Arjen erossa elävä yrittäjäpari vetäytyy viikonlopuiksi merenrantataloon, jossa on paljon mustaa ja puuta: ”Mustalla on rauhoittava vaikutus”
Retriitti saaressa
Arjen erossa elävä yrittäjäpari vetäytyy viikonlopuiksi merenrantataloon, jossa on paljon mustaa ja puuta: ”Mustalla on rauhoittava vaikutus”
”Yksinkertaisuus puhuttelee meitä enemmän kuin liika tavara.” Kiireiset yrittäjät Minna ja Kalle rakensivat työn vastapainoksi kodin, jossa on rentoutta ja harmoniaa. Modernin talon etuosa on lasia ja keittiö upotettu alemmas, jotta merelle on esteetön näköala.
17.11.2023
 |
Avotakka
Vuonna 2015 valmistunut 125 neliön talo sijaitsee Lepäisen saarella, Uudenkaupungin edustalla. Lisäksi on 25 neliön sauna-pesutila. Terassi on öljytty mattamustaksi. Sävy jatkuu piharakennuksen sisällä. Harmaat istuimet, Fatboy.

Yrittäjäpari Minna ja Kalle Gummerus on arjen toisistaan erossa. Vuoroviikoin toinen työskentelee heidän luomansa Vibae-kenkämerkin liikkeessä Helsingin Fredrikin­kadulla, ja tuolloin toinen on etänä. Viikonloput he viettävät yhdessä merenrantatalossaan Lepäisen saarella, Uuden­kaupungin edustalla.

Kolme vuotta sitten perustettu yritys on kasvanut huimasti. Viime vuonna sen tuotteita myytiin verkossa yli 140 maahan, ja yhteydenottoja tulee ympäri vuorokauden. Työn vastapainoksi pariskunta on luonut itselleen ajattoman tyylisen kodin, joka on vuoro­vaikutuksessa ja harmoniassa luonnon kanssa.

Minna ja Kalle Gummerus seuraavat tiiviisti ympäröivää meriluontoa. Minnaa voi seurata Instagramissa nimellä @m.gummerus.

Aiemmin pariskunta remontoi menestyksellisesti asuntoja myyntiin. Siksi oman talon suunnittelu merenrantatontille sujui tottuneesti ja vankkumattomalla tyylitajulla. Heidän ideansa työsti suunnitelmaksi tuttu arkkitehti.

Kodin arkkitehtoniset ja sisustukselliset ratkaisut syntyivät omista tarpeista ja mieltymyksistä, eivät vallitsevista trendeistä – aivan kuin heidän kenkämallistonsakin. Keskiössä ovat laadukkaat luonnonmateriaalit ja taidokas käsityö, josta on karsittu kaikki turha.

Rimakatto ja -seinä ovat käsittelemätöntä haapaa. Ruokailutilaan löytyivät Hayn tammipöytä Formverkistä ja tuolit Salista. Hylly on Mujista. Keittiökaapistot teki puuseppä Jaakko Saari.

”Tapasimme Kallen kanssa mainoksen koekuvauksissa, jossa esitimme pariskuntaa. Emme päätyneet mainokseen, mutta pikkuhiljaa meistä tuli pari oikeassa elämässä. Yrittäjä­isäni oli vapaa-aikanaan keksijä, jonka oivallukset helpottivat arkea. Niinpä opin jo lapsuudessani Laitilassa, että luovuus ja uskallus toteuttaa asioita kannattavat. Tästä rohkaistuneina olemme välillä lähteneet toteuttamaan villeiltäkin kuulostavia suunnitelmia.

”Opin jo lapsuudessani, että luovuus ja uskallus toteuttaa asioita kannattavat.”
Minna Gummerus

Olimme olleet työelämässä jo pitkään, kun teimme täyskäännöksen ja aloimme ostaa ja remontoida asuntoja myyntiin Helsingin keskustassa. Pitkän ajan tavoitteena oli kunnostaa ja myydä pari kolme kohdetta vuodessa ja viettää talvet etelän lämmössä. Saimme asunnot myytyä usein jo ensimmäisellä näytöllä.

