Miesten kirjoneulesukat kahdella värillä – neulo sukat JonSukistaan tutun Jonna Nordströmin ohjeella

Miesten kirjoneulesukat kahdella värillä – neulo sukat JonSukistaan tutun Jonna Nordströmin ohjeella
Miesten kirjoneulesukat valmistuvat helposti, mutta näyttävästi kahdella värillä. Villasukkarakkautta-blogin Jonna Nordström tunnetaan erityisesti JonSukkien suunnittelijana. Laurit-sukat hän neuloi edesmenneen tuffansa eli isänisänsä muistoksi.
Julkaistu 25.9.2020

Koko: 43. Jalkaterän pituus 27 cm. Varren pituus ilman kantapäätä 24 cm. Sukkien lopulliseen kokoon vaikuttavat käsiala sekä käytettävä lanka ja puikot.

Jonna Norströmin Laurit-sukat – tarvikkeet:

  • Novita 7 veljestä -lankaa (150 g = 300 m), jossa puikkosuositus sukkiin 3,5 mm: sävyä noki (099) noin 90 g ja auringonkukka (268) noin 70 g

Tiheys: Suunnittelijan neuletiheys kirjoneuleessa puikoilla 2,75 = 24 s/10 cm ja 24 krs/10 cm.

Laurit-sukkien varren ruutukaavio. Löydät kaavion tulostettavassa pdf-muodossa ohjeen lopusta.
Jalkaterän ruutukaavio. Löydät kaavion tulostettavassa pdf-muodossa ohjeen lopusta.

Jonna Norströmin Laurit-sukat neulotaan näin:

Varsi

Luo 60 silmukkaa mustalla ja jaa puikoille näin: 16-14-14-16. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä säären takana ja jalkaterän pohjassa. Neulo 1. kerros oikeaa mustalla.

Ota keltainen lanka mukaan työhön ja aloita kirjoneule kaavion mukaan kerrokselta 2. Viimeisellä kerroksella (kerros 62) kaavioon on merkattu 1 silmukka vähemmän merkiksi siitä, että sillä kerroksella vähennetään silmukoita. Vähennä tällä kerroksella yhteensä 4 silmukkaa näin:

1. ja 2. puikon alussa neulo 1 silmukka oikein ja tee sitten ylivetokavennus ja neulo puikon loput silmukat oikein.

3. ja 4. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Katkaise keltainen lanka, nyt puikoilla on silmukoita 15-13-13-15.

Kantapää

Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikolle. Puikolla on nyt 30 silmukkaa kantapäätä varten. 2. ja 3. puikolle jää molemmille jalkaterää varten 13 silmukkaa odottamaan.

Kantapää tehdään vahvistettua neulosta. Käännä työ ja aloita kantalappu.

1. kerros (nurja puoli): nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ.

2. kerros (oikea puoli): *nosta 1. silmukka nurin neulomatta, neulo 1 silmukka oikein* Toista *–* koko kerros ja käännä sitten työ. Toista kerroksia 1. ja 2. molempia 16 kertaa. Neulo näin yhteensä 32 kerrosta.

Aloita kantapohjan kavennukset nurjalla.

Jatka samaa vahvistettua neulosta myös kantapohjassa. Kantapohjan jako on 10-10-10. Neulo kantalappua nurjalla, kunnes puikolla on jäljellä 11 silmukkaa. Neulo seuraavat 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1 silmukka nurin neulomatta, neulo 8 silmukkaa oikean puolen kerrosta ja tee ylivetokavennus, käännä työ. Jatka samalla tavalla niin, että sivusilmukat vähenevät ja keskellä silmukat pysyvät koko ajan samana eli siinä on 10 silmukkaa. Kun sivusta loppuvat silmukat, kantalappu on valmis.

Jaa jäljelle jääneet silmukat kahdelle puikolle 5-5. Poimi kantalapun molemmista reunoista 16 silmukkaa + 2 silmukkaa 1. ja 2. puikon sekä 3. ja 4. puikon välistä. Kun myös kantalapusta jääneet silmukat ovat näillä puikoilla, sekä 1. että 4. puikolla on nyt 23 silmukkaa.

Jalkaterä

Jatka mustalla langalla. Siirrä ensin 1. puikon ensimmäiset 5 silmukkaa vapaalle puikolle, jotta pääset langan lähtökohtaan. Seuraa jalkaterän kaaviokuvaa. Neulo ensimmäisellä kerroksella puikkojen välistä nostetut 2 silmukkaa kaaviokuvan mukaan yhteen.

Kiilakavennukset aloitetaan heti ja tehdään joka toisella kerroksella. 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kavenna niin kauan kunnes jokaisella puikoilla on 13 silmukkaa. Neulo jalkaterä loppuu kaaviokuvan mukaan samalla kuvioinnilla.

Kärkikavennukset

Katkaise keltainen lanka kirjoneuleosuuden jälkeen ja jatka mustalla langalla.

1. kerros: kaikki silmukat oikein.

2. kerros: kuin tekisit leveän nauhakavennuksen, eli 1. ja 3. puikolla neulo puikon loppuun, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. 2. ja 4. puikolla neulo puikon ensimmäinen silmukka oikein, tee sitten ylivetokavennus. Neulo puikon loput silmukat oikein.

3.–7. kerros: neulo kaikki silmukat oikein.

8. kerrokselta eteenpäin aloita leveä nauhakavennus samoin kuin 2. kerroksella. Tee kavennukset joka toinen kerros. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 5 silmukkaa, tee kavennukset joka kerroksella. Kun jokaisella puikoilla on jäljellä 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Päättele, neulo toinen sukka samalla tavalla ja höyrytä kevyesti kirjoneuletta sen tasoittamiseksi.

Vinkki!

Käytä lankadominanssia eli keltaista lankaa hallitsevana, niin saat kuviot näkymään parhaiten mustalla pohjalla. Keltainen kuviolanka haetaan siis puikolle aina pohjalangan alta.

Muokattu 23.10.2020: Korjattu virheitä sukkien kaaviokuvista.

Muokattu 6.4.2021 klo 14.00: Korjattu tulostettavaa varren ruutukaaviota.

3 kommenttia