Meidän Talo

Mervi ja Pasi rakensivat omakotitalon mökkitontilleen – nyt he nauttivat modernin kodin ja mökkeilyn parhaista puolista

Kuopiolaisten Mervi ja Pasi Räsäsen lähes kaikki vapaa-aika kului aiemmin mökillä. Sitten syntyi idea: voisiko mökkitontille rakentaa kodin? Nyt he saavat nauttia modernin, loft-henkisen kodin mukavuuksista mutta myös kesämökin tunnelmallisesta rantasaunasta ja kauniista maisemista.
Kuvat Heikki Rautio

Miksi koti ei voisi olla siellä, missä viihtyy parhaiten? Tätä miettivät Mervi ja Pasi Räsänen kesällä 2014. Pariskunta asui modernissa, 2000-luvun alussa rakennetussa omakotitalossa 22 kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Vapaa-aika kului keväästä syksyyn Pasin nuoruuden kesämökillä, jonne oli kodista matkaa vain kahdeksan kilometriä.

– Meillä oli joka kesä kahdet pihatyöt hoidettavana. Lopulta päätimme selvittää, voisiko mökkitontille rakentaa omakotitalon, Pasi kertoo.

Näköalapaikalla. Pasi Räsänen on tyytyväinen taloprojektin onnistumiseen.
Talon korkea eteinen on näyttävä. Olohuoneeseen aukeavat toisen kerroksen sisäikkunat tuovat järvimaiseman ja luonnonvaloa myös kadunpuoleiseen tv-huoneeseen. Kesäisin talossa ei tarvita sähkövaloja.
Korkea eteinen jakaa talon toisen kerroksen kahteen erilaiseen siipeen.
Bloomingvillen seinävalaisimet antavat hyvän työskentelyvalon. Päätyseinä on päällystetty Dekofloorin mikrobetonilla, jonka sävynä Deco Grey 1951. Uunit on sijoitettu osaksi Ikean alakaapistoa. Ohut työtaso on Tulikiveltä. Oviaukosta on kulku saunatiloihin ja kodinhoitohuoneeseen.
Kodin suurista ikkunoista avautuu upeat näkymät luontoon.
Eteisestä nousevat portaat Mervin ja Pasin makuuhuonesiipeen. Porraskuilu saa valoa keittiön seinän yläosassa olevista sisäikkunoista. Portaisiin on tulossa vielä käsijohde.
Makuuhuoneesta on kaunis näköala järvelle. Talon ainoa tapetoitu seinä on makuuhuoneessa. Loft-fiilistä tuova ja karua betoniseinää esittävä tapetti on Rebel Wallsin. Lukunurkkaa valaisee Bloomingvillen seinävalaisin.

Kesämökki sijaitsi loivasti laskeutuvalla rantatontilla, jonne oli kulku naapurin omistaman metsäpalstan läpi.

– Mökin alun perin omistaneet vanhempani olivat aikoinaan puhuneet naapurin kanssa rannan ja tien välisen metsäpalstan ostamisesta, mutta kauppoja ei ollut syntynyt, Pasi kertoo.

Maakaupat tulivat mahdollisiksi, kun palstan tiheästä kuusimetsästä oli jäljellä enää kannot.

– Saimme maan ostolla täytettyä kaavoittajan vaatimuksen poikkeusluvalle. Sen saamiseksi tontin pinta-alan piti olla yli 5000 neliömetriä.

Kun poikkeuslupa oli myönnetty, Räsäset alkoivat hahmotella uutta kotiaan.

– Minun ykköstoiveeni olivat kivitalon ulkokuori ja pieni energiankulutus, Pasi muistelee.

Mervillä oli tarjota suunnittelun avuksi visuaalinen lähtökohta, brittisisustaja Kelly Hoppenin kirjankansi.

– Kannen kuvassa oli loft-asunto, jossa oli reilusti tilaa joka suuntaan, paljon valoa ja avaruutta, sisustussuunnittelijaksi opiskeleva Mervi kuvailee.

Mervi ja Pasi luonnostelivat ideoidensa pohjalta talon pohjapiirroksen. Molemmat halusivat panostaa reilunkokoisiin oleskelutiloihin ja saunaosastoon sekä suuriin ikkunoihin, jolloin taloa ympäröivästä maisemasta voisi nauttia mahdollisimman paljon.

