Avotakka

Mahdollisuus, jota ei voinut ohittaa! Minna ja Niko haaveilivat vanhasta talosta, mutta onni löytyikin uudesta erillistalosta

Mahdollisuus, jota ei voinut ohittaa! Minna ja Niko haaveilivat vanhasta talosta, mutta onni löytyikin uudesta erillistalosta
Minna ja Niko Miettinen haaveilivat vanhasta talosta ja pionipihasta. Uinuva unelma heräsi uudessa muodossa, kun pari alkoi huvikseen pyöritellä rakenteilla olevan erillistalon pohjapiirrosta.
Julkaistu: 28.10.2019
Niko, Minna ja Alfons viihtyvät Kirkkonummen vehreissä maisemissa.

Pientä katua Kirkkonummella reunustaa rivi uudenkarheita erillistaloja, jotka ovat tyylikkään yksinkertaisia. Jo ovella käy selväksi, että tässä talossa ei ääntä pelätä: nappisilmäinen poika huutaa raikuvasti mammaa alakerrasta.

Suljettu julkisivu avautuu sisällä isoista ikkunoista upeaksi vehreydeksi. Eri toiminnot rytmittävät avaran tilan kompaktiksi kokonaisuudeksi. Kalusteiden eri aikakaudet ja tyylit sekoittuvat ja lomittuvat sulavasti toisiinsa. Vaikka 120-neliöinen talo on uusi, Minna, Niko ja yhdeksänvuotiaan Alfons Miettisen kodissa on ajaton tunnelma.

Ruokapöytä ja matto ovat huutokauppalöytöjä. Valkoiset pinnatuolit ovat peräisin Nikon mommolta ja mustat Minnan ukilta. Valaisin on Finnish Design Shopista.
Keittiökalusteet on itse tehty. Minna halusi tummemmat kaapistot ylös, jotta korkea tila saa selkeät rajat. Svenskt Tennin kaunis maljakko on löytö kierrätyskeskuksesta ja matto Helanderin huutokaupasta.
Värikäs taulu on Minnan oma työ.

Se, että ollaan tässä pisteessä, ei ole ollut aivan yksinkertainen matka.

– Olen paluumuuttaja, sillä olen täältä kotoisin, Niko kertoo.

Perhe viihtyi hyvin kaupungin hulinassa Helsingin Ullanlinnassa, mutta silti haaveena oli muuttaa joskus Kirkkonummelle rauhallisempaan ympäristöön.

Vajaat kymmenen vuotta sitten löytyi ihana talo, joka oli upealla rinnetontilla pionipensaineen ja vanhoine omenapuineen, mutta talo osoittautuikin asuinkelvottomaksi. Pettymystä seurasi uinuva unelma ja paluu takaisin Ullanlinnaan.

Keskelle tilaa sijoitettu takka tuo lämpöä ja tunnelmaa sekä olohuoneeseen että ruokailutilaan. Jakkara on matkamuisto Tansaniasta.
Vahvat ja vaaleat värit vuorottelevat. Duxianan sohva on uusiksi verhoilutettu. Baltasaren lasipöytä on lahja Nikon vanhemmilta. Sivupöydät, pöytävalaisimet, Bruno Mathssonin nojatuolit ja matto ovat Bukowskisin huutokaupasta, varjostimet Sisustus Nallesta. Arco-lattiavalaisin kokoaa ryhmän yhteen. Tarjotinpöytä on Armas Designista. Marlon Brando -taulu Salista on syntymäpäivälahja Nikolle.
Värikkäät tereet antavat sohvaan ilmeikkyyttä ja korostavat sen muotoa.
Televisiohuoneen liukuvärjätty tapetti on Värisilmästä. Vuodesohva ja rahi ovat Gervasonin Ghost-sarjaa. Kartellin Componibili on kätevä pikkupöytä ja lipasto. Taulu on Minnan maalaama. Valaisin on Ingo Maurerin Birdie’s Nest.

Kun kummipojan vanhemmat neljä vuotta sitten kyselivät Miettisiltä, millainen paikka Kirkkonummi on asua, heräsi pariskunnan mielenkiinto. Rakenteilla oli neljä erillistaloa, joista kolme oli jo myyty ja neljäskin varattu.

– Näin pohjapiirustuksen ja ryhdyin huvikseni pyörittelemään sitä, Minna sanoo. Keittiön paikka siirtyi ja kalusteiden tyylikin hahmottui kuin itsestään.

