisin tila. Vaaleat sävyt lisäävät avaruutta entisestään, luonnonvaloa tulvii järvelle avautuvista isoista ikkunoista.

Designtalon 131-neliöisen Nordic Classic Käpylä -talopaketin mukana tulivat kotimaiset Topi-Keittiöiden kiintokalusteet. Suunnittelusta vastasi Katja itse.

Katja viihtyy keittiössään. Saareke on ruoanlaitosta pitävällä perheellä kovassa käytössä ja sen ääreen mahtuu hyvin myös istumaan.

– Maalla kun ollaan, halusin keittiöön vähän maalaista ilmettä. Keittiö on pääosin raikkaan valkoinen, mutta puupintojen käyttö tuo kodikkaan ja pehmeän tunnun. Kokovalkoinen olisi ollut liian steriili ja kylmä.

Vedinuralliset Säde-ovet pitävät keittiön ilmeen linjakkaana ja modernina. Saarekkeen taso ja päädyt sekä altaan yläpuolella olevat Aitta rantapyökki -yläkaapit ovat puunvärisiä, jolloin keittiön keskelle muodostuu puinen sydän. Tammenvärinen laminaattitaso oli budjetin sanelema helppohoitoinen valinta, joka on mahdollista vaihtaa myöhemmin aitoon puuhun.

Toiminnot suunniteltiin huolellisesti

Edellisessä kodissa hyväksi havaittu aamiaiskaappi haluttiin ehdottomasti myös uuteen keittiöön. Tehtävään valittiin Topi-Keittiöiden levein mahdollinen, 100-senttinen kaappi, jonka ovien taakse saa kätevästi piiloon kahvinkeittimen, leivänpaahtimen ja tehosekoittimen. Tasoja turhilta tavaroilta säästävä aamiaiskaappi toistaa keittiön väritystä: se on valkoinen, ja kokonaisuutta pehmentävät puunsävyiset hyllyt ja laminaattitaso. Koska tilaa on vähän, aamiaiskaappiin valittiin kätevät taitto-ovet.

Kätevä aamiaiskaappi auttaa pitämään keittiön tasot siisteinä. Taitto-ovien taakse saa piiloon sekä astioita että kodinkoneita.

Tarkkaa suunnittelua ja mitoitusta vaati myös saareke, jonka syvyydeksi valikoitui 64 senttimetriä. Liian syvänä se olisi verottanut liikaa oleskelutiloja, mutta sen ääreen oli kuitenkin saatava istumapaikat kahdelle. Lisäksi saarekkeeseen yhdistettiin huomaamaton Savo Bora Pure -induktiokeittotaso integroidulla liesituulettimella, jottei katosta ulos työntyvä liesituuletin häiritse näkymiä.

– Meillä oli aamiaiskaapin lisäksi edellisessä kodissa myös saareke. Pidän siitä, että kaikki toiminnot ovat lähellä toisiaan. Saareke on nyt todella mieluinen, koska laskutilaa on paljon. Tykkäämme laittaa ruokaa ja leipoa, joten saareke on ahkerassa käytössä, Katja kertoo.

Myös keittiön kodinkoneisiin panostettiin. Kylmäkoneiden haluttiin olevan valkoiset, koska perhe oli kyllästynyt rosterin värisiä koneita koristaviin sormenjälkiin. Valkoiset uuni ja mikro sijoitettiin ergonomiselle korkeudelle. Kontrastia kokonaisuuteen saatiin mustalla altaalla ja hanalla. Mustat Savo-pistorasiat integroitiin huomaamattomasti tasoihin.

Raikas ja ajaton kokonaisuus on loihdittu yhdistelemällä puuta ja valkoista. Myös käytännöllisyyteen ja kodinkoneisiin panostettiin.

Välitilan viimeistelevä marmorimainen laatta löytyi Oulun Laattapisteeltä. Se sopii täydellisesti keittiön sävyihin ja toistaa kauniisti kattovalaisimien messinkistä metallinhohtoa.

– Ainoana pienenä suunnitteluvirheenä pidän välitilan ikkunaa. Se on aika turha, koska valoa riittää muutenkin. Kokonaisuutena olen keittiöömme kuitenkin täydellisen tyytyväinen, Katja iloitsee.

Eteisessä on iso liukuovikaapisto, joka kätkee sisäänsä paljon tankotilaa. Siinä säilytetään kaikki ulkovaatteet kauden mukaan. Jokaisella asukkaalla on kaapistossa oma hylly, jolla on oma kori. Koreissa säilyvät huivit ja käsineet. Osa ovista on peilipintaisia, mikä onkin eteisessä käytännöllinen ratkaisu.
Kodinhoitohuone sijaitsee sauna- ja kylpytilojen yhteydessä. Markon toiveesta kodinhoitohuone on musta. Mustaa Kosketus OIP89M-kaapistoa on pehmennetty tammisilla laminaattitasoilla. Välitilassa on Siparilan Vire-paneeli. Koneet sijaitsevat ergonomisella korkeudella vierekkäin ja niiden alle jää tilat vaatehuollolle. Kodinhoitohuoneessa säilytetään myös kaikki vuodevaatteet.
Eteisessä sijaitsevasta wc:sta tuli varsin tilava, kun wc-istuin siirrettiin pois ovea vastapäätä ja kaapistot saivat enemmän tilaa. Kosketus valkoinen OIP10M-kaapistot toistavat keittiön väritystä, joten kokonaisuus on yhtenäinen ja hyvin suunniteltu. Tasoon istutetun altaan lisäksi tammitasolle jää vielä hyvin laskutilaa. Yhdellä seinällä oleva Siparilan Vire-paneeli viimeistelee kokonaisuuden.

Kommentoi »