Milla Alftanin vinkit täydelliseen sisustukseen: "Ole rohkea ja anna persoonasi näkyä"
Sisustus
Milla Alftanin vinkit täydelliseen sisustukseen: "Ole rohkea ja anna persoonasi näkyä"
Suomen kaunein koti -sarjasta tuttu sisustussuunnittelija Milla Alftan neuvoo, miten onnistut luomaan kotiisi omannäköisen, täydellisen sisustuksen. 
Julkaistu 31.3.2017
Meillä kotona

Ajaton vai rohkea värimaailma?

Sisustussuunnittelija Milla Alftan kehottaa aloittamaan värien suunnittelun tilasta ja siihen tulevasta valosta. 

– Tutki ilmansuuntia ja katso miten luonnonvalo tulee sisään. Päätä, millaista tunnelmaa haet, Milla neuvoo. 

Kodissa voi olla hyvinkin erihenkisiä tiloja, esimerkiksi vanhojen talojen kellarikerroksessa voi olla tumma ja luolamainen tila vaikka kotiteatterina, kun taas olohuoneeseen kannattaa Millan mukaan hakea valoisuutta. Lastenhuoneisiin taas haetaan väreillä yleensä iloisuutta ja energisyyttä.

Moni sisustaja miettii kodin jälleenmyyntiarvoa ja sisustaa siksi neutraalisti, eikä uskalla käyttää rohkeita värejä.

Tee koti aina itsellesi ja annan oma persoonasi näkyä. Värien pitää miellyttää sinua. 

Milla muistuttaa, että jokainen kokee värit eri tavalla ja niillä on myös psykologisia vaikutuksia. Joku väri voi esimerkiksi yhdistyä johonkin epämiellyttävään tapahtumaan ja aiheuttaa negatiivisia tunteita.

Nyt vahvana väritrendinä ovat erilaiset vihreät. On hillittyjä, murrettuja vihreitä ja myös kirkkaita, kasvien vihreitä sävyjä.

– Jos haluat ajatonta sisustusta, käytä harmahtavia, murrettuja vihreitä. Rohkea sisustaja voi käyttää kirkkaita vihreitä, mutta sellaista en käyttäisi kovin suurina seinäpintoina, koska siihen voi kyllästyä nopeasti. Huonekaluissa kirkkaat sävyt voivat toimia hyvin.

Oleskelutiloissa saa olla valoisuutta. Seesteinen tunnelma syntyy maanläheisten värien yhdistelmästä. Trendiväri vihreä voi toimia tehosteena esimerkiksi tekstiileissä tai kuten tässä huikeana katseenvangitsijana tulisijassa.

Huomioi materiaalivalinnoissa kaikki aistit

Milla suosii materiaalien visuaalisuudessa kontrasteja ja vaihtelua. Maalipinnoista, seinäpaneeleista, tapeteista ja rappauksista voi tehdä kiinnostavia yhdistelmiä.

– Huomioi kaikki aistit: isot tilat ovat kaikuvia, ja niissä kannattaa käyttää vaikka akustopaneeleja. Myös verhot ja matot pehmentävät akustiikkaa, Milla neuvoo.

Materiaaleissa tärkeintä on helppohoitoisuus, esimerkiksi lattioiden pitää olla kestäviä ja helposti puhdistettavia. Verhoilumateriaaleissakin tärkeää on puhdistettavuus ja irrotettavat päälliset.

Matot kannattaa valita tilan ja käytön mukaan: eteiseen matto, joka kestää kiviä ja kosteutta, keittiöön kevyt ja sileä, olohuoneessa ja makuuhuoneessa taas voi olla pehmeyttä ja mukavaa tuntua jalan alla.

Materiaalien pitää olla helppohoitoisia. Erilaisia pintoja yhdistelemällä syntyy eläviä kokonaisuuksia. Milla Alftan haluaa aina tuoda sisustukseen jotakin omaperäistä, joka tekee tilasta kiinnostavan. Tässä lattiaratkaisu on kovan puun ja pehmeän tekstiilin  persoonallinen liitto.

Lattiamateriaaleissa Milla suosii parkettia, joka kestää ja ikääntyy kauniisti. Sen voi myös hioa ja pintakäsitellä uudelleen, eikä pienet kolot tai naarmut pinnassa haittaa – ne kuuluvat parketin luonteeseen. Laminaatti on kestävää, mutta esimerkiksi lapsi- tai koiraperheessä se voi olla turhan liukas ja kylmä. Vinyylilankuissa on hyvä ääneneristävyys, ja korkki puolestaan on lämmin ja tuntuu jalan alla miellyttävältä.

– Laatat sopivat tietysti märkätiloihin, mutta olohuoneessa se on turhan kliininen. Laatta on kuitenkin älyttömän kylmä, jos tilassa ei ole lattialämmitystä. Jos haluaa laatan, niin lattialämmityksessä ei kannata säästää.

Makuuhuoneissa nähdään usein seesteistä tunnelmaa ja vaaleita värejä. Tämän makuuhuoneen henki on poikkeuksellisen tumma ja voimakas, mutta ehjä kokonaisuus.
Milla Alftan on suunnittelut muun muassa asuntomessukohteiden sisustuksia. Hän sanoo olevansa perfektionisti, joka miettii pienimmätkin yksityiskohdat tarkasti.

Lisää piste iin päälle

Milla korostaa, että sisustuksen pitää olla omannäköinen.

– Saat sisustuksesta persoonallisen, kun inspiroidut erilaisista asioista. Anna harrastustesi näkyä, ja tuo fiiliksiä kotiin vaikka mökiltä tai ulkomailta.

Milla kehottaa rakentamaan eri tiloihin erilaisia teemoja, esimerkiksi metsä- tai järvitunnelmaa. Erityisen trendikästä on nyt marokkolaishenki. Millan mukaan persoonallisuus voi olla myös konkreettisesti itse tehtyä.

– Jos olet taiteellinen, voit maalata itse taulun tai kehystää vaikka lasten piirroksia.

Milla suosittelee olemaan rohkea, mutta ei liian rohkea. Liika on liikaa, ja jos vahvoja elementtejä on runsaasti, niistä tulee rauhaton ja sekava tunnelma.

– Yksi katseenvangitsija huoneessa riittää. Se voi olla taulu, joka on valaistu kauniisti, tai vaikka valaisin tai matto. 

Kylpyhuoneessakin voi olla katseenvangitsija, kuten tässä valoilla korostettu hyllykkö. Yksi vahva elementti tilassa riittää.

Kuvat Kristian Maukonen

Kommentoi »