Avotakka

Aurinkokylpyjä Hangon sydämessä! Mian ja Ullan kakkoskoti on uima-altaineen ja kesäkeittiöineen täydellinen paikka hellepäivien viettoon

Aurinkokylpyjä Hangon sydämessä! Mian ja Ullan kakkoskoti on uima-altaineen ja kesäkeittiöineen täydellinen paikka hellepäivien viettoon
Satavuotias Villa Golden Gate Hangossa on tullut Mialle ja Ullalle yhä rakkaammaksi tuhansien remonttituntien myötä. Heti kun lämmin kausi alkaa, pari kokkailee upouudessa kesäkeittiössä ja nauttii ulkona ruokailusta ja kesävieraista.
Julkaistu: 20.7.2021
Hangossa kesiään viettävät lääkäri Mia, 49, yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla, 45, lapset Kira, 7, ja Elina, 17, sekä ranskanbulldogit Morris ja Pablo. Mia ja Ulla suunnittelivat kesäkeittiön ja allasalueen toimivaksi ja sopivaksi Hangon sääolosuhteisiin. Ruokailuryhmän takana on tuulensuojana ja näköesteenä allasalueen levyinen seinä, ja lämmitettävä uima-allas peittyy tarvittaessa suojakatteella. Kesäkeittiöön pari halusi grillin, jääkaapin ja vesipisteen. Lankut talon kellarista pääsivät uusiokäyttöön keittiötasoksi. Kivitasoinen kaluste on Brafabin. Hyllyt, yrtit ja taulut viimeistelevät ulkokokkailupaikan keittiömäiseksi.

Lähes kymmenen vuotta Mia ja Ulla ovat vetäneet remonttifarkut jalkaan saavuttuaan Hankoon. Kakkoskodin kunnostaminen on välillä tuntunut työleiriltä, mutta joka kesä vanha talo on muuttunut yhä rakkaammaksi ja remontin edetessä yhä enemmän omannäköiseksi.

– Mennyt vuosi on todistanut, että emme ole turhaan remontoineet tuhansia tunteja, sillä talon käyttöaste on ollut huipussaan. Nyt jos koskaan olemme päässeet myös nauttimaan kakkoskodistamme ympäri vuoden, Ulla sanoo.

Ullan, Mian ja koirien aamu alkaa juoksulenkillä. Ensin pari tarkistaa sään ja tuulensuunnan ja miettii sitten reitin. Tulliniemen ranta on rakas paikka, samoin Varisniemi ilta-auringon aikaan. Huvilassa on kaksi eteistä; tämä entinen pääeteinen on nykyään kakkoseteinen ja oleskelutila. Villamatto on Jotexista ja pöytävalaisin Winkel Shopista. Senkin on entisöinyt Ullan isä.
Remonttien myötä talo on tullut yhä rakkaammaksi. 1920-luvun lankkulattia on kaivettu esiin ja tarvittaessa on tehty uutta. Kaikki pinnat on uusittu, vähintään maalattu. Vanha pelipöytä on pelastettu soutamalla huvilasta Vartiosaaresta.
Mausta sisustus persoonalliseksi lisäämällä viitteitä itsellesi tärkeistä asioista. Kalaverkot, maton aaltokuviot ja kaislat vaasissa kuvastavat asukkaiden suhdetta mereen.
Valkoisetkin sohvat toimivat koiraperheessä, kun päälliset voi irrottaa pesuun. HK Livingin matto on Cobellosta, sohvat Ikeasta, valaisin Winkel Shopista. Antiikkikaapin pari osti ennen taloa.
Joka vuosi vanhassa talossa on uusittu jotakin tai rakennettu lisää. Remontit on tehty ajan kanssa ja talon henkeen sopivalla tyylillä. Omia työtunteja on tuhansia, vaikka ammattilaisiakin pari on palkannut useasti. Alakerran ikkunat Ulla entisöi isänsä kanssa. Yläkertaan oli jo aiemmin uusittu ikkunat.
Vanhat keraamiset kulhot, purnukat ja mittakannut sopivat satavuotiaan huvilan tunnelmaan. Kauniit välineet voi jättää kotoisasti esille, mikä on myös käytännöllistä.

Vuonna 1923 rakennettu Villa Golden Gate on saanut nimensä talon omistaneelta rouvalta, joka palasi Amerikasta Hankoon. Sittemmin sitä ovat asuttaneet eräs helsinkiläissuku, pari hankolaista perhettä ja nyt helsinkiläispari tyttärineen ja koirineen.

Ulla ja Mia nauttivat ulkona hääräämisestä ja talon kunnostamisesta, mutta vähintään yhtä tärkeitä heille ovat ympäröivä luonto ja aamulenkit koirien kanssa Hangon upeilla rannoilla. Kesä tietää sekä pihakiveysten tekoa että retkiä purjeveneellä ulkosaaristoon.

