Suomen kaunein mökki -finalistien musta mökki on sisältä uskomattoman avara! Näin rakentaminen sujui saaressa
Rakenna ja remontoi
Suomen kaunein mökki -finalistien musta mökki on sisältä uskomattoman avara! Näin rakentaminen sujui saaressa
Lahden perheen uudesta kesämajasta Leppävirralla kasvoikin ympärivuotinen vapaa-ajan paratiisi. Inna-Pirjetta Lahti kertoo ”Suomen kaunein koti: kesämökit”-ohjelman finalisteihin vuonna 2022 kuuluneen saariunelman rakentamisesta.
Julkaistu 9.5.2023
Meidän Mökki

”Emme olleet koskaan haaveilleet kesämökistä, vaan olimme viettäneet kesät merellä purjehtien. Lasten kasvaessa vanha ja vaatimaton purjeveneemme alkoi kuitenkin käydä kovin ahtaaksi viisihenkiselle perheellemme.

Kesällä 2015 olimme seilanneet Saimaan kanavaa pitkin sisareni saareen Leppävirralle. Vietimme yhteistä lomaa ukkini 1960-luvulla rakentaman savusaunan löylyistä ja yhdessäolosta nauttien. Syntyi ajatus, että meilläkin voisi olla täällä oma paikka.

Viereisessä saaressa sijaitseva luonnonkaunis, hiekkapohjainen lahdenpoukama oli kiinnittänyt huomiomme jo aikaisemmin, ja pian olimme tutustumassa myynnissä oleviin tontteihin naapurisaaressa. Kaupat tehtiin vielä samana syksynä. Ajatuksena oli rakentaa sinne kesämaja sekä jossain vaiheessa saunamökki.

Mökki rakennettiin kallioiselle erämaa-alueelle saareen.
Hirsirunkoisen, vuonna 2018 valmistuneen 80-neliöisen vapaa-ajanasunnon lisäksi tontilla on kesämaja, liiteri ja laavu.
”Tontilla ei ollut alkuaan edes polkuja. Pystytimme rantaan telttasaunan ja leirikeittiön.”

Ensin rakennettavan kesämajan piirustukset saimme ystävältämme, joka oli suunnitellut ja rakentanut samanlaisen omalle mökilleen. Hiihtolomalla toimme siihen tarvittavat rakennusmateriaalit tontille.

Seuraavana kesänä purjehdimme taas Saimaalle. Asuimme purjeveneessä kolmen lapsen ja koiran kanssa, kun puolisoni Ville rakensi kesämajaa kaatosateessa. Ostin Villelle kesän aikana kolme sadeasua, ja välillä kävimme lasten kanssa kuivattelemassa vaatteita Varkauden McDonaldsilla.

Tontilla ei ollut alkuaan edes polkuja. Pystytimme rantaan telttasaunan ja leirikeittiön, ja ihan ensimmäiseksi rakensimme huussin.

Tuntui uskomattoman hyvältä lähteä suunnittelemaan kokonaisuutta puhtaalta pöydältä aivan omilla ehdoillamme.

Inna-Pirjetta ja Ville tulevat mökille sekä rentoutumaan että etätöihin.

Kahden ja puolen hehtaarin tonttimme koostui luonnonkauniin lahden ympärille levittäytyvästä metsäalueesta, johon ei saa rakentaa, sekä vajaa viisi vuotta aikaisemmin hakatusta kallioisesta erämaa-alueesta, johon rakennukset tulisi sijoittaa.

Saimme kulkea varvikossa ja miettiä, mihin haluamme polut, kivuta auringonlaskun aikaan tontin korkeimmalle kohdalle ja miettiä ikkunoiden suuntaa. Neljän viikon aikana mökin paikka, muoto ja koko alkoivat hahmottua. Olihan meitä perheessä viisi, ja mökkiin pitäisi mahtua kaksi kamaria, sauna sekä ruokapöytä, jonka ääreen mahtuvat myös ystävät.

Talossa on keittiö ja kaksi kamaria sekä sauna saman katon alla.

Rakennuksen kantavana ajatuksena oli ympäröivä luonto. Mustia, lasiseinäisiä mökkejä olimme bongailleet purjehdusvuosina saaristossa, ja pian päädyimme moderneja hirsitaloja suunnittelevan Pluspuun sivuille. Yhdessä yrityksen arkkitehdin kanssa teimme suunnitelman Isokari-mökkimallia muokaten.

