Avotakka

Moderni hirsimökki toteutti Kertun haaveen: "Mökin omistaminen tuntui yhtäkkiä parhaalta palalta rauhaa ruuhkavuosien keskellä"

Moderni hirsimökki toteutti Kertun haaveen: "Mökin omistaminen tuntui yhtäkkiä parhaalta palalta rauhaa ruuhkavuosien keskellä"
Modernilinjainen mökki on omavarainen ja asukkailleen rakas. Kerttu Pylvänäinen kertoo, kuinka hän rakensi miehensä kanssa kesäpaikan, jossa on helppo hengittää.
Julkaistu 4.8.2022

Usein mökkijutut alkavat tarinalla, jossa pariskunta saapuu vuosien etsinnän jälkeen unelmiensa tontille. Kylmät väreet kulkevat, onnenkyyneleet tiristyvät silmäkulmiin, ja he tietävät saapuneensa paikkaan, jonne heidän loppuelämänsä kietoutuu.

Oma ensikäyntini mök­kitontilla tapahtui vuonna 2014. Vanhempani olivat aloittaneet mökkiprojektinsa lähes umpeenkasvaneella rantatontilla reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Katselin ympärilleni ja mietin: ”Voi elämä, mikä työmaa”. Risukkoa ja pusikkoa riitti mutta myös tarmoa. Kesä kesältä maisema avautui, ja mum­molan tunnelmallinen pieni mökki nousi paikoilleen.

Mökin ulkosävy on Tikkurilan Piki. Musta rakennus sulautuu kauniisti maisemaan.
Rannan nuotiopaikalla istutaan iltaa, ja jos lapset saavat päättää, paahdetaan vaahtokarkkeja.
"Mökin omistaminen tuntui yhtäkkiä luonnolliselta ja parhaalta mahdolliselta palalta rauhaa ruuhkavuosien keskellä."

Unelma omasta kesäpaikasta oli olemassa, mutta sen toteuttaminen ei kuulunut vielä viisivuotissuunnitelmaan. Kun vanhempani tekivät rakennus- ja rai­vaustöitään, olin raskaana tai kiinni vauvassa. Ajatus mök­keilyn ihanuudesta alkoi herätä eloon uudella tavalla, kun poikamme saavutti topakan taaperoiän.

Olen saanut viettää lapsuudenkesiä mummoni mökillä. Mökillä elämä yksinkertaistuu, luonto tulee lähelle ja inspiroi uudenlaisiin aktiviteetteihin. Mökin omistaminen tuntui yhtäkkiä luonnolliselta ja parhaalta mahdolliselta palalta rauhaa ruuhkavuosien keskellä. Meistä tulisi mummon ja papan kesänaapureita lasten ollessa pieniä – he voivat auttaa meitä ja vuosien vieriessä me heitä.

Kerttu poimi sisustuksen sävyt luonnosta. Vaikka yleisilme on vaalea, valkoista pintaa on vain katossa. Hakolan samettikankaalla verhoiltu Lazy-sohva on huoleton. Flosin 265-seinävalaisin löytyi sisustusliikkeen loppuunmyynnistä.
Mökillä lähes kaikki ruoat valmistuvat terassin kesäkeittiössä tai ulkona grillissä.
Kerttu suosii klassikoita, jotka kestävät aikaa. Artekin pöytä löytyi käytettynä, ja Flosin valaisin sisustuskaupan loppuunmyynnistä. Tuolit ovat Woodnotesin Sirot.
Kontio Livingin keittiön sävy on kitti ja se toistuu myös makuuhuoneen kiintokalusteissa.

Mökin suunnitteluvaihe oli ihanaa aikaa. Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista! Pinterest ja sisustuslehdet lauloivat, kun etsin inspiraatiota. Visio rakennuksesta alkoi kirkastua: selkeät linjat, suuret ikkunat ja skandinaavinen eleettömyys innostivat. Toiminnallisesti toivoimme kahta makuuhuonetta ja parvea, isoa terassia ja yhteistä keittiö-olohuonetilaa. Suunnittelua ohjasi unelmien lisäksi tietenkin budjetti.

Jos ensi vierailu tontilla ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mökin 3D-kuvat olivat sitä.