Talon suunnitelma työstettiin loppuun yhdessä arkkitehti Jukka Huotarin kanssa. Lopullisessa suunnitelmassa keittiö, olohuone ja eteinen muodostavat kahden kerroksen korkuisen ja 100 neliön suuruisen ytimen. Korkeiden tilojen ympärille tulivat kodin muut tilat: makuu- ja työhuoneet sekä kodinhoito- ja peseytymistilat.

– Korkea eteinen jakaa talon toisen kerroksen kahteen erilliseen siipeen, joihin molempiin johtaa omat portaat, Pasi kertoo.

Ratkaisun ansiosta Mervin ja Pasin toisessa kerroksessa sijaitsevasta makuuhuonesiivestä tuli täysin yksityinen.

– Halusimme komean sisääntulon eteiseen ja sijoittaa makuuhuoneemme omaan rauhaan, Mervi perustelee.

Pukeutumishuoneen säilytyskalusteet hankittiin vasta, kun tila oli valmis. Vaatesäilystä ei haluttu piilottaa ovien taakse. Avohyllyistä näkee yhdellä silmäyksellä, mitä missäkin on.
Apukeittiö on kodinhoidon keskus. Kvikin laatikoissa on tilaa pyykin säilytykselle sekä pesu- ja puhdistusaineille. Gorenjen mustat kodinkoneet istuvat huoneen väritykseen. Tason päällä on hyvin tilaa oikoa pyykkejä.
Alakerran wc:n paksu allastaso on tehty betonista. Idon wc-istuimen vesisäiliön ympärille on rakennettu mikrosementillä päällystetty suojakotelo. Seinän yläosa on verhoiltu Brickburgersin poltetulla verhoilutiilellä.

Talon ratkaisuihin otettiin oppia pariskunnan edellisistä kodeista.

– Hyvä esimerkki on kodinhoitohuone. Edellisen kotimme kodinhoitohuone oli kapea loukko, jossa ei mahtunut vetämään lakanoita, Mervi kertoo.

Uuden talon kodinhoitohuoneesta tehtiin reilunkokoinen pesutupa, jonne suunniteltiin paikat niin pyykinpesukoneelle kuin vaatteiden jälkikäsittelylle.

– Toinen esimerkki on väliovien valinta. Perinteisten ovien sijaan valitsimme tilaa säästävät, seinän sisään häviävät liukuovet, Pasi kertoo.

– Olemme olleet tosi tyytyväisiä liukuovien helppokäyttöisyyteen ja hyvään ääneneristyskykyyn, Mervi toteaa.

Liukuovien valintaa puolsi myös elinkaariajattelu. Kynnyksettömässä talossa on helppo asua, vaikka käyttäisi pyörätuolia. Tarpeen vaatiessa taloon saa asennettua myös hissin.

Onneksi tontti oli hikevää metsämaata eikä esimerkiksi savea.

Passiivitalo vastasi parhaiten pariskunnan energiansäästötoiveisiin.

– Tuttavamme olivat pari vuotta aikaisemmin rakentaneet passiivitalon. Kävimme heillä kylässä ja kyselimme kokemuksia, jotka olivat pelkästään positiivisia, Pasi kertoo.

Lämmitysjärjestelmäksi valittiin ilmalämpöpumppu, jota täydentää olohuoneen takka ja siihen liitetty kuuman ilman kierrättämiseen perustuva lattialämmitys. Talon rakentajaksi valittiin firma, jolla oli kokemusta passiivitalojen rakentamisesta. Räsästen talon erikoisuus teki urakkasopimuksen tekemisestä vaikeaa, joten talo päätettiin rakentaa tuntitöinä.

Pariskunta myi edellisen kotinsa ennen taloprojektin aloittamista ja asui vuokralla lähes koko rakentamisen ajan. Viimeiset viisi kuukautta heidän kotinaan oli talotyömaan reunalla oleva 70-luvun hirsinen kesämökki.

Rakennusluvan hakemisen mahdollisti kesämökin käyttötarkoituksenmuutos. Kaavoitussäädösten mukaan tontilla saa olla yksi päärakennus, joten vanhan kesämökin käyttötarkoitus vaihdettiin talousrakennukseksi.

Rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2015 pohjatöillä.

– Onneksi tontti oli hikevää metsämaata eikä esimerkiksi savea. Meidän ei tarvinnut paaluttaa tontilla, Pasi kertoo.

