Avotakka

”Meillä ei missään vaiheessa ollut ajatuksena muuttaa tänne itse” – toisin kävi, kun Minna ja Keijo rakastuivat remonttikohteeksi ostamaansa 1970-luvun taloon

”Meillä ei missään vaiheessa ollut ajatuksena muuttaa tänne itse” – toisin kävi, kun Minna ja Keijo rakastuivat remonttikohteeksi ostamaansa 1970-luvun taloon
Lahtelaiset Minna ja Keijo hankkivat 1970-luvun talon myytäväksi remonttikohteeksi. Kunnostuksen aikana talosta tuli kuitenkin heidän näköisensä. Koti on sisustettu patinoituvalla nahalla ja kauniisti ikääntyvällä tammella. Aivan kuten talo, nekin vain paranevat vanhetessaan.
Julkaistu: 20.1.2022
Ilmavat kirjahyllyt jakavat tilaa. Puuseppä valmisti ne Keijon suunnitelmien pohjalta. Carl-Gustav Hiort af Ornäsin suunnittelemien Rialto-nojatuolien muotokieli sopii tilaan. Tuolit valmisti Fasetti, jossa tehtiin myös sohvapöydät Minnan toiveiden pohjalta. Tanskalainen konjakinruskea nahkasohva on myös tilattu Fasetin kautta, samoin matto. Mehiläispesä-valaisin on Artekin.

Omakotitalojen reunustama tie kaartaa rannasta mäen laelle. Siellä seisoo Minnan ja Keijon 1970-luvulla rakennettu kotitalo.

Pari asui aiemmin kymmenen kilometrin päässä Keijon rakennuttamassa modernissa omakotitalossa. Sen tilat olivat käymässä suuriksi Keijon lasten muutettua omilleen. Tämän talon taas hän oli aikoinaan hankkinut myytäväksi remonttikohteeksi.

– Meillä ei missään vaiheessa ollut oikeastaan ajatuksena muuttaa taloon itse, mutta remontin edistyessä huomasin tehneeni valinnat voimakkaasti omaa tyyliäni seuraten, ja hetki hetkeltä talo alkoi muistuttaa enemmän ja enemmän meidän kotiamme. Kun Keijon poika perheineen halusi muuttaa vanhaan taloomme, syntyi ratkaisu oikeastaan puolivahingossa. Olin ehkä tiedostamattani tehnyt sisustuksellisia valintoja, jotka muovasivat talosta meidän näköisemme, Minna kertoo.

Tavoitteena oli säilyttää 1970-luvun tyyli mutta modernilla otteella. Tunnelma on levollinen ja huoliteltu. Kaikki on Minnan mielestä loksahtanut paikalleen.

Pariskunta teetti ruokailutilaan puusepällä täyspuisen ruokapöydän, joka mitoitettiin juuri tilaan sopivaksi. Takka piti ottaa huomioon pöydän leveyttä mietittäessä. Pöydän ympärille Minna valitsi Hans Wegnerin Wishbone-tuolit. Tuoleja on valmistettu tässä sävyssä vain rajattu määrä. Maalaus on Johanna Oraksen. Valaisimet ovat Artekista, ja niitä yhdistävän kattoratkaisun toteutti Fasetti.
Lasit ovat kauniisti esillä mutta pölyltä suojassa lasisten liukuovien takana. Myös lasisto noudattelee 70-luvun henkeä. Täyspuisen astiakaapin toteutti Fasetti.
Minna ja Keijo ihastuivat esteettömään järvinäköalaan. Kotipihalta aukeavat loistavat ulkoilureitit, ja myös pursiseura on lähellä. ”Talvisin voimme hiihtää järven jäällä ja kesällä pääsemme veneilemään. Aloitan aamun aina juomalla kupillisen kahvia ja katselemalla järvelle. Sen rauhoittava vaikutus antaa hyvän tunnelman koko päivään”, Minna kertoo.
Koko keittiön mittainen taso on toimiva ratkaisu, sillä laskutilaa ei voi olla liikaa.
Minna ja Keijo purkivat yhden huoneen keittiön tieltä, jotta tilasta tulisi mahdollisimman tilava. Minna päätti suunnitella keittiön itse. ”Löysin kaapistot Kalustetukun valikoimasta ja oivalsin, että mustan ja tammen yhdistelmä sopisi tilaan loistavasti. Kalustetukun väki teki suunnitelmistani juuri toivomani kokonaisuuden.”
Keittiön yläkaappeihin Minna valitsi kippiovet, sillä hän halusi koko kaapin sisällön aukeavan kerralla käyttöön. Osa seinästä jätettiin avaruuden saamiseksi ilman yläkaappeja. Keittiöön jäi tilaa myös pienelle aamiaisryhmälle, johon Artekin kalusteet sopivat mainiosti. Lattiaan Minna valitsi laatat niiden helppouden vuoksi.
Minna valitsi taustaseinään vahvan tummanharmaan sävyn, joka sopii taustalla näkyvään Johanna Oraksen Elämän sävel -maalaukseen. Laadukkaat villakankaat ja konjakinruskea nahka ovat sekä Minnan että Keijon mieleen. "Valitut materiaalit vain paranevat ajan myötä: laadukas puu ikääntyy kauniisti ja nahka patinoituu", Minna sanoo.