Yksi tärkeistä valinnoista liittyi hirren paksuuteen, ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä siihen, että valitsimme ympärivuotisen mökkeilyn mahdollistavan hirren.

Meillä oli suunnitteluun hyvin aikaa. Se oli tärkeää, sillä pääosa kuljetuksista tuli tehdä talvella jäätietä pitkin.

Talo suunniteltiin kymmenen hengen ruokapöydän ympärille.
”Vaikka fasiliteetit olivat vaatimattomat ja työleiri jatkuvaa, nautimme koko perhe projektista.”

Seuraavaan hiihtolomaan mennessä meillä oli tiedossa mökin koko ja pystyimme viemään saareen perustuksiin tarvittavia harkkoja autolla, tosin saimme roudata niitä vielä kymmeniä lisää seuraavana kesänä. Oleellista oli myös paikallisen rakentajan löytäminen ja si­touttaminen hankkeeseen.

Talon lopullinen paikka määriteltiin seuraavana kesänä. Silloin pystyimme jo asumaan kesämajassa, jonka ympärille rakentuivat laaja terassi ja purjeen alle viritetty kesäkeittiö.

Kesämajan lisäksi pihapiiriin rakennettiin myös liiteri ja toinen huussi.
Kesämaja on tarjonnut monesti tarpeellista yöpymistilaa.

Ensimmäisenä yönä kesämajaan nukahtaessani tunsin koko kehossani niin kokonaisvaltaista onnea, etten voinut ymmärtää, että sellaista onkaan. Tontiltamme upeina avautuvat auringonlaskut, ympärillä huutavat kuikat ja joutsenet sekä notkuvat mustikka- ja kantarelliaarteet tekevät paikasta paratiisin.

Vaikka fasiliteetit olivat vaatimattomat ja työleiri jatkuvaa, nautimme koko perhe projektista. Se on myös ollut meille Villen kanssa todella tärkeä yhteinen juttu.

Tärkeää on ollut myös rakentamisen aikana nauttia täällä olemisesta: vesisukset hankimme mahdollisimman pian ja kajakit heti talon valmistuttua.

Yhdessäolo perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa on tärkeä osa mökkielämää.
”Taloon sisään muutettiin 30 asteen helteessä – tasan kolme vuotta tontin löytymisen jälkeen.”
Rantaelämästä nauttivat kaikki. Ukko-koira on mukana puuhissa.

Kesämaja toimi kotinamme vielä seuraavanakin kesänä, kun talon rakennusurakka oli käynnissä. Hirsitoimitus oli saatu hiihtolomalle 2018, jolloin hirsirungon kokoaminen käynnistettiin kolmen traktorin voimin 30 asteen pakkasessa. Paikalliset rakentajat jatkoivat rungon kasaamista vesikattoon asti jäitä pitkin kulkien, ja jäiden lähdettyä urakka jatkui koko kesälomamme ajan. Osallistuimme myös itse rakentamiseen paljon, ja talkoissa oli lisäksi mukana monia ystäviämme.

Tontin takaosaan rakennettiin talvitie.

Saunaa pääsimme käyttämään heinäkuun alussa, ja taloon sisään muutettiin 30 asteen helteessä kesäloman viimeisenä päivänä 2018 – tasan kolme vuotta tontin löytymisen jälkeen.

Rakentaminen saareen vaati tietysti rakennustavaroiden roudaamiseen soveltuvan veneen, jonka hankimme heti ensimmäisenä syksynä. Lisäksi se vaatii myös halua ja kärsivällisyyttä jatkuvaan kantamiseen. Yhden betonisäkin nostin ensin rautakaupasta autoon, sitten autosta veneeseen ja lopulta veneestä tontille, jonne siinä vaiheessa ei tullut kunnon portaita. Nyt portaita on 75, joten siitä saa hieman kuvaa korkeuserosta.

Rinnetontti vaati tukevat portaat.
Hyötyliikuntaa tarjoavat rannasta talolle johtavat 75 porrasta.
Rannassa voi ottaa myös rennosti.
”Kaksi isoa aurinkopaneelia katolla riittävät hyvin sähkön tuottamiseen kesäkuukausina.”