Talo sijoitettiin lähelle tietä, jolloin järven suuntaan avautuvasta takapihasta saatiin mahdollisimman suuri. Ideana oli jättää tien puolelle vain kapea etupiha, jossa on tilaa autoille.

Kun perustukset olivat valmiit, talon runko tehtiin 410 millimetriä paksuista Neopor triplo -passiivitaloharkoista, joiden sisään tuli raudoitus ja betonivalu. Harkkojen työstäminen oli helppoa. Esimerkiksi ikkuna-aukotukset tehtiin aluksi täysillä harkoilla hiukan ikkunaa pienemmäksi. Aukot työstettiin oikeaan mittaansa käsisahalla. Keittiön ja märkätilojen sisäseinät tehtiin leca-harkoista. Muut seinät ovat kipsilevyä.

Talon seinät nousivat ripeään tahtiin. Täyttövalu tehtiin aina täyden kerroksen kohdalla. Betoniauto kävi rakennustyömaalla kolme kertaa.
Taloon valittiin pulpettikatto, johon suunniteltiin paikat aurinkokeräimille. Asumismukavuutta lisää pihalle suunniteltu reilunkokoinen terassi.
Talossa on matalaenergiaikkunat, jotka estävät auringonsäteiden lämmön pääsyn sisään 74-prosenttisesti. Ikkunat eivät hohkaa kylmää edes pakkasella.
Arkkitehti Jukka Huotarin suunnittelema, vuonna 2016 valmistunut passiivikivitalo sijaitsee Kuopiossa. Pulpettikattoisen talon isot ikkunat aukeavat lounaaseen.
Loft-henkeä haettiin myös kodin pintamateriaalivalinnoissa.

Loft-henkeä haettiin myös kodin pintamateriaalivalinnoissa. Koko alakerran lattia tehtiin Weberin Casa Design -betonitasoitteella. Lisää krouvia pintaa saatiin mikrosementillä, jota käytettiin keittiössä ja märkätiloissa. Mikrosementtipinnat ovat osoittautuneet käytössä hyviksi.

– Materiaali on sopivan karhea esimerkiksi suihkutilassa. Ainoa huono kokemus sattui kuuden kuukauden asumisen jälkeen, kun suihkussa vesi jäi seisomaan lattialle. Syynä oli mikrosementtipintaa suojaavan lakan rikkoutuminen. Reklamoimme ja valmistaja kävi korjaamassa vian uudella lakkakerroksella. Ongelma ei ole toistunut, Pasi kertoo.

Viisi edellistä kotiaan remontoinut pariskunta osallistui talonrakentamiseen tekemällä sisätilojen viimeistelytöitä. Mervi ja Pasi tasoittivat, maalasivat ja tapetoivat seiniä sekä kiinnittivät lattialistoja. He myös kokosivat ja asensivat hankkimansa Ikea-keittiön paikoilleen. Huoneiden seinät pidettiin valkoisina ja muut materiaalit neutraaleina.

– Halusimme huoneista aika blankoja ja aikaa kestäviä. Kalusteet saavat koristella ne, Mervi kertoo.

Uuden talon myötä mökkeilyn parhaat puolet ovat nyt osa arkea.

Räsäset ovat tyytyväisiä taloprojektinsa lopputulokseen.

– Meillä oli vuosi aikaa ennen rakentamisen aloittamista miettiä ratkaisuja ja materiaaleja. Jos olisimme olleet liikkeellä kiireellä, olisimme joutuneet tyytymään rautakaupan perusvalikoimaan, Pasi toteaa.

Muutama omista valinnoista tuntuu jälkiviisaasti turhan työläiltä.

– Keittiön kuusi metriä korkean päätyseinän päällystäminen mikrosementillä oli sekä työlästä, että kallista, jos sitä vertaa maalaamiseen, Pasi miettii.

Uuden talon myötä mökkeilyn parhaat puolet ovat nyt osa arkea.

– Emme käytä talon saunaa kuin talvella, Mervi toteaa.

Pasi nyökyttää vieressä ja jatkaa.

– Kesäisin saunomme vanhassa rantasaunassa lähes joka ilta. Istumme iltaa saunan terassilla ja juttelemme. Menemme sisälle vasta, kun on aika mennä nukkumaan.

Julkaistu: 26.2.2020
1 kommentti