Japanilaista tunnelmaa henkivät kiinteät kirjahyllyt työpisteeseen suunnitteli Keijo ja toteutti puuseppä. Ne jakavat kirjaston olohuone-ruokailutilasta sopivasti omaksi tilakseen kerroksen avaruuden häiriintymättä. Kirjastoon Minna sijoitti myös työpöydän pariskunnan tarpeisiin.

Siro työpöytä on mitoitettu mukailemaan ikkunaa, joka puusepällä teetettyine tammikehyksineen on kuin taulu. Työpisteen tuoli on Artekin Rival, valaisin Arne Jacobsenin ja työpöytä teetettiin Fasetissa. Nojatuoli on Carl-Gustav Hiort af Ornäsin suunnittelema Siesta.

Kirjasto ja makuuhuone sekä sen yhteydessä oleva kylpyhuone rakennettiin entisen autotallin paikalle. Ovien sijaan Minna laittoi makuuhuoneen ja kirjaston välille verhot. Puuseppä valmisti oviaukkoon puitteet tammesta, josta on tehty myös koko kerroksen lattiat.

Carl-Gustav Hiort af Ornäsin suunnittelema Siesta-nojatuoli on Fasetin valmistama. Myös harvinainen kolmikupuinen Artekin Enkelinsiipi-valaisin on hankittu Fasetista.
Puusepällä teetetyt tammipuiset ikkunanpuitteet, ovenpielet ja ovet tekevät huolitellun vaikutelman ja sopivat talon rakennusajankohtaan.

Talo vaati täyden remontin, mutta Minna ja Keijo kokivat sen mahdollisuutena saada juuri heidän tarpeisiinsa sopivan kodin.

Saunaosaston tummanpuhuvat laattapinnat ja pehmeät puunsävyt luovat lämpimän tunnelman. Talon alakerrassa sijaitsevat saunaosaston lisäksi takkahuone, vierashuone, kodinhoitohuone sekä varastotiloja.

Sauna on tumma ja tunnelmallinen.
Saunaosastoon tuli ylellisyyttä tuomaan myös poreamme.

Minnan mielestä asunto on heille juuri sopivan kokoinen. Keijo rakennutti vielä lisärakennuksen talon jatkeeksi. Erillinen lisäasunto mahdollistaa sen, että pari saa tarvittaessa majoitettua vaikkapa vanhempansa lähelle. Ylimääräiset makuuhuoneet mahdollistavat myös lastenlasten yökyläilyt.

Päätalossa on 260 neliötä kahdessa tasossa. Uudisosan kanssa tilaa on yhteensä 430 neliötä.
Minnan ja Keijon 1970-luvulla rakennettu talo sijaitsee Lahden Jalkarannassa.

Kommentoi »