Millainen matto eteiseen?
Sisustus
Millainen matto eteiseen?
Hyvä eteisen matto ei pelkästään ilahduta sisääntulijaa, vaan myös suojaa lattiaa ja nappaa liat heti ulko-ovella.
18.3.2016
 |
Avotakka

Maton koko ja muoto

Ihanteellisimmillaan eteisen matto on kuuden askelman mittainen, jotta lika ei kulkeudu lattialle saakka. Maton pitäisikin lähteä suoraan ovensuusta ja jatkua koko kulkuväylän pituudelta aina naulakolle asti. Jos eteiseen tullaan suoraan ulkoa, kannattaa oven eteen hankkia karhea, harjasmainen kuramatto ja sen jatkoksi käytävämatto. Jos eteisessä on lattialämmitys, lattiaa ei saisi peittää kokonaan.

Suorakaide sopii useimpiin eteisiin. Vältä liian kapeaa ja pientä mattoa, sillä hyvä hiekankerääjä helpottaa siivousta. Lisäksi koko eteisen levyinen matto saa tilan tuntumaan suuremmalta ja helpottaa kalusteiden sijoittelua. Jos matto ei ulotu seinästä seinään, se kannattaa kantata. Näin se pysyy paikallaan. Pyöreä matto on hyvä valinta aulamaiseen tilaan. Se myös pehmentää huoneen kulmikkaita muotoja. Tarkista maton paksuus: ovien pitää mahtua aukeamaan, eikä maton reuna saa olla niin korkea, että siihen kompastuu.

Materiaali

  • Kovat luonnonkuidut sisal, kookos ja juutti kestävät kulutusta ja hylkivät likaa tehokkaasti.
  • Myös pehmeät luonnonmateriaalit, kuten villa, pellava ja puuvilla sopivat eteiseen, mutta niihin lika tarttuu toki helpommin.
  • Villan etuna on kaksipuolisuus, eli maton voi kääntää, jos se likaantuu.
  • Keinokuitu ja muovi puolestaan sietävät hyvin kosteutta. Keinokuitumattoja valmistetaan myös kierrätetyistä raaka-aineista.
  • Silkinhohtoinen viskoosimatto ei kestä eteiskäytössä.

Hyvässä eteismatossa on luonnonkumipohja. Se pitää maton jämäkästi paikallaan, eikä päästä pölyä ja hiekanjyviä maton alle hankaamaan. Muista, että keinokuitumatto ilman suojaavaa liukuestemattoa saattaa jättää jälkiä lattiaan.

Väri

Parhaita ovat meleeratut ruskean ja harmaan sävyt. Vaalea tuo pieneen eteiseen tilan tuntua, mutta lika pinttyy siihen herkästi. Tummassa näkyvät helposti pöly ja roskat. Voimakkaan värisen maton alla kannattaa käyttää liukuestettä, ettei se kovassa käytössä ajoittain kostuessaan värjää lattiaa.

Hoito

Luonnonkuitumaton puhdistukseksi riittää säännöllinen imurointi sekä tarvittaessa tuuletus ja pyyhintä nihkeällä. Unohda tamppaus, sillä se kuluttaa sidoksia. Tahrat on poistettava ennen kuin ne ehtivät kuivua. Jos matto vaatii pesua, se kannattaa viedä pesulaan. Luonnonmateriaalit eivät kaipaa suojakäsittelyä, sillä se poistaa materiaalin likaa hylkivät ominaisuudet. 

 

Lue lisää:

2 kommenttia