Toteutimme remontit itse ja käytimme ammattiapua vain tarvittaessa. Paljon tulee tehtyä vieläkin. Viimeksi rakensimme tv-tason ja ulkokalusteet pölkyistä.”

Olohuonetta dominoivat katosta riippuva, vuonna 1968 suunniteltu Gyrofocus-takka ja parin suunnittelema pellavaverhoiltu sohva, jonka valmisti Novapak.
Talon etuosa on lasia, jotta näköala merelle on esteetön.

”Seuraava hyppy tuntemattomaan alkoi, kun löysin netistä rennot pellavakengät. Tilasin siltä istumalta itselleni korallinväriset ja Kallelle turkoosit kangastossut. Kun lähdimme ne jalassa tutustumaan Tall Ship Races -purjelaivatapahtumaan, huomasimme, että kaikki tuijottivat laivojen sijaan kenkiämme.

Sitkeä viestittely ja peräänantamaton asenne tuottivat tulosta: saimme tilattua Yhdysvalloista 4 000 paria Otz Shoesin kangastossuja. Niiden myyntiä varten perustimme 2014 pienen liikkeen Helsingin Mikonkadulle. Suomesta tuli nopeasti yksi brändin kenkiä eniten myyvistä maista suhteessa asukaslukuun.

Kun Otzin omistus siirtyi eteläkorealaisille, aloimme pohtia, olisiko mahdollista valmistaa astetta ekologisempi kenkämallisto Euroopassa. Mukaan yrityksen osakkaaksi lähti jo aiemmin Otzin jättänyt kalifornialainen suunnittelija Ludo Malmoux ja hänen vaimonsa Tammy. Näin suomalais-kalifornialaisena yhteistyönä syntyi uusi, Portugalissa valmistettu kenkämerkki Vibae, jonka nimi tulee sanoista good vibes. Malmouxit pyörittävät Malibun-liikettä.

Aivan uusi aluevaltauksemme on yhteistyö Comme des Garçons Hommen kanssa. CdGH-logolla kohokirjaillut kengät tulevat myyntiin helmikuussa 2024.”

Keittiö on upotettu kolme askelmaa muita oleskutiloja alemmas, etteivät keittiötasot ole merinäköalan esteenä.
Virosta tilattuihin keittiön betonitasoihin on upotettu syvennykset yrteille. Valaisin on Lampe Gras 302 ja teos Lari Rouvisen. Arne Jacobsenin klassikkoa muistuttava tuoli on kulkenut Minnan mukana vuosia.

”Täydellisen merenrantatontin löytämiseen kului lähes kaksi vuotta. Tontillamme oli nököttänyt pitkään autioitunut mökki.

Suunnittelimme rakennuksien ääriviivat itse, minkä pohjalta arkkitehti piirsi suunnitelman. Ensin valmistui saunarakennus, jossa on nykyään myös pesutilat ja kuntosali. Halusimme L-muotoisen päärakennuksen, jonka etuosa on lasia, jotta näköala merelle on esteetön. Koska pudotimme keittiön kolme askelmaa muita tiloja alemmas, keittiötasotkaan eivät ole näköesteenä. Lisäksi upotimme kaikki kaapit ja säilytystilat seinien sisään.

Aiomme vaihtaa merenpuoleiset ikkunat sellaisiksi, jotka saa vedettyä kokonaan syrjään, jotta luonto pääsee vielä paremmin sisään. Nautimme muuttuvasta luonnosta ja merestä joka ikinen päivä.”

Näkymä keittiöstä makuutiloihin. Taideteos on pitkäaikaisen ystävän kampaaja Pirjo Honkasen pojan Lari Rouvisen teos Water on Face.
Kaikessa yksinkertaisuuteen pyrkivä pariskunta päätyi sisustusvalinnoissaan käsittelemättömiin puupintoihin, läpikuultavaan lasiin ja betonilattiaan ilman listoja. Reiällisillä sälekaihtimilla saa makuutilan hämäräksi ilman, että näköala kärsii.
Makuuhuoneen seinien tiilitasoite on mattalakattu. Rimaseinä on käsittelemätöntä haapaa. Puinen hyllykkö on Hayn. Lattialla on Salista hankittu valaisin, jonka jalkana toimii antiikkiruukku. Vuodevaatteet ovat pellavaa.

