Mifuko-suunnittelijan hirsitalokoti
Sisustus
Mifuko-suunnittelijan hirsitalokoti
Porvoolainen hirsitalo sisustettiin etnisillä mausteilla ja vanhoilla huonekaluilla. Täällä asuu perheineen muotoilija Minna: toinen eettistä designia valmistavan Mifukon perustajista.
20.4.2016
 |
Kotivinkki

Perheen Keniassa viettämät vuodet näkyvät kodissa yksityiskohtina. Salin toisessa päässä olevan oleskelutilan hyllyille on koottu muistoja ja kenialaisten taiteilijoiden kierrätysmetallista tekemiä veistoksia. Sohvan kuviolliset tyynyt Minna ompeli kenialaisista Kanga-kankaista. Matto on hankittu Nairobista. ”Värikylläinen etninen tyyli on kaunista, mutta täällä se näyttäisi suurina määrinä oudolta. Valo Afrikassa ja Suomessa ei vain ole sama”, Minna sanoo.

Talo on rakennettu vuonna 1911, ja sitä laajennettiin 2013. Laajennusosan sali on juhlavan suuri, ja siinä on omat päätynsä ruokailulle ja oleskelulle. Kaunis lankkulattia on käsitelty kuultavaksi puuvahalla. ”Laajennusosasta saimme lisätilaa noin 80 neliötä. Halusimme, että uusi puoli sulautuu luontevasti vanhaan ja esiin jää kurkistuksia talon menneisyyteen, kuten alkuperäinen ulkoseinä. Koska kunnostamme taloa asumisen ohella, siihen ehtii tutustua kunnolla ja tehdä aikaa kestäviä valintoja.”

Keittiössä vanhat kalusteet ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen. Pälkäneläisessä suutarinhyllyssä säilytetään keittokirjoja ja toimistotavaroiden kierrätyskeskuksesta löydetyssä arkistokaapissa kuivamuonia. ”Suosimme käytettyjä esineitä ja huonekaluja. Sisustustyylimme on osin sattumaa: tavaroita on kerätty aikojen saatossa, ja ne ovat löytäneet kodista oman paikkansa. Sisustus on täydentynyt muutamilla tänne teetetyillä mittatilauskalusteilla.”

Vanha takka toimii yhä. Se uudistettiin valkoisella rappauksella ja suoraviivaistamalla sen muotoa. Takan päällä on talossa toimineen limonaditehtaan pulloja.

Tyttären huoneen ikkunasyvennykseen rakennetulla penkillä on mukava lueskella. Suloinen apinatyyny on Ulle dulle dof -kierrätyslastenvaatteistaan tunnetun kummitädin tekemä. Seinän ristipistotyö on kirpparilöytö ja sängyllä majaileva pehmolelu Minnan oman yrityksen, eettistä designia valmistavan Mifukon. 

Kuopuksen huoneen autotapetti on Sandbergsin Hjalmar. Poika nukkuu Minnan vanhassa lapsuuden sängyssä. Lapset saivat remontin yhteydessä kauan odotetut omat huoneet. Isommat lapset sisustivat ja maalasivat ne pitkälti itse, isä auttoi tapetoinnissa. Huoneiden tyyli on yhdistelmä uutta ja vanhaa, joskin enemmän sitä vanhaa.

Kirjastohuoneessa katsellaan tv:tä ja majoitetaan vieraita. Pirkka-pöydän Minna osti nettikirppikseltä yli kymmenen vuotta sitten. Kattovalaisin on Keniasta. Minna pitää väreistä, eikä täysvalkoinen koti tuntuisi omalta. Hän arvostaa aitoutta, rouheutta ja käsintehtyjä tuotteita eikä halua ostaa tarpeetonta tavaraa.

Eteisen naulakko ja istuimena toimiva puuarkku ovat talon alkuperäistä kalustoa. Vanhat kalusteet saivat seurakseen Mifukon Kiondo-koreja, joissa säilytetään hanskoja ja huiveja.

1 kommentti