Mikä meni pieleen pelargonin talvetuksessa? Kasvitieteilijä vastaa
Piha ja puutarha
Mikä meni pieleen pelargonin talvetuksessa? Kasvitieteilijä vastaa
Moni pelargoni ei kuki heti talvetuksen jälkeen, ja siihen on syynsä. Kasvitieteilijä Visa Lipponen kertoo, mistä on kyse.

Kysymys lukijalta

"Yritin talvettaa pelargonin, mutta se kukki vasta heinäkuussa. Mikä meni pieleen? Haluaisin kukat kuistille jo toukokuussa."

Kasvitieteilijä Visa Lipponen vastaa

"Mikään ei varsinaisesti ole mennyt pieleen, sillä Suomessa asuinhuoneissa ilman lisävaloa talvetetut pelargonit kukkivat tavallisesti aikaisintaan kesäkuun alussa. Kukkimaan ne on toki mahdollista saada jo keväälläkin, mutta silloin ne vaativat talvella lisävaloa vähintään 12 tuntia päivässä ja säännöllistä kastelua. Pelargoneillahan ei, muutamaa luonnonlajia lukuun ottamatta, ole varsinaista lepoaikaa. Suomessa ne kuitenkin talven valon niukkuuden takia pakotetaan väkisin eräänlaiseen lepoon, jotta ne selviäisivät talven yli.

Talvetitkohan pelargonisi kuistilla vai jossakin muussa tilassa? Jos talvetit muualla kuin kuistilla ja paikassa, jonne aurinko ei paista, niin äkillinen aurinkoiselle kuistille siirto on voinut pysäyttää kasvin kasvun joksikin aikaa, joka on myös viivästyttänyt kukintaa.

Pelargoneja on myös erilaisia. Vaikka niiden hoito-ohjeet ovatkin suurin piirtein kaikilla samanlaiset, niin jalopelargonit (Pelargonium Domesticum-Ryhmä) eivät kuki ennen kuin ne pääsevät ulos. Silloin lisääntyvä valon määrä ja vuorokauden lämpötilavaihtelu laukaisevat niiden nuppujen muodostuksen. Kuistillakin nämä vaatimukset yleensä toteutuvat, vaikka vuorokauden lämpötilaerot eivät olekaan yhtä jyrkkiä kuin ulkoilmassa. Kukkivaksi kasviksi kehittyminen kuitenkin vie aikaa."

Jalopelargoni 'Lord Bute' hurmaa aurinkoisella paikalla samettisilla kukillaan. Lajike on saanut nimensä Buten jaarlin John Stuartin mukaan, joka toimi Britannian pääministerinä 1760-luvulla.

Kommentoi »