Kotivinkki

Merinäköala ja ripaus romantiikkaa kruunaavat Olivian kerrostalokaksion modernin ilmeen

Merinäköala ja ripaus romantiikkaa kruunaavat Olivian kerrostalokaksion modernin ilmeen
Olivia Koskela löysi unelmiensa kodin Helsingin Aurinkolahdesta rantabulevardin varrelta. Upeasta merimaisemasta nauttivat myös lapsenlapset, kunhan futispeleiltään ehtivät.
Julkaistu: 20.7.2018

”Palasin Aurinkolahteen kahden Helsingin keskustassa vietetyn vuoden jälkeen. Olin myynyt Punavuoren-kotini ja uudet asukkaat halusivat muuttaa sinne heti. Alkoi epätoivoinen uuden asunnon etsiminen.

Toiveissa oli kaksio parvekkeella ja merinäköalalla. Sopivaa vain ei tuntunut löytyvän millään. Asuin siskoni luona ja olin jo kyllästynyt käymään asuntonäytöissä.

Yhtenä päivänä näin ilmoituksen tästä kaksiosta. Juuri silloin en kuitenkaan olisi millään jaksanut lähteä Vuosaareen saakka asuntonäyttöön. Onneksi lähdin.

Huoneisto kolahti heti. Tein kaupat saman tien. Talo oli melko uusi ja asunto hyvässä kunnossa, muuttovalmis.

”Suurin intohimoni on sisustuslehtien ja -kirjojen selaaminen. Aika usein muuttelen järjestystä ja hankin uusia kalusteita”, Olivia kertoo.
Ruokailutilan astia­kaappi, kattovalaisin ja ruokapöytä tuoleineen löytyivät White On White -sisustusliikkeestä. Pehmustettu tuoli on Boknäsistä ja matto Ikeasta.

Keittiön remontoin, vaikka se oli melko uusi ja ihan toimiva. Halusin kiiltävän valkoiset kalusteet puunväristen tilalle. Keittiökoneet on integroitu kalusteisiin. Tumma laattalattia sai toistaiseksi jäädä.

Vanhanaikaiset kylpyhuone ja sauna kokivat täydellisen muodonmuutoksen. Nyt sauna on musta. Kylpyhuoneessa musta ja valkoinen vuorottelevat. Mielestäni ratkaisu on tasapainoinen ja erittäin onnistunut. Kylpyhuone onkin yksi lempipaikoistani.

Haluaisin muuttaa vielä saunan poreammehuoneeksi, jolle olisi enemmän käyttöä. Saunassa käyn vain 2–3 kertaa vuodessa.

Keittiön kalusteet ovat Ideal-keittiöiden mallistosta. Tumma kiiltävä lattia vaihtuu ehkä vielä suuriin valkoisiin laattoihin.
Olivia on tehnyt astia­kaappiin asetelmia kauniista lasi- ja hopeaesineistä.

Seuraavaksi lähtee seinä eteisen ja olohuoneen väliltä. Haluan lisää avaruutta. Erillinen eteinen on mielestäni turha. Haaveilen myös lattioiden vaihtamisesta suuriin kiiltävän valkoisiin laattoihin.

Kerrostalossa vain on hankala tehdä remonttia, kun kaikkeen pitää saada lupa isännöitsijältä ja hallitukselta. Pitää olla valvojat ja kaikenlaisia lippuja ja lappuja. Lupien saaminen kestää tarpeettoman kauan. Innokkaan sisustajan on vaikea odotella.

Toisaalta haaveilen isommasta asunnosta joko täällä Aurinkolahdessa tai keskustassa. Olisi tietysti ihanaa myös rakentaa pieni lasitalo ja perustaa puutarha sen ympärille. Haaveita riittää. Koko ajan pitäisi olla jotain tekeillä tai ainakin mielessä.

Valkoisesta Barcelona-tuolista haaveilin pitkään. Hankin sen jo Punavuoren kotiin. Yhtenä päivänä se vain lähti kaupasta mukaan, vaikka hinta oli melkoinen. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin sen arvo on noussut kolminkertaiseksi. Se on edelleen lempikalusteeni, jossa on todella hyvä istua.