”Talon ja terassin tumma sävy oli meille itsestäänselvyys, koska halusimme, että kotimme istuu täydellisesti sitä ympäröivään luontoon. Musta terassi ja vihreä luonto ovat täydellinen yhdistelmä.

Moni sisustaja pelkää mustaa, kun taas itselleni se edustaa maanläheisyyttä, yksinkertaisuutta ja tyyneyttä. Ja koska mustalla on rauhoittava vaikutus, halusin ehdottomasti täysin mustat pesutilat ja saunan.

”Moni sisustaja pelkää mustaa, kun taas itselleni se edustaa maanläheisyyttä, yksinkertaisuutta ja tyyneyttä.”

Oma kenkämallistomme mukailee tätä samaa luonnon sanelemaa värikarttaa. Brändimme logon pieni e-kirjain viittaa ekonomiseen, ergonomiseen ja eettiseen suunnitteluun ja tuotantoon, jossa kaikki turha on karsittu pois. Pyrimme aina kaikessa ajattomaan, laadukkaaseen ja paljolti käsityönä toteutettuihin ratkaisuihin.

Käytimme talon sisustuksessa paljon käsittelemätöntä puuta, jota työstimme itse tai teetimme puusepällä. Rakennusten kaikki kiinteät kalusteet keittiökaapistoista saunan lauteisiin toteutti puuseppä Jaakko Saari.

Tv-tason rakensimme itse jykevistä hirsistä, jotka poltimme mustiksi ja käsittelimme luonnon öljyllä. Mustien terassikalusteiden rakentamisessa ja käsittelyssä meitä auttoi puolestaan Raimo-isä.”

Yksinkertaisessa mustassa saunassa komeilevat Iki-puukiuas ja Verso Designin halkokori.
Pesutila jatkaa kodin yksinkertaista linjaa, johon puu tuo lämpöä.

”Yksinkertaisuus puhuttelee meitä enemmän kuin liika tavara. Emme haali ympärillemme designia. Sen sijaan olemme enemmän mutkat suoriksi -tyyppejä. Emme kaipaa luksusta sen perinteisessä mielessä.

Haluamme että tilassa, jossa asumme, on tietynlainen rentous ja harmonia. Nautin erityisesti taloomme tulevasta aamu- ja ilta-auringosta. Harrastan valokuvausta ja laitan usein kuvia Instagramiin toivoen, että niistä välittyy talon ihana tunnelma, sillä haluan jakaa sen muiden kanssa.

Matkustimme aikoinaan paljon Aasiassa, jossa sain vaikutteita muun muassa Six Senses -ketjun hotellien sisustuksista. Ne tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Tilat ja niiden sisustus, kaikki oli harmoniassa keskenään. Niissä yhdistyivät käsittelemätön puu, pellava, kivi ja raaka betoni. Mihin tahansa katsoit, silmä lepäsi.”

Saunan edustalla on terassiin upotettu nuotiopaikka. Saunan takana on oma pieni kasvimaa.

3 × inspiraatio

1. Héctor Garcían kirja Ikigai

"Uskomme japanilaiseen näkemykseen elämän tarkoituksesta ja intohimosta, joka tuo elämään onnea ja tyydytystä."

2. Julie Pointer Adamsin kirja Wabi-Sabi Welcome

"Kirja on inspiroinut arvostamaan patinaa ja epätäydellistä, olemaan yhtä luonnon kanssa, varaamaan aikaa yhdessäoloon, nauttimaan pienistä asioista ja elämään hetkessä."

3. Jokapäiväinen arki

"Maailma on täynnä inspiraation lähteitä. Kuljemme avoimin mielin ja ajatuksin. Elämässä pitää uskoa unelmiin."

1 kommentti