Mitä hengittävä puutalo tarkoittaa? 5 faktaa ekologisesta rakentamisesta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Kannustalo
Jos olet rakentamassa omakotitaloa, haluat varmasti terveellisen, hengittävän talon, jossa on hyvä sisäilma. Mutta mitä hengittävä talo oikeastaan tarkoittaa? Tarkoittaako se, että talo puhkuu ilmaa sisään ja ulos niin kuin keuhkot? Lue tämä niin tiedät.

Hengittävä rakenne ja hyvä sisäilma yhdistetään usein hirsitaloihin, mutta eristetty puurakenteinen talo on yhtälailla hengittävä, kun se on oikein rakennettu. Hengittävän rakenteen terveellisyys perustuu ajatukseen, että sisäilman hiilidioksidi pääsee ilmanvaihdon lisäksi rakenteen läpi ulkoilmaan ja vastaavasti ulkoilman happi sisäilmaan. Hengittävä rakenne ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ilma puhaltaa vapaasti ulkoseinän läpi. Se johtuu aina rakennusvirheestä. Hengittävän rakenteenkin pitää olla ilmatiivis.

Kannustalo on yksi Suomen suosituimmista puutaloista. Kokosimme 5 faktaa, miten Kannustaloista tehdään hengittäviä ja ekologisia.

Harmaja-talomallisto suunniteltiin yhteistyössä sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa. Lisää Harmaja- ja muita talomalleja löydät uudesta Ideakirjasta, jonka voit tilata kotiisi ilmaiseksi tästä.

1. Puinen seinärakenne tuulettuu

KannustaloEKOn ulkoverhouslauta on sahattu aina sydänpuoli ulospäin. Lautaverhouksen alla on koolauslaudat ja niiden välissä reilu tuuletusrako. Tuulensuojalevy on 25 millimetriä paksua, puukuidusta valmistettua norjalaista Hunton-levyä. Seinäelementissä on tukeva tuplarunko, jossa on yhteensä 25 senttiä Ekovilla-eristettä.

Suomen ilmastossa hengittävä rakenne on haasteellinen, koska myös vesihöyry on yksi ilmaseoksen kaasuista. Juuri vesihöyryn liike on rakennusfysiologisesti avainasemassa, ja siksi rakentamisessa tarvitaan höyrynsulkuja ja vesihöyrynläpäisevyyttä.

Kannustalon pystyrunkojen välissä on hengittävä ilmansulkukangas. Sähkövedot tehdään elementin sisäpuolella olevassa runkorakenteessa, jotta ilmansulkukangas pysyy ehjänä. Kaikki sisäseinät verhoillaan erikoiskovalla kipsilevyllä.

Suositusta Vihervaara-mallistosta on saatavilla myös rinneversio.

2. Luonnonmukaiset eristeet hengittävät

KannustaloEKOn yläpohjassa käytetään puhallettavaa Ekovillaa, joka on Suomen suosituin pientalojen yläpohjaeriste. Puhallusvilla saadaan nimensä mukaisesti puhallettua tiiviisti kattoristikoiden väliin, jolloin se muodostaa yhtenäisen ja lämpimän eristevaipan. Yläpohja on lämmin mutta hengittävä, ja se tasaa sisäilman kosteutta. Yläpohjan höyrynsulkuna käytetään erityisesti hengittävään rakenteeseen suunniteltua ilmatiivistä Intello-ilmansulkukangasta.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on KannustaloEKOn hengittävä seinärakenne ja oikealla yläpohjarakenne. 1. Hengittävä rakenne on ilmatiivis ja lämmönpitävä. 2. Eristeen puukuidut ottavat sisäilman kosteutta itseensä ja luovuttavat sitä takaisin huoneeseen kun sisäilma kuivuu. 3. Hengittävä rakenne hakeutuu aina tasapainokosteuteensa ja kuivuu turvallisesti molempiin suuntiin. Rakenne on turvallinen myös silloin, kun taloa jäähdytetään.

Ulkoseinien eristeenä käytetään tukevaa ja ekologista Ekovillalevyä. 25 milliä paksu puukuituinen tuulensuojalevy pitää viiman tehokkaasti ulkona. Myös seinässä käytetään ilmansulkuna kosteutta ohjaavaa ilmansulkukangas.

Kannustalon 40-vuotisjuhlamalli Lato on moderni skandinaavinen talomalli.

3. Kuiva rakenne syntyy kuivissa tehdashalleissa

Kannustalon elementit rakennetaan aina kuivissa sisätiloissa ja säältä suojassa. Valmiit elementit kuljetetaan työmaalle hyvin suojattuina. Talon rakenteelliset yksityiskohdat toteutetaan ratkaisuilla, jotka on todettu toimiviksi, eivätkä aiheuta riskejä talon ostajalle. Esimerkiksi rakenteiden tuulettuvuuteen on kiinnitetty paljon huomiota.

4. Hyvä sisäilma on puhdas ja sopivan kostea

Hengittävät puurakenteet ovat tuttuja perinteisestä suomalaisesta puurakentamisesta, ja ne ovat kestäneet vuosisatoja kostumatta. Hengittävässä puutalossa käytetty puukuitueriste imee sisäilmassa olevaa kosteutta itseensä ja luovuttaa sitä taas takaisin huoneeseen kun sisäilma kuivuu. Siksi sisäilma tuntuu aina sopivan kostealta ja miellyttävältä.

Sisäilman laatuun vaikuttavat myös sisätiloissa käytetyt rakennusmateriaalit. Kannustaloissa pintamateriaalit, kuten levyt, tapetit ja maalit, ovat vähäpäästöisiä M1-päästöluokan materiaaleja.

Kannustalon Aurora edustaa romanttisempaa tyyliä. Tilaa Ideakirja ilmaiseksi tästä!

5. Kotimainen puu sitoo hiilidioksidia

Kannustalot tehdään Suomessa kotimaisista materiaaleista. Pohjoisessa kasvanut, tiukkasyinen puuraaka-aineen tulee kotimaisilta sahoilta. Ulkoverhoilulaudat ovat 23 tai 28 milliä paksuja ja niiden sydänpuupuoli on sahattu ulospäin, jotta ne kestävät säärasituksia mahdollisimman pitkään.

Tiesitkö muuten, että 130-neliöiseen KannustaloEkoon käytetään noin 25 000 kiloa puuta ja noin 4000 kiloa ekovillaeristettä? Yhteensä ne sitovat hiilidioksidia lähes 55 000 kiloa, mikä vastaa 220 000–550 000 lentokilometrin aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Talo kompensoi siis vähintään 14 edestakaisen Thaimaan-reissun aiheuttamat päästöt.

Julkaistu: 6.9.2019
Kommentoi »