Hirsirungon toimitusvaiheessa tontin takaosaan rakennettu talvitie oli ehdottoman tarpeellinen. Talon valmistumisen jälkeen tärkeimmät hankkeet olivat keittiön ja kalusteiden asennus, portaiden ja päälaiturin rakentaminen sekä talon sisustaminen. Näiden osalta valmista tuli kesän 2019 aikana.

Keittiön suunnittelu lähti ikkunasta, josta voi tiskatessa ihastella maisemaa. Keittiö suunniteltiin Ikean kalusteista. Sen sydän on laadukas kaasuhella.
Mökin rakenteessa on otettu maisema haltuun.
Makuupaikkoja tarvitaan, sillä oman perheen lisäksi mökillä vierailee myös paljon ystäviä.

Makuupaikkoja saimme taloomme mahtumaan talvikäytössä yhdeksän ja kesäkäytössä kolmetoista. Suunnitteilla on rantasauna, johon saisimme vielä makuupaikat kahdelle.

Koronakeväällä 2020 saimmekin mökkimme todelliseen käyttöön, kun muutimme koko perhe mökille kuukaudeksi, ja Ville ja Miko viettivät saaressa myös ikimuistoisen rospuuttoajan. Kaikkiaan etätyön lisääntyminen on muuttanut kesämökkimme ympärivuotiseksi paratiisiksi. Saavumme sinne paitsi lomailemaan ja rentoutumaan myös tekemään töitä ja ajattelemaan. Erityisesti olemme iloinneet esikoisemme Alpin halusta tulla mökille myös omien kavereidensa kanssa ilman meitä.

Luonnosta nautitaan joka säällä.
Kesällä 2021 rantaan valmistuivat ympärivuotisessa käytössä oleva laavu ja nuotiopaikka, jossa savustuvat kalat ja paistuvat letut.
Mökki sijaitsee saaressa Leppävirralla Pohjois-Savossa.
Laavumainen rakennus on tontin korkeimmalla kohdalla.
Suurten ikkunoiden ansiosta talo lämpiää auringon paistaessa ekolämmöllä myös talvipakkasilla. Kylmimpinä viikkoina takan lisäksi lämpöä tuovat öljylämmittimet ja tarvittaessa kaasulämmitin.

Kaksi isoa aurinkopaneelia katolla riittävät hyvin sähkön tuottamiseen kesäkuukausina, ja talvella apuna on generaattori.

Kesällä 2021 ostimme myös viereisen tontin, sillä haluamme turvata paikan erämaamaisen tunnelman. Saimme samalla lisää rakennusoikeutta muun muassa rantasaunalle ja venevajalle. Laajempi tontti mahdollistaa myös toisen mökin rakentamisen jollekulle pojistamme, jos sellaista intoa joskus tulevaisuudessa löytyy.

Heti alkuvaiheessa perustin mökkikirjaksemme Instagram-tilin @kesalahti_lodge, jonne olen tallettanut projektimme ja mökkielämämme kohokohtia näiden vuosien ajalta. Iloinen yllätys oli Instagramin kautta keväällä 2021 tullut yhteydenotto Suomen kaunein kesämökki -ohjelmasta, johon meitä pyydettiin hakemaan mukaan.

”Kesällä 2021 ostimme myös viereisen tontin, sillä haluamme turvata paikan erämaamaisen tunnelman.”

Osallistumisen varmistuttua teimme viimeistelylistan keskeneräisistä asioista, ja koko kesä 2021 meni viimeistelyhommissa. Suurin työ oli kuntan siirtämisessä mökin eteen, mutta kuvauspäivän koittaessa työ palkittiin, kun tuomaristo huokaili ihastuksesta ja antoi rakkaalle kesäparatiisillemme täyden kymppirivin.

Vaikka kuvauksiin valmistautumisessa oli iso työ, olimme todella iloisia siitä, että viimeistelyhommat tuli tehtyä. Voimme nyt nauttia valmiin mökin tunnelmasta ja ryhtyä kaikessa rauhassa suunnittelemaan rantasaunaa.”

Saunan päätyikkunasta avautuu maisema ilta-aurinkoon.
Kesälahdella mökkeilevät myös pojat Alpi, Kosti ja Miko.
Neljän kilometrin matka mantereelta saareen kuljetaan kesällä avoveneellä ja talvella moottorikelkalla.
Terassin pitkä pöytä syntyi rakennustyöstä ylijääneistä lankuista.
3 kommenttia