Kotivinkki

Romanttista pitsikuviota nilkasta varpaisiin – näin neulot Haave vain -pitsineulesukat Merja Ojanperän ohjeella


Herkänkauniit pitsineulesukat valmistuvat neulesuunnittelija Merja Ojanperän ohjeella. Pitsimalli vaihtuu ja jatkuu sukan edetessä säärestä nilkkaan ja varpaisiin. Pohja on sileää neuletta.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Johanna Myllymäki

Koko: noin 38.

Tarvikkeet:

  • Kaupunkilanka Rotvalli -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = 260 m), väri rosa (40)
  • sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan ja apupuikko.

Mallineuleet

Pitsineule: ruutupiirroksen mukaan.

Tiheys: 28 s ja 39 krs sileää neuletta = 10 x 10 cm.

Lyhenteet

  • ssk: Nosta neulomatta 2 s yksitellen oikealle puikolle. Palauta ne vasemmalle puikolle ja neulo takareunoista oikein yhteen.
  • ei silmukkaa: Jätä tämä ruutu huomioimatta ja jatka eteenpäin kaavion mukaan.
  • kaksoiskavennus: Nosta oikealle puikolle 2 s kuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo seuraava s oikein ja nosta neulomatta nostetut neulotun yli. Keskimmäinen s muodostaa kavennuksen keskelle kärjen.

Näin neulot Haave vain -pitsineulesukat

Luo 64 s sukkapuikoille ja jaa 16 s jokaiselle puikolle. Krs vaihtuu I ja IV puikon välissä, keskellä takana. Aloita kaavion A mukaan. Kaavion s:t toistuvat 4 kertaa krs:lla. Siirrä 31. krs:lla joka puikolta 1 s edelliselle puikolle. Tarkista, että jokaisen puikon lopussa on nyt 2 oikeaa silmukkaa, 15 s puikolla.

Kaavio A

Siirry sitten kaavioon B. Kaavion s:t toistuvat 4 kertaa krs:lla. Kun olet neulonut kaikki kaavion B krs:t, siirrä joka puikon lopussa 1 s seuraavalle puikolle.

Kaavio B

Jatka kaavion C mukaan. Kaavion s:t toistuvat 6 kertaa krs:lla. Neulo kaikki kaavion C krs:t.

Kaavio C

Ennen kantalapun aloittamista siirrä I puikon lopusta 1 silmukka II puikolle, jolloin kantalapun molemmat reunat ovat samanlaiset. Neulo I puikon s:t IV puikolle sellaisina kuin ne ovat = 29 s.

1. krs (np): Nosta 1. s neulomatta, *2 o, 3 n*, toista *–*, kunnes jäljellä 3 s, neulo 2 o, 1 n.

2. krs (op): Nosta 1. s neulomatta, *2 n, 3 o*, toista *–*, kunnes jäljellä 3 s, neulo 2 n, 1 o. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 30 krs:n ajan.

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita kantapohjan kavennukset:

Neulo oikeasta reunasta oikein, kunnes jäljellä on 13 silmukkaa, neulo 2 takareunasta oikein yhteen tai ssk, 1 o ja käännä työ (jää 10 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 13 s, neulo 2 nurin yhteen, 1 nurin ja käännä työ (jää 10 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo oikein, kunnes jäljellä on toisessa reunassa 11 s, neulo 2 takareunasta oikein yhteen, tai ssk, 1 oikein ja käännä työ (8 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on toisessa reunassa 11 s, neulo 2 nurin yhteen, 1 nurin ja käännä työ (8 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo oikein, kunnes jäljellä on toisessa reunassa 9 s, neulo 2 takareunasta oikein yhteen, tai ssk, 1 oikein ja käännä työ (6 sivusilmukkaa).

Jatka samaan tapaan, kunnes sivusilmukat loppuvat ja jäljellä on keskimmäiset 17 s = kantapohja.

Neulo vapaalle puikolle työn oikeasta reunasta oikein 9 s (= IV puikko), lanka on nyt keskellä kantapäätä. Neulo toiselle vapaalle puikolle (= I puikko) loput kantapohjan 8 s oikein ja poimi lisäksi kantalapun vasemmasta reunasta 16 s. Aloita II ja III puikolla kaavion D 1. krs:n mukaan. Poimi kantalapun oikeasta reunasta vielä 16 s sekä neulo 9 s oikein samalle puikolle.

Kaavio D

Aloita kiilakavennukset:

1. krs: Neulo oikein, kunnes I puikon lopussa on 2 s jäljellä, neulo ne oikein yhteen. Jatka II ja III puikolla kaavion D mukaan, sekä IV puikon alussa 2 takareunasta oikein yhteen, loput s:t oikein.

2. krs: Neulo mallineuleiden mukaan ilman kiilakavennuksia.

Toista näitä kahta krs:ta, kunnes puikoilla on 15-16-15-15 s. Huomioi, että IV puikolla on 1 kavennus enemmän. Jatka I ja IV puikolla sileää oikeaa ja II ja III puikolla kaavion D mukaan, kunnes sukka ulottuu pikkuvarpaan kärkeen. Kavenna viimeisellä krs:lla kaavion mukaan II puikolla, 15 s kaikilla puikoilla. Jatka sukka loppuun sileää oikeaa kaikilla puikoilla. Jos haluat lisätä jalkaterän pituutta, neulo kaavion D 49.–52. krs:n mukaisia kerroksia lisää tarvittava määrä. Tai vastaavasti neulo vähemmän, jos haluat lyhyemmän jalkaterän.

Kun pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset:

1. krs: Neulo I ja III puikolla oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo II ja IV puikolla 1 o, ssk, neulo oikein puikon loppuun.

2. krs: Oikein.

Toista näitä kahta krs:ta, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 7 s. Jatka sitten kavennuksia joka krs:lla (kuten 1. krs), kunnes jäljellä on 4 s puikolla.

Kärki on suljettu silmukoimalla: Neulo aluksi I puikon s:t IV puikolle oikein, katkaise lanka noin 30 cm mittaan. Silmukointi neulomalla tehdään kahdella puikolla, takana olevalla puikolla on IV ja I puikon s:t ja edessä olevalla puikolla on II ja III puikon s:t, kun pidät puikkoja vasemmassa kädessäsi niin, että työstä tuleva lanka on takana olevan puikon oikeassa reunassa. Ota työhön kolmas puikko ja neulo edessä olevalla puikolla 1 n, pudota silmukka puikolta ja vedä lanka sen läpi. Neulo seuraava silmukka oikein, jätä silmukka puikolle ja vedä lanka läpi. Neulo takana olevalla puikolla 1 o, pudota s puikolta ja vedä lanka sen läpi. Neulo seuraava silmukka nurin, jätä silmukka puikolle ja vedä lanka läpi. Jatka näin vuorotellen kummallakin puikolla, kunnes työssä on jäljellä 2 s. Neulo ne vielä oikein yhteen, pudota puikolta ja vedä lanka läpi.

Neulo toinen sukka samoin. Päättele kaikki langanpäät työn nurjalle puolelle. Höyrytä sukat kevyesti kostean liinan läpi.

Ohjetiedustelut: Merja Ojanperän Facebook-ryhmä Sillä Silmukka! ja merjadesigns(a)gmail.com

Julkaistu: 6.2.2019