1. Pienin on paras!
Valitse mahdollisimman pieni pöytä. Pöytä, joka juuri ja juuri mahtuu huoneeseen, on liian suuri. Kokonaisuus näyttää silloin ahdatulta. Mitoita pöytä tavalliselle arkiaterialle osallistujille. 50-vuotispäivien väenpaljoutta ei kannata ennakoida tässä kohtaa.
2. Tingi leveydestä
Kapeaan pöytään mahtuu yhtä monta istujaa kuin leveäänkin. Kattiloille ja lepäkoreille voi tulla ahdasta, mutta ruuat voi hakea apupöydältä, liedeltä tai tiskipöydältä.
3. Jatka ja klaffaa
Jos järjestät usein juhlia, valitse jatkopaloilla varustettu pöytä tai päistään taittuva klaffipöytä. Voit myös jatkaa tavallista pöytää pikkupöydällä tai tarjoiluvaunulla.
4. Suosi siroja linjoja
Hoikat jalat ja ohut kansi luovat keveyden vaikutelmaa ja häivyttävät ahtauden tuntua. Tämä periaate kannattaa ulottaa myös astioihin: vatimaisen suuret lautaset saavat pöydän näyttämään pikkuruiselta.
5. Mitä vähemmän jalkoja sen parempi
Pöydän jalan kohdalla ei voi istua eikä siinä pitää tuoliakaan, joten ne luovat hukkatilaa. Tilankäytöllisesti tehokkaimpia ovat yksijalkaiset pöydät.
6. Pyöreä pöytä on tilaihme
Pyöreässä pöydässä kulmat eivät vie tilaa istujilta tai töki ohikulkijoita mahaan. Lisäksi kaikki näkevät toisensa ja antimet ovat jokaisen käden ulottuvilla.
7. Huomioi tuolitkin
Ruokapöytä ja sen tuolit ovat kokonaisuus. Vähän tilaa vievä pöytä tarvitsee tuekseen vähään tilaa vievät tuolit. Unohda käsinojat ja massiiviset muodot. Pinoutuvat tai kasaan taittuvat istuimet ovat kätevimmät, jos ruokailuryhmä on kulkuväylällä tai ruokailijoiden määrä vaihtelee paljon.