Avotakka

Ihana valo! Tarkoin suunniteltu valaistus kruunaa skandinaavisen kodin Kaivopuistossa – lautalattia kuurataan vaaleaksi kerran kuussa



Ihana valo! Tarkoin suunniteltu valaistus kruunaa skandinaavisen kodin Kaivopuistossa – lautalattia kuurataan vaaleaksi kerran kuussa

Nuoren yrittäjäparin koti Kaivopuistossa on suunniteltu toimivaksi jokaista yksityiskohtaa myöten. Valoisuus ja valaistus saivat suunnittelussa erityistä huomiota.
Teksti Riikka Kantinkoski
Kuvat Riikka Kantinkoski

Ensi silmäyksellä ei ehkä arvaisi, miten suuren myllerryksen 1920-luvun kerrostaloasunto Kaivopuistossa on kokenut. Oikeastaan koko 211 neliön huoneisto purettiin putkiremontin yhteydessä, ja sisustusalan ammattilaiset kokosivat palapelin täydelliseksi.

Remontista vastasivat Mari Mattsson sisätilarakentamisen projektinjohtoon erikoistuneesta Design Connectionista sekä sisustusarkkitehti Pekka Kouhia.

Lankkulattia pysyy vaaleana säännöllisen huolenpidon ansiosta. Aluksi Dinesenin douglaskuusilankkuihin tehtiin kaksi lipeäkäsittelyä, minkä jälkeen ne käsiteltiin vielä valkosaippualla. Lattia valkosaippuoidaan kuukausittain. Korkeat jalkalistat on suunniteltu ja höylätty huoneistoon sopiviksi. Valaisimet ovat Belidin Gloriat. Hallin seinän katkaisee esiin raaputettu punatiiliseinä, joka synnyttää mukavan säväyksen muutoin vaaleassa ja harmoniseksi sisustetussa kodissa. Viinihyllyt suunniteltiin varta vasten tähän kohtaan. Metallirakenteet toteutti Nummelan Rautarakenne, ja puuosat tulivat Paattimaakareilta.

Lähtöajatus oli saada asunnon pohja sellaiseksi, että makuuhuoneiden määrää on helppo muunnella tulevaisuuden tarpeiden mukaan. Keittiö siirrettiin uuteen paikkaan, jolloin siitä tuli huomattavasti isompi, ja märkätiloja laajennettiin.

Lattia ja katto uusittiin, ja väliseiniä kaadettiin. Jopa kantaviin seiniin tehtiin muutoksia. Kiintokalusteet suunniteltiin ja teetettiin sellaisiksi, että ne ovat toimivia ja edustavan näköisiä jopa avoinna ollessaan. Alkuperäisestä asunnosta muistuttavat upeat, kunnostetut peiliovet, vanhat patterit sekä leveät ikkunalaudat.

Ruokailutilan seinää komistava Jimi Hendrix -taulu on tehty sanomalehden palasista. Taiteilija Elodie De Fontenayn luomus on hankittu Ranskan-matkalta Mougins-nimisestä kylästä, jossa myös Pablo Picasso aikoinaan maalasi. Puusepänverstas Paattimaakareiden suunnitteleman pöydän kansi on ekologista ja kestävää Waurum-puumateriaalia. Irrotettavan kannen alta paljastuu yllätys: snooker-pöytä. Kvänumin keittiökaapistot tilattiin Creannosta. Toimivia pattereita ei haluttu uusia turhaan, vaikka ne eivät silmää miellyttäneetkään. Niinpä ikkunoiden alle suunniteltiin patterikotelot. Ne taivutettiin alumiinista, koristelistoitettiin ja maalattiin valkoiseksi. Kauniit kotelot toteutti Paattimaakarit. Myös sohvapöytä on heidän käsialaansa. Tunnelmallinen biotakka upotettiin eteisen ja olohuoneen väliseen seinämään. Aulan kantavaan seinään suunniteltiin remontissa syvennys kirjoille. Vanhojen kulkuaukkojen paikalle jätettiin aukot, jotka tuovat tilaan valoa. Niiden toisella puolella on yhdistetty suuri olohuone, ruokailutila ja keittiö. Muutostöillä näkymät ja kulkureitit huoneista toisiin saatiin avariksi. Kiinteään kirjahyllyyn on integroitu led-valonauhat.

