Romanttista pitsikuviota nilkasta varpaisiin – näin neulot Haave vain -pitsineulesukat Merja Ojanperän ohjeella
Tee itse
Romanttista pitsikuviota nilkasta varpaisiin – näin neulot Haave vain -pitsineulesukat Merja Ojanperän ohjeella
Herkänkauniit pitsineulesukat valmistuvat neulesuunnittelija Merja Ojanperän ohjeella. Pitsimalli vaihtuu ja jatkuu sukan edetessä säärestä nilkkaan ja varpaisiin. Pohja on sileää neuletta.
6.2.2019
 |
Kotivinkki

Koko: noin 38.

Tarvikkeet:

  • Kaupunkilanka Rotvalli -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = 260 m), väri rosa (40)
  • sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan ja apupuikko.

Mallineuleet

Pitsineule: ruutupiirroksen mukaan.

Tiheys: 28 s ja 39 krs sileää neuletta = 10 x 10 cm.

Lyhenteet

  • ssk: Nosta neulomatta 2 s yksitellen oikealle puikolle. Palauta ne vasemmalle puikolle ja neulo takareunoista oikein yhteen.
  • ei silmukkaa: Jätä tämä ruutu huomioimatta ja jatka eteenpäin kaavion mukaan.
  • kaksoiskavennus: Nosta oikealle puikolle 2 s kuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo seuraava s oikein ja nosta neulomatta nostetut neulotun yli. Keskimmäinen s muodostaa kavennuksen keskelle kärjen.

Näin neulot Haave vain -pitsineulesukat

Luo 64 s sukkapuikoille ja jaa 16 s jokaiselle puikolle. Krs vaihtuu I ja IV puikon välissä, keskellä takana. Aloita kaavion A mukaan. Kaavion s:t toistuvat 4 kertaa krs:lla. Siirrä 31. krs:lla joka puikolta 1 s edelliselle puikolle. Tarkista, että jokaisen puikon lopussa on nyt 2 oikeaa silmukkaa, 15 s puikolla.

Kaavio A

Siirry sitten kaavioon B. Kaavion s:t toistuvat 4 kertaa krs:lla. Kun olet neulonut kaikki kaavion B krs:t, siirrä joka puikon lopussa 1 s seuraavalle puikolle.

Kaavio B

Jatka kaavion C mukaan. Kaavion s:t toistuvat 6 kertaa krs:lla. Neulo kaikki kaavion C krs:t.

Kaavio C

Ennen kantalapun aloittamista siirrä I puikon lopusta 1 silmukka II puikolle, jolloin kantalapun molemmat reunat ovat samanlaiset. Neulo I puikon s:t IV puikolle sellaisina kuin ne ovat = 29 s.

1. krs (np): Nosta 1. s neulomatta, *2 o, 3 n*, toista *–*, kunnes jäljellä 3 s, neulo 2 o, 1 n.

2. krs (op): Nosta 1. s neulomatta, *2 n, 3 o*, toista *–*, kunnes jäljellä 3 s, neulo 2 n, 1 o. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 30 krs:n ajan.

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita kantapohjan kavennukset:

Neulo oikeasta reunasta oikein, kunnes jäljellä on 13 silmukkaa, neulo 2 takareunasta oikein yhteen tai ssk, 1 o ja käännä työ (jää 10 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 13 s, neulo 2 nurin yhteen, 1 nurin ja käännä työ (jää 10 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo oikein, kunnes jäljellä on toisessa reunassa 11 s, neulo 2 takareunasta oikein yhteen, tai ssk, 1 oikein ja käännä työ (8 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on toisessa reunassa 11 s, neulo 2 nurin yhteen, 1 nurin ja käännä työ (8 sivusilmukkaa).

Nosta 1. s neulomatta, neulo oikein, kunnes jäljellä on toisessa reunassa 9 s, neulo 2 takareunasta oikein yhteen, tai ssk, 1 oikein ja käännä työ (6 sivusilmukkaa).

Jatka samaan tapaan, kunnes sivusilmukat loppuvat ja jäljellä on keskimmäiset 17 s = kantapohja.

Neulo vapaalle puikolle työn oikeasta reunasta oikein 9 s (= IV puikko), lanka on nyt keskellä kantapäätä. Neulo toiselle vapaalle puikolle (= I puikko) loput kantapohjan 8 s oikein ja poimi lisäksi kantalapun vasemmasta reunasta 16 s. Aloita II ja III puikolla kaavion D 1. krs:n mukaan. Poimi kantalapun oikeasta reunasta vielä 16 s sekä neulo 9 s oikein samalle puikolle.

Kaavio D

Aloita kiilakavennukset:

1. krs: Neulo oikein, kunnes I puikon lopussa on 2 s jäljellä, neulo ne oikein yhteen. Jatka II ja III puikolla kaavion D mukaan, sekä IV puikon alussa 2 takareunasta oikein yhteen, loput s:t oikein.

2. krs: Neulo mallineuleiden mukaan ilman kiilakavennuksia.

Toista näitä kahta krs:ta, kunnes puikoilla on 15-16-15-15 s. Huomioi, että IV puikolla on 1 kavennus enemmän. Jatka I ja IV puikolla sileää oikeaa ja II ja III puikolla kaavion D mukaan, kunnes sukka ulottuu pikkuvarpaan kärkeen. Kavenna viimeisellä krs:lla kaavion mukaan II puikolla, 15 s kaikilla puikoilla. Jatka sukka loppuun sileää oikeaa kaikilla puikoilla. Jos haluat lisätä jalkaterän pituutta, neulo kaavion D 49.–52. krs:n mukaisia kerroksia lisää tarvittava määrä. Tai vastaavasti neulo vähemmän, jos haluat lyhyemmän jalkaterän.

Kun pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset:

1. krs: Neulo I ja III puikolla oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo II ja IV puikolla 1 o, ssk, neulo oikein puikon loppuun.

2. krs: Oikein.

Toista näitä kahta krs:ta, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 7 s. Jatka sitten kavennuksia joka krs:lla (kuten 1. krs), kunnes jäljellä on 4 s puikolla.

Kärki on suljettu silmukoimalla: Neulo aluksi I puikon s:t IV puikolle oikein, katkaise lanka noin 30 cm mittaan. Silmukointi neulomalla tehdään kahdella puikolla, takana olevalla puikolla on IV ja I puikon s:t ja edessä olevalla puikolla on II ja III puikon s:t, kun pidät puikkoja vasemmassa kädessäsi niin, että työstä tuleva lanka on takana olevan puikon oikeassa reunassa. Ota työhön kolmas puikko ja neulo edessä olevalla puikolla 1 n, pudota silmukka puikolta ja vedä lanka sen läpi. Neulo seuraava silmukka oikein, jätä silmukka puikolle ja vedä lanka läpi. Neulo takana olevalla puikolla 1 o, pudota s puikolta ja vedä lanka sen läpi. Neulo seuraava silmukka nurin, jätä silmukka puikolle ja vedä lanka läpi. Jatka näin vuorotellen kummallakin puikolla, kunnes työssä on jäljellä 2 s. Neulo ne vielä oikein yhteen, pudota puikolta ja vedä lanka läpi.

Neulo toinen sukka samoin. Päättele kaikki langanpäät työn nurjalle puolelle. Höyrytä sukat kevyesti kostean liinan läpi.

Ohjetiedustelut: Merja Ojanperän Facebook-ryhmä Sillä Silmukka! ja merjadesigns(a)gmail.com

1 kommentti