Pariskunta halusi päivittää huvilan värimaailman harmoniseksi ja osti siihen suunnitteluapua. Lautalattioissa ja seinissä on vanhaan talon sopivia murrettuja vihreän ja harmaan sävyjä. Keittiö on Ikean. Uuden maalipinnan saanut pirtti­kalusto on peräisin Ullan lapsuudenkodista.
Mia ja Ulla halusivat palauttaa keittiön yläkerrasta alkuperäiselle paikalleen nykyisen pääsisäänkäynnin yhteyteen, pihan puolelle. Ruokasalin he sijoittivat keittiön taakse. Keittiöstä on myös kulku viihtyisään olohuoneeseen. Vanha hella kannettiin remontissa alakertaan; enää huuva puuttuu. Kattovalaisin on hankolaisesta Villa Himasta.
Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet, vieras- ja kylpyhuone sekä oleskelutila. Hillityssä värimaailmassa korostuvat luonnon sävyt: pellava, beige, murrettu sininen ja oliivinvihreä. Keittiön siirron jälkeen makuuhuone sai uuden lautalattian. Taulu on Olkkarista, vaaleansininen viltti on Pore Helsingistä ja vihreä HK Livingin tyyny Cilla’sista.
Meri luontoineen on ollut Mialle erityisen rakas pienestä asti. Hanko tuli tutuksi, sillä se oli paikka, jossa purjehtiessa aina pysähdyttiin. Meri on tullut tärkeäksi myös Ullalle sen jälkeen, kun hän tapasi Mian. Kalastusverkot ovat Mian isovanhempien mökiltä ja antiikkinen naulakko Hangon kirpputorilta.
Molemmissa kerroksissa on kylpyhuoneet, joiden kaakelointi on valittu aikakauteen sopivaksi. Vanhaa taloa remontoidessa kaikkea sattuu ja tapahtuu. Eräänä talvena putket jäätyivät ja vesi tulvi keittiön uudelle puulattialle. Nykyisin päävesi suljetaan aina Hangosta kotiin lähtiessä. Kuivausteline on Cilla’sista ja kori Tikaun.
Mia ja Ulla remontoivat saunan itse pikkubudjetilla. He sävyttivät seinät uusiksi, suurensivat hieman lauteita ja tekivät puurallit peittämään betonilattiaa. Seinävalaisimet ovat Ikeasta ja tassuamme K-raudasta. Saunan ja talvisin kakluunien lämmitys ovat lähes päivittäisiä rutiineja. Ulkosauna lämpiää kesäisin useasti viikossa, ja sen vieressä on palju.
Kellastuneet ja tummuneet puupaneelit on melko helppo käsitellä uuteen uskoon. Valitse lauteisiin saunavaha ja kosteiden tilojen seiniin ja kattoon saunasuoja.
Vuonna 1923 rakennetussa puutalossa on 170 neliötä.
Viime kesänä valmistui jo monta kesää suunniteltu allasalue pihasuihkuineen ja kesäkeittiöineen. Illallinen ilta-auringossa kun vain maistuu aina parhaalta.
Uima-altaan vieressä on viihtyisä oleskelunurkkaus. Mia pelasti vanhan hetekan talon kellarista ja teki siitä ulkosohvan. Sohvapöydän Mia nikkaroi kellarista löydetyistä tammilankuista. Rahi ja juuttityyny ovat By Piasin, vaaleanvihreät Granitin ja isot, pellavaiset selkätyynyt hankolaisesta Foto Art Decosta. Nojatuolit ovat Hayn Heet.
170 neliön talo ja 2 000 neliön piha ovat vaatineet paljon kohentamista. Vanha vaja pihan perällä on maalattu sointumaan talon ja muiden piharakennusten väreihin. Tänä kesänä Mia ja Ulla aikoivat päällystää liuskekivillä vielä hieman keskeneräisen piha-alueen terassin ja saunan välissä. Remontointivuorossa on seuraavaksi kesähuone vajan päädyssä.
Mansardikattoisen huvilan historia ulottuu vuoteen 1923, jolloin siirtolaiseksi Amerikkaan muuttanut nuori nainen palasi Hankoon ja rakennutti itselleen talon ja nimesi sen Villa Golden Gateksi. 1930-luvulla talo siirtyi erään helsinkiläisperheen asunnoksi ja myöhemmin saman suvun kesäasunnoksi. Miasta ja Ullasta perheineen tuli talon omistajat vuonna 2010.
Pihalla on ulkosauna, varasto, palju ja uima-allas terasseineen.
Kommentoi »