
Välitän lapsistani ja heidän sukupolvensa tulevaisuudesta enkä halua tehdä mitään pahaa, mikä olisi heiltä pois. Tässä mielessä jätteiden lajittelukin on tärkeää. Mitä enemmän sitä tehdään, sitä paremmin erilaiset raaka-aineet saadaan kiertoon. Sillä on paljon merkitystä.
Kierrätys on aina ollut minulle tärkeää, ja siksi ihmettelen, miten jollain voi edelleen mennä biojätteet sekajätteeseen. Jos käyn vieraana jossain, missä ei lajitella, voin esittää tyhmiä kysymyksiä: missä biojäte tai metallinkeräys on, kun en löydä sitä. Rivien välissä tämä tarkoittaa, että toivoisin, että keräysastia olisi olemassa.
Kovin suoraan en halua toisten tekemisiin puuttua, mutta voin kyllä kertoa, miten homma meillä toimii näppärästi.
Lajittelun pitää olla tarpeeksi helppoa, muuten se jää hektisessä arjessa.
Meillä mahtuu keittiön allaskaappiin omat astiansa seka- ja biojätteille, metallille ja lasille. Pahveille on oma laatikkonsa allaskaapin vieressä, paperit kerätään eteisessä olevaan kestokassiin. Muovinkeräys meillä oli ennen jääkaapin vieressä, puolentoista metrin päässä roskiskaapista. Tämän takia kynnys muovin lajitteluun nousi juuri sen verran, että roskia lipsui tuon tuosta sekajätteeseen. Järjestelimme kaappeja uudelleen, että saisimme muovinkeräyksen muiden roskisten viereen.
Silti muoviroskia menee toisinaan sekajätteeseen, jos muovinkeräysastia on täynnä. Siksi roskat pitää viedä tarpeeksi usein. Kun tekee näin, eivät biojätteetkään ala haista. Lapsemme ovat sen verran isoja, että heitä voi työllistää roskien viemiseen.
Lajittelua helpottaa meillä sekin, että taloyhtiömme jätekatokseen on hankittu kaikille jätteille omat keräysastiansa. Vain paperinkeräys on tien poskessa, mutta sekin lähellä.
Vielä vuosi sitten meillä ei ollut muovinkeräystä, ja silloin veimme muoveja autolla lähimarketin keräyspisteeseen. Joskus roskapusseja kertyi autoon. Kerran lähdimme reissuunkin niin, että muoviroskat jäivät matkatavaroiden sekaan. Veimme ne sitten keräyspisteeseen Kuopiossa.
Teemme arjessa muitakin ympäristöystävällisiä valintoja. Ostamme esimerkiksi vaatteet ja huonekalut käytettyinä, pääasiassa siksi, että se on halvempaa ja kätevämpää kuin uuden ostaminen.
Kun esimerkiksi hiljattain järjestimme vierashuoneesta oman huoneen toiselle lapsellemme, piti yhteensä neljän huoneen tavaroita käydä läpi ja vaihtaa, että kaikkiin tiloihin olisi sopivan kokoiset ja tarkoituksenmukaiset kalusteet. Ostimme kaiken käytettynä ja myimme tarpeettomiksi jääneet. Yhtäkään huonekalua ei tarvinnut koota, eikä toisaalta vanhoja tavaroita tarvinnut viedä kierrätykseen, sillä ostajat hakivat ne kotoamme.
Monessa asiassa ympäristöystävällisyys onkin plussa, joka tulee taloudellisuuden tai terveellisyyden ohella. Esimerkiksi punaista lihaa emme enää käytä arjessa, ja siitä luovuimme pääosin terveyssyistä.
Haluaisin tehdä kasvisruokaa vielä enemmänkin. Kuitenkaan minulla ei ole ollut aikaa paneutua asiaan niin paljon, että osaisin valmistaa ja maustaa hyvää kasvisruokaa, joka olisi houkuttelevaa koko perheelle.
Tämä ekoilussa voisi sujua paremmin
”Lentämisestä emme halua kokonaan luopua. Mieheni lentää työnsä puolesta monta kertaa vuodessa. Haluan myös, että lapseni pääsevät tutustumaan toisiin kulttuureihin. Lennämme kyllä vähemmän kuin ennen ja matkustamme mahdollisuuksien mukaan maata pitkin. Aina se ei kuitenkaan ole vaihtoehto.”