Unelmien Talo&Koti

Rakas pakopaikka! Merenrantamökki Nauvossa hurmasi Nicolinan ja Peterin ensisilmäyksellä – "Täällä saan olla oma itseni"

Rakas pakopaikka! Merenrantamökki Nauvossa hurmasi Nicolinan ja Peterin ensisilmäyksellä – "Täällä saan olla oma itseni"
Kaunis kalliotontti Nauvon saaristossa teki Nicolina ja Peter Träskmaniin heti vaikutuksen. Nykyään Nicolina viihtyy merenrantamökillä niin hyvin, että haaveilee asettuvansa asumaan sinne pysyvästi.
Julkaistu: 30.10.2020
Nicolina ja Peter Träskman viettivät jouluna lähes kaksi viikkoa mökillä Nauvon saaristossa. Pimeää oli, mutta niin oli kaikkialla muuallakin. Mökillä näkyivät kuitenkin tähdet ja kuu.
Nicolina on kotoisin Ahvenanmaalta. Hänen vanhemmillaan on ollut aina mökki Turun saaristossa, joten meri ja saaristolaisuus ovat olleet olleet osa hänen elämäänsä lapsuudesta asti. Ennen nykyistä mökkiä Nicolina ja Peter viettivät kymmenen vuotta vapaa-aikansa vuokramökillä.
Mökkiä myytiin ikään kuin kaupanpäällisenä tontille. Ajattelimme, että jos mökki olisi aivan mätä, voisimme vaikka telttailla täällä.
Mökin katto maalattiin harmaaksi ja ulkoseinät valkoisiksi. Nicolina haluaisi nykyisen kuistin paikalle uuden, suojaisamman kuistin. Hiljattain kulkureitit peitettiin soralla, jotta punkeilta ja käärmeiltä olisi helpompi suojautua.
Merenrantamökki on rakennettu vuonna 1949.
Stella-koira nauttii olostaan mökillä, koska se pääsee usein juoksemaan metsään. Nicolina arvostaa enemmän sitä, että mökillä saa vain olla. Pihalla riittää aina myös pientä puuhasteltavaa, kuten haravointia. Nicolina on koulutukseltaan puutarhuri, joten iso piha on mieleen.
Mieli teki kuitenkin omaa mökkiä. Kun pari kävi eräänä harmaana pääsiäisenä katsomassa Nauvon-mökkiä, paikka hurmasi heti. Vaikutuksen teki etenkin luonnonkaunis kallioinen metsätontti, johon kuului hiekkapohjaista rantaa. Tuli vahva tunne, että se oikea oli löytynyt.
– Mökkiä myytiin ikään kuin kaupanpäällisenä tontille. Ajattelimme, että jos mökki olisi aivan mätä, voisimme vaikka telttailla täällä.
Rakennus osoittautui kuitenkin melko hyväkuntoiseksi, joten sille riitti pintaremontti. Nicolina on taitava käsistään, Peter taas ei, joten vaimo on vastannut kunnostuksesta isäpuolensa kanssa.
Toisen keittiön ja olohuoneen välissä on pieni nurkkahuone. Klaffipiironki on Nicolinan äidiltä, ja tuoli on kuulunut hänen isoäidilleen. Peilin lahjoitti sisko. Seinällä on entinen kello, josta on muokattu kaappi. Nicolina tilasi tapetin ruotsalaiselta Handtryckta Tapeterilta.
Vaikka mökin sisustus ei muuten vaihdu usein, syksyllä Nicolina kaivaa esiin keltasävyiset koristetyynyt ja viltit. Sohva tuli käytettynä Nicolinan äidiltä, samoin sohvapöytä. Maton perhe osti pari vuotta sitten joululahjaksi itselleen.
Suurin osa tavaroista on kierrätetty tänne, eikä uusia hankintoja ole tarvinnut tehdä juuri lainkaan.
Viime kesänä remontoitiin vierashuone, jossa Nicolinakin välillä nukkuu. Vaaleanpunainen on tullut hänen väripaletilleen vasta hiljattain. Tumma viininpunainen antaa sille sopivasti kontrastia.
Nicolina porasi vanerilevyn seinään ja kiinnitti siihen tyynyt nahkalenkeillä pehmeäksi nojailutaustaksi.
Pari vuotta tiskattiin ulkosalla, mutta nyt mökkiin on vedetty vesi kaivosta. Pitkään perhe pärjäsi myös ulkohuussilla ja -saunalla. Hiljattain tehtiin kuitenkin päätös laajentaa mökkiä nykyisen terassin suuntaan. Tilan lisääntyessä mökkiin saadaan sekä suihku että vessa.
Mökissä on kaksi pientä keittiötä yhden sijaan. Molemmat uusittiin. Toisessa keittiössä on liesi ja muuta ruoanlaittotilaa, toista Nicolina kutsuu jääkaappikeittiöksi.
– Remontissa ei ole tullut vastaan isompia haasteita, vaan tekeminen on ollut tosi kivaa. Ennen olin hosupelle, mutta nyt olen oppinut ottamaan vähän iisimmin ja tekemään kunnolla.
Sukulaisten lahjoittamiin huonekaluihin liittyy paljon kauniita muistoja. Osa ihanuuksista on tullut perintönä.
Keittiön kaapistot hankittiin Ikeasta. Pinnat uusittiin kokonaan. Lattialla oli aiemmin muovimatto, nyt tilalla on lautalattia. Kylässä käy usein vieraita, joiden kanssa kokataan yhdessä.
Takka oli alun perin ruskea mutta maalattiin valkoiseksi. Talossa on myös ilmalämpöpumppu, jonka voi panna lämmittämään älypuhelimen sovelluksella jo mökkimatkalla. Nicolina laittaa mielellään ruokaa ja kattaa pöydän aina kauniisti.
Olohuoneessa riittää valoa syksylläkin. Artekin pöytä tuotiin mukana pariskunnan vanhasta vuokramökistä, tuolit ovat siskolta. Ikkunan eteen sijoitettu sohva on Nicolinan isoäidiltä.
Nicolina löysi kattaukseen sopivat korkkialustat Zara Homesta. Höganäsin ruskeat lautaset ovat suvulta, samoin aterimet. Näkkileivän päällä on mustajuurta, sipulia, mätiä, ruohosipulia ja smetanaa.
Sisustaminen on ollut Nicolinalle mieleistä.
– Äitini on sisustushullu, joten olen saanut paljon tavaraa häneltä ja myös Ruotsissa asuvalta siskoltani. Jotain