– Samalla Niko mietti alakerran ratkaisuja, ja siinähän se muotoutui kuin puolivahingossa, meille täydellinen koti, Minna nauraa.

Varatusta talosta oli käsiraha vielä maksamatta, joten kaupanteko oli mahdollista ja kahden päivän päästä talo oli ostettu.

– Jo ammattiemme puolesta olimme projektissa alusta asti tiiviisti mukana ja hyvä niin: tiedämme, miten työ on tehty, pariskunta toteaa. Yksityiskohdat ja viimeistelty työn jälki ovat pariskunnalle laadun mittareita.

– Haluamme vaalia laatua omissa projekteissamme ja niinpä osaamme myös vaatia sitä, sanoo Helsinki Finest -rakennusalan yritystään pyörittävä Niko.

Rakennusyhtiö toteutti rungon, ja siitä jatkaen Niko teki yhtiökumppaninsa Teemu Ilmosen kanssa sisätyöt valmiiksi.

Levollisen makuuhuoneen sävyihin sopii Minnan oma maalaus. Lampe Gras’n seinävalaisimet odottivat laatikoissa oikeaa paikkaansa. Päiväpeite on Ellokselta ja yöpöydät huutokaupasta.
Liinavaatteiden kullan sävy toistuu päiväpeitteessä, naulakossa ja yöpöydässä.
Makuuhuoneen tapetti on Osborne & Littlen valikoimista. Vanha lipasto maalattiin ja vetimet sekä lukkohelat vaihdettiin messinkisiin.
Harkituissa ja viimeistellyissä yksityiskohdissa piilee avaimet harmoniseen kokonaisuuteen.
Portaissa on Orient Occidentin kokolattiamatto. Teemu rakensi portaikon alle säilytystilaa. Upotetut seinävalaisimet ovat iLumi­ -liikkeestä.
Eteisen peili on itse tehty. Klassiset valaisimet ovat huutokaupasta. Vastakohtaisuudessaan ne sopivat hienosti moderniin taloon. Isompi taulu on Minnan maalaama. Porraskaiteen toinen puoli on tapetoitu Osborne & Little -malliston tapetilla.
Niko ja Teemu rakensivat Alfonsin parvisängyn niin, että alle jäi paikka työpöydälle ja soppi loikoiluun. Sivuun lisättiin vielä vaatekaapit. Vanhat, patinoituneet puolapuut ovat peräisin Leivonmäen kansakoulusta. Säkkituoli on Modeosta.

Pariskunta on tottunut arjessa yhteistyöhön, joten kodin ratkaisuista oli helppo sopia. Jokainen milli otettiin hyötykäyttöön.

– Tämä koti on ensimmäinen juuri meille tehty, oma koti. Sen sisustaminen oli monella tapaa kuin löytöretki. Olen hintatietoinen sisustaja, joten näin hankintojen eteen vaivaa, Minna sanoo.

Niinpä huutokaupat ovatkin tulleet tutuiksi. Tavoitteena oli persoonallinen ja ajaton koti, jossa kaikilla on hyvä olla.

– Ajallinen kerrostuma ja tarinat tavaroiden takana ovat minulle tärkeitä. Kun siihen lisätään värit ja valaistus, syntyy se tärkein, kodin tunnelma, hän jatkaa.

Yläkerran vessassa valoisuus korostuu. Marmoria jäljittelevät seinä- ja lattialaatat löytyivät Kymppi-lattiat -liikkeestä. Hansgrohen suihku on Lvi Juhani Niemeltä.
Rottinkikalusteet, luonnonkivet ja keramiikkaruukut hortensioineen luovat pehmeän ja kodikkaan vastapainon modernille terassille.

Jo rakennusaikana naapurustosta hitsautui tiivis yhteisö. Nyt kolme vuotta myöhemmin ovi käy vähän väliä. Alfonsia haetaan pihan leikkeihin, ja sähkömies häviää tottunein askelin alakertaan. Ovet ovat siihen asti avoinna, kunnes illan tullen pihavalaisimeen sytytetään valo. Se on merkki siitä, että talossa käydään yöpuulle.

Onko unelma nyt täyttynyt?

– Haaveilen edelleen talosta, jonka rakentaisimme itse pionipensaiden ja omenapuiden katveeseen, mutta juuri nyt täällä on niin hyvä olla, että mikään ei romutu, vaikka haave ei koskaan toteutuisikaan, Niko summaa.

2 kommenttia