Valmispakettiratkaisuista ei löytynyt optimaalista ratkaisua, joten kutsuimme tontille arkkitehti Kalle Oikarin. Kiersimme paikat, ihmettelimme auringon kiertokulkua, kerroimme toiveitamme ja avasimme mökkeilymme tapoja. Hän ymmärsi heti, mitä etsimme. Jos ensi vierailu tontilla ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mökin 3D-kuvat olivat sitä. Moderni ja kodikas, ei liian pramea, silti niin kaunis monin tavoin.

Kerttu suosii mökillä luonnonmateriaaleja, ja parhaat unet tulevatkin pellavapetivaatteissa.
Kerttu päätti, että mökille pääsevät vain kauneimmat huonekalut ja esineet.
Parvella on tv-tila, jossa Karup Designin vuodesohvalla rentoudutaan leffojen ja penkkiurheilun parissa. Lattia on kuusilankkua, jolle on tehty lipeäkäsittely.

Vappuna 2018 nostimme maljan rakennusluvalle. Maatyöt tehtiin kesällä, ja rantaan nousi New Saunan saunarakennus. Kymmenen neliön tupa ja kuuden neliön sauna toimivat asemapaikkanamme ensimmäisen mökkikesän.

Kaikki oli valmista hirsitoimitukselle, kun edellisenä päivänä sain puhelun. Maksuvaikeuksiin ajautunut talotoimittajamme tunnusti, että hirsiä ei olisi tulossa. Tieto oli kuin isku palleaan. Aloimme pikaisesti perua kaikkea mahdollista timpurista keittiötoimitukseen. Oli aika vetää henkeä ja tehdä uusi kilpailutus.

Syksyllä nimet olivat jälleen paperissa. Tällä kertaa pienen perheyrityksen sijaan luotimme maailman suurimpaan hirsitavarantoimittajaan Kontioon. Kuten mummoni on opettanut, vastoinkäymiset olivat naamioituja myötäkäymisiä. Ymmärsimme, että saisimme paremman mökin ja aloimme luottaa siihen, että kaikki sujuisi vihdoin suunnitelmien mukaan. Päätimme, että juhannuksena 2019 on valmista.

Kerttu halusi rakentaa mökin, kun lapset Stella ja Oliver ovat vielä pieniä, jotta heille syntyisi paikkaan side.
Vuonna 2019 Äänekoskelle valmistuneessa hirsimökissä on 54,5 neliötä ja parvi.

Mökkikautemme ovat pitkiä, aina aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, mutta sydäntalvella pidämme taukoa. Päädyimme tekemään mökistä omavaraisen veden ja energian kannalta. Luonnon keskellä ekologinen valinta on tuntunut hyvältä. Kattava aurinkosähköjärjestelmä tarjoaa lämmitystä lukuun ottamatta kaikki tarvittavat modernit mukavuudet.

Vesi tulee mökkiin ja saunalle omasta kaivosta. On ihan hyväkin joutua pohtimaan kulutustaan. Sähköliittymävaraus on valmiina, jos lasten kasvaessa haluamme mökkeillä ympäri vuoden.

Saunatuvassa on Tapio Anttilan Day&Night -vuodesohva, joka levitettynä tarjoaa vieraille kaksimetrisen mukavan vuoteen.
Stellan kanssa rannassa. Tanskalais-ruotsalainen pihakoira Jalo osallistuu mökkipuuhiin.

Piha valmistui viime kesänä. Halusimme lapsille peli- ja leikkialueita ja muuten mahdollisimman luonnonmukaista ja helppohoitoista. Pihaan tuli pienet määrät nurmikkoa, paljon kunttaa ja selkeät kulkuväylät mökiltä saunalle, rantaan ja mummolan mökille. Pieni hyötypuutarha ja tekonurmialue pihapeleille toteuttivat sekä äidin että lasten toiveen.

Suuri lasitettu terassi on elämänmenon keskus. Kesähelteillä lasitukset avataan kokonaan, ja viileälläkin säällä se on kuin toinen olohuone. Etenkin isolla porukalla terassin merkitys korostuu, kun kokkaillaan ja viihdytään yhdessä.

Mökille on muodostunut lyhyessä ajassa omat rutiinit ja perinteet. Juhannuksena syödään mansikkakakkua, ja perjantaisin todetaan, miten ihanaa on olla mökillä.

Kertun sisustuksia voi seurata Insta­gramissa tilillä @modernistikodikas.

Kommentoi »