Mirjamilla ja Villellä on takanaan viisi tuottoisaa remonttia: "Kuka olisi voinut uskoa, että meillä on joskus avara koti merinäköalalla?"
Sisustus
Mirjamilla ja Villellä on takanaan viisi tuottoisaa remonttia: "Kuka olisi voinut uskoa, että meillä on joskus avara koti merinäköalalla?"
Mirjami ja Ville ovat vuosien varrella uurastaneet satoja työtunteja remontoidessaan asuntoja. Perheen viides yhteinen koti on tyyliltään ajaton ja täynnä harkiten hankittuja designhuonekaluja.
4.1.2018
 |
Avotakka
Koti on aina edustuskelpoinen, sillä Mirjami siivoaa arkisin joka päivä ja Ville hoitaa viikonloppusiivouksen. Syntymäpäiviä ja muita illanistujaisia perhe viettää isolla porukalla. Hauskin huilauspaikka on Hayn Blow-tuoli.

Mirjamin ja Villen nelihenkisen perheen upeasta kodista avautuvat kauniit, ylimmän kerroksen näkymät Töölönlahdelle. Kuuden huoneen, keittiön, kahden kylpyhuoneen ja wc:n huoneistossa on neliöitä 237 ja se sijaitsee vuonna 1923 valmistuneessa talossa Helsingissä.

Mirjami kulkee huoneesta toiseen ja ihmettelee ääneen:

– Kuka olisi voinut uskoa, että meillä on joskus avara koti, jonka ikkunoista avautuu merinäköala? Mutta emme ole saaneet ilmaiseksi mitään, vaan olemme tehneet hulluna töitä niin tämän kuin aikaisempien kotiemme puolesta.

Tässä perheessä sisustukseen liittyvät päätökset tehdään yhdessä. Maljakko on Marimekon Urna.
Neliönmallisessa olohuoneessa on neljä isoa ikkunaa ja kaksi sisäänkäyntiä. Istuinkokonaisuus koostuu ruotsalaisen Meli Melin harmaasta samettisohvasta, nahkaisista Michel Ducaroyn suunnittelemista rennon urbaaneista Togo-sohvista, Tom Dixonin valaisimista ja Ox Denmarqin sohvapöydästä. Sohvat, samoin kuin vaaleanpunainen samettirahi, ovat Zarrosta.
Harri Koskisen Artekille suunnitteleman HK-sarjan pöytä on hallin keskipiste. Muuton Oto-kirjahyllyssä säilytetään lehtiä ja kirjoja. Hallia valaisevat Moooin kepeä Random Light sekä Flosin Parentesi, jonka kiinnitysvaijeri kulkee napakasti lattiasta kattoon.

Perhettä yhdistää luistelu. Mirjami on muodostelmaluistelun päävalmentaja ja Ville urheiluvaateyrittäjä ja luisteluvalmentaja. Tyttäret kilpailevat muodostelmaluistelussa ja harrastavat balettia.

Mirjami ja Ville ovat ostaneet ja remontoineet jo viisi asuntoa. Nykyinen on heidän ja perheen kahden tyttären Mean ja Main unelma. Matka ensimmäisestä kodista, punavuorelaisesta kaksiosta, Heikinlaakson, Marjaniemen ja Kampin kaupunginosien kautta Töölöön on vaatinut satoja remontti- ja työtunteja.

Makuuhuoneen paikalle remontoitu keittiö on tilava ja siitä pääsee makuuhuoneisiin ja sisääntulohalliin.
Eero Saarisen suunnittelema Tulppaani-pöytä sekä Gubi 5 -tuolit ovat Zarrosta. Tulppaani oli perheen pitkäaikainen haave, joka hankittiin jo edelliseen kotiin. Ruokapöydän yllä oleva Menun minimalistinen Tribeca-sarjan Leonard-valaisin on syntynyt 1930-luvun newyorkilaisglamourin innoittamana.
Keittiön mattavalkoiset ovet ja kaapistot ovat Opdecon valmistamat ja avautuvat kevyestä painalluksesta. Taso on täyslaminaattia. Seinälle sijoitetut Artemiden Tolomeot valaisevat työskentelyä.
Yrjö Edelmannin taulu on hankittu Bukowskisilta. Monet muut taide-esineet ovat Villen ja Mirjamin vanhemmilta saatuja lahjoja.
Seinällä kiemurtelee Kartellin Bookworm.

Kaikkia remontteja yhdistää Mirjamin ja Villen hyväksi havaitsema toimintamalli: he iskevät kiinni mahdollisimman huonokuntoiseen kohteeseen ja kunnostavat sen upeaksi vaivoja säästämättä. Suurin osa työstä tehdään itse, ja lopusta huolehtivat luottoammattilaiset. Suunnittelusta ja työnjohdosta vastaa perheen äiti. Ville purkaa, remontoi, viimeistelee ja asentaa.

Viimeisin remontti vei viisi kuukautta. Kotiin valitut materiaalit ovat laadukkaita ja vasta pitkällisten vertailujen jälkeen valittuja. Niistä koostuva tyyli on ajaton. Mustaa, harmaata ja valkoista on höystetty pastellisävyillä ja hopean kiillolla. Vuosien varrella hankitut designhuonekalut rytmittävät huoneita. Isot tilat ovat vaatineet myös muutamien uusien ja tarpeeksi isojen kalusteiden ostamista.

Keittiön takaa aukeaa vanhempien oma tila, jonka lattiaa peittää vaaleanharmaa kokolattiamatto. Makuuhuoneen takaseinään suunniteltiin jo remontointivaiheessa linjakas taso. Herkkää sävymaailmaa on rikottu sekä abstraktilla että esittävällä taiteella. Sininen taulu on Mirjamin äidin antama nuoremman tyttären kastajaislahja.
Yöpöytää ei tarvita, kun koteloinnin päällä säilyvät niin kukat, kirjat kuin taide-esineet.
Siskosten makuuhuone on mustavalkoinen. Ikean sänkyjen päädyssä on Kartellin hyllyt ja Artemiden Tolomeo-valaisimet. Musta Muuton kattovalaisin on hankittu nettikirpputorilta. Eiffel-torni on tuliainen Ranskasta.
Mea ja Mai ovat äitinsä kanssa suunnitelleet mustavalkoisen makuuhuoneen sisustuksen, mutta viereisessä leikkihuoneessa on värikkäämpi tunnelma. Vanhempi tytöistä, Mea, tykkää pitää huoneet siistinä. Lattialla menoa vartioi Oiva Toikan suunnittelema Dodo-tuoli.
Kodin mustan, valkoisen, harmaan ja hopean hillitty liitto jatkuu kylpyhuoneissa, joita huoneistossa on kaksi. Laatat hankittiin Laattapisteestä. Reilunkokoinen amme on Westerbergsin.
Perhe viihtyy Töölönlahden maisemissa. Mirjami valmentaa muodostelmaluistelijoita, ja Ville toimii urheiluvaateyrittäjänä sekä luisteluvalmentajana. Mea ja Mai kilpailevat muodostelmaluistelussa sekä harrastavat balettia.
Kommentoi »