Näin kodin valaistus toteutettiin

Huoneiden paikat valon mukaan

Oleskelu- ja ruokailutiloissa sekä keittiössä tarvitaan luonnonvaloa päiväsaikaan, joten ne sijoitettiin asunnon valoisalle eli meren puolelle itään. Makuuhuoneet jäävät rauhallisen sisäpihan puolelle. Kylpyhuoneessa keinovalo voi olla jopa parempi kuin luonnonvalo, sillä meikatessa valaistus on hyvä olla vakio.

Reittejä luonnonvalolle

Aulaan kaivattiin avaruutta ja luonnonvaloa. Haasteena oli oleskelu- ja aulatilojen välinen paksu, kantava seinä. Ratkaisu oli oviaukkojen leventäminen ja niiden korottaminen lähes kattoon asti. Myös seinään puhkaistut aukot tuovat aulaan valoa.

Materiaalit eloon

Kodissa vältettiin tasaisen tylsää yleisvalaistusta ja häikäiseviä spottivalaisimia. Sen sijaan muun muassa aulassa ja olohuoneessa seiniä valaistiin katonrajasta himmennettävillä led-nauhavaloilla. Lankkulattian kaunista pintaa korostettiin paikoin seinään polven korkeudelle upotetuilla led-kohdevaloilla, jotka suuntaavat valon lattiaan. Kylpytilojen sekä wc:n laattapintoja korostettiin epäsuoralla led-valaistuksella. Olohuoneen kattoon upotettiin mahdollisimman pienet ja huomaamattomat led-spotit, jotka suunnattiin kohti tauluja.

Valonlähteet kalusteissa

Valaistusta on eteisen kirjahyllyssä, keittiön viherhyllykössä, kylpyhuoneiden kaapistoissa, kotikylpylän oleskelutilan kaapistossa ja vaatesäilytyskalusteissa.

Valaisimille paikat ennakkoon

Katto-, seinä -ja pöytävalaisimille mietittiin tarkkaan sijoituspaikat ja varaukset mahdollisille myöhemmille tarpeille. Pistorasiat on sijoitettu piiloon patterikoteloiden taakse, ja suuri osa niistä on ohjattuja, joten ne saa ohjelmoitua mukaan talon KNX-taloautomaatiojärjestelmään.

Tarvittaessa himmennystä

Valaistuksen himmentimet ovat nykyisin suhteellisen edullisia. Himmennys kannattaakin ottaa mukaan valaistuspakettiin, jos vähänkin ajattelee sitä tarvitsevansa. Rakennusvaiheessa himmentimet sijoitetaan joko sähkökeskukseen tai valokytkimen yhteyteen.

Lähde: Sisustusarkkitehti Pekka Kouhia.

Makuuhuoneisiin suunniteltiin erikoisratkaisuna kauko-ohjaimella toimivat huomaamattomat pimennysverhot. Pimennyskankaan reuna kulkee ikkuna syvennykseen suunnitelluissa koteloissa, jotka tasoitettiin ja maalattiin seinän väriin sopivaksi. Kipsinen kattorosetti on Domus Classicasta. Asuntoon haluttiin tila, jonne ei viedä puhelimia eikä tietokoneita. Kylpylätilan oleskeluhuone on suunniteltu siten, että se muuttuu tarvittaessa makuuhuoneeksi. Vieraat majoittuvat siellä mukavasti, sillä tilassa on oma sisäänkäynti, pieni parveke ja wc. Huoneeseen saatiin kepeyttä lasiseinillä ja -ovilla. Nukkumiseen soveltuvan sohvan toteutti Pedro. Entisen keittiön ja palvelijanhuoneen tilalle rakennettiin kotikylpylä, jossa on sauna, kylpyhuone sekä oleskelu- ja kodinhoitotilat. Spatilan ja saunan kattopintojen sekä saunan seinien tervaleppäpaneelit toimitti Suomen Tervaleppä. Samasta paikasta tilattiin myös paksut haapalaudelankut. Lauderungot suunniteltiin siten, että ne jäävät piiloon voimakkaasti viistetyn etureunan taakse. Suihkutilan harmonia syntyy suurista, ABL-laattojen kautta hankituista Rexin laatoista, seinään upotetuista hyllyistä ja keveästä lasiseinämästä. Suihkut ovat Hansgrohen, ja lasiseinät toimitti Pika-lasi.
Julkaistu: 18.9.2018