Mitä pitää huomioida, jos haluat maakellarin omalle tontillesi? Asiantuntija vastaa
Piha ja puutarha
Mitä pitää huomioida, jos haluat maakellarin omalle tontillesi? Asiantuntija vastaa
Esimerkiksi juomat ja juurekset viilenevät maakellarissa ekologisesti. Kurkkaa asiantuntijamme vinkeistä, mitä maakellarin perustamisen ja ylläpidon suhteen pitää huomioida.
Julkaistu 25.7.2018
Meidän Mökki

Hyvin suunnitellun ja ylläpidetyn maakellarin lämpötila ja suhteellinen kosteus ovat juuri sopivia juureksille ja vihanneksille, kun taas sähköllä toimivissa kylmiössä kuiva ilma saa kasvikset nahistumaan.

Maakellarin katon pitää olla vahva. Päälle kasataan yleensä ainakin puoli metriä maata, ja keväällä sen on kestettävä nuoskalumi. Holvikaarikatto vaatii perusharkoista tehtynä rakentajalta melkoista ammattitaitoa. Markkinoilla on myös valmiiksi mitoitettuja kellaripaketteja.

– Maakellarissani on suorista betoniharkoista tehty holvikatto, sepeliä, solumuovieriste ja vesieristeenä paksu muovikalvo. Rakenne hengittää molempiin suuntiin, selittää Työtehoseuran entinen isännöitsijä ja Maakellari-kirjan kirjoittaja Urpo Nurmisto.

Nurmiston maakellarin seinätkin on muurattu betoniharkoista. Lämpöeristettä on laitettu vain seinien yläosiin. Tärkeintä on pitää lattia avoimena niin, että maan luontaista kosteutta pääsee nousemaan kellariin. Tiilistä asennushiekan avulla ladottu lattia on erinomainen ratkaisu. Betonivalu olisi iso virhe.

Vaikka kosteutta kaivataankin, pohja- tai hulevedet pitää johtaa muualle. Salaojitus seinien ulkopuolella on yksi tärkeimmistä asioista, muutoin maakellarin lattialla voi keväällä lillua vesipatja.

Eristetty ulko-ovi, tuulikaappi ja eristetty kellarihuoneen ovi muodostavat tehokkaan lämpölukon, joka pitää helteetkin kellarin ulkopuolella, kunhan ulko-ovi ei ole suorassa paahteessa. Jollei pohjoiseen päin laskeutuvaa rinnettä ole tarjolla, kellarin eteen pitää istuttaa puita tai pensaita varjostukseksi.

Maakellaria kehutaan usein ekologiseksi jääkaapiksi, jossa on tasaisen kostea lämpö ympäri vuoden. Ihan niin hyvä säilöjä maakellari ei kuitenkaan ole.

– Hyvänkin maakellarin lämpö voi kesällä olla toistakymmentä astetta, Urpo Nurmisto kertoo.

Syksyllä kellarin viilenemistä voi jouduttaa pitämällä ovia auki kylminä ja kuivina syysöinä.

– Ylimääräistä kosteutta maakellariin ei pidä päästää. Yleinen virhe on kellarin tuulettaminen keväällä ja kesällä. Lämmin ilma sitoo kosteutta, ja kellarissa se tiivistyy viileisiin pintoihin.

Maakellarin tuloilma otetaan ovien alta tai vierestä, ja päästöilma johdetaan ulos takaseinän yläosasta.

– Olen pitänyt ilmanvaihtoaukot kiinni läpi vuoden. Homehtuminen ei johdu ilmanvaihdosta vaan liiasta kosteudesta. Kun seinät kalkitaan parin vuoden välein, home pysyy poissa. Puhtaus on tärkeää.

Keskivertokellarin rakennusaineet maksavat noin tuhat euroa. Paikalla pystytettävän valmiskellarin saa noin 4 000 eurolla. Yleensä maakellariin ei tarvita rakennuslupaa, mutta tarkista asia oman mökkikuntasi rakennusvalvonnasta.

Kommentoi »