Valkoinen on ehdottomasti päävärini sisustuksessa. Viime aikoina siihen on kuitenkin tullut ripaus ja hieman enemmänkin mustaa. Kalusteiden maalaamista olen harrastanut jo pitkään. Pensseli heiluu herkästi, ja kalusteet saavat uuden, useimmiten valkoisen pinnan.

Lasi on tärkeä materiaali sisustuksessani. Lasipinnat antavat avaruutta pienelle tilalle.

Lasinen sivupöytä näyttävine jalkoineen löytyi vuosia sitten Habitare-sisustus­messuilta. Entisessä asunnossa se oli ruoka­pöytänä. Peilin puunväriset kehykset Olivia maalasi valkoisiksi. Läpikuultava Stone-jakkara on Kartellin.
Koti on lähes kokonaan yhtä tilaa. Ovia on vain kylpyhuoneeseen ja parvekkeelle. Olivia haaveilee olohuoneen ruskean parketin vaihtamisesta valkoiseen lattiaan.

Tuntuu ihanalta avata kotiovi työpäivän jälkeen. Vaihdan ensimmäiseksi lenkkivaatteet päälle ja lähden lenkille. Juoksen tai kävelen rannalla joka päivä. Pari kertaa olen käynyt uimassakin. Se on helppoa täällä: kylpytakki vain päälle ja ovesta ulos.

Jo aamulla ensimmäisenä katson merelle ja menen parvekkeelle haistelemaan ilmaa. Rakastan varsinkin aamusumuja, jolloin koko maisema muuttuu satumaisen pehmeäksi. Kevättalvella jää oikein kimmeltää meren päällä.

Vietän paljon aikaa parvekkeella, lämpimällä säällä aamusta iltaan. Lautalattia tuntuu mukavalta paljaiden jalkojen alla. Aion istuttaa sinne kukkien lisäksi hyötykasveja, kuten tomaattia, yrttejä ja salaattia.

Joel ja Nora viihtyvät isoäidin luona. Kesällä mieluinen leikkipaikka on parveke, jolta on hulppea näkymä rantabulevardin yli merelle. Kartellin tuolit ovat Vepsäläiseltä ja pöytä Iskusta.
Kylpyhuoneen puunväriset kalusteet vaihtuivat mustiin. Vaaleat seinät rytmittävät, kun saunastakin tuli musta. Laatat ovat Laattapisteen, allas­taso Svedbergsin.
Makuuhuoneen katseenvangitsija on lasinen sivupöytä, jonka yläpuolella on korutelineenä toimiva peili. Istuimena on Kartellin klassikko Louis Ghost. Peili on Laura Ashleyn, sänky Askosta.

Olohuoneessa istun harvoin. Televisiotakin katson yleensä lattialla maaten. Pieni keittiö taas on yksi lempipaikoistani.

Tykkään laittaa ruokaa itselle ja vieraille. Minulla käy paljon vieraita ja kokkaan heille mielialan mukaan mitä milloinkin. Tilavan ruokapöydän ympärillä on istunut yksitoistakin ruokailijaa. Meillä on vakiojoukko, neljän naisen ystäväryhmä, joka kokoontuu vuorotellen jokaisen luona.

Tiistai on lastenlasten päivä. Haen poikani lapset Joelin ja Noran koulusta ja päiväkodista ja vietämme yhdessä aikaa iltaan asti.

Pelaamme jalkapalloa tai vain höpöttelemme kaikenlaisia asioita. Varsinkin Nora tykkää jutustella. Välillä leivomme vaikka sämpylöitä ja syömme niitä ähkyyn saakka. Lasten lempiruoka minun luonani on 'taivaallinen kana', jossa curryllä maistetut kanafileet tarjotaan nuudeleiden, riisin tai pastan kanssa."

Vepsäläiseltä ostettu valkoinen Barcelona-tuoli on Olivian lempikaluste. Ballerina-taulu on Iskusta, sohva Sotkasta ja pöytä saatu pojalta. Antiikki­liikkeestä hankitun kaapin Olivia on maalannut valkoiseksi.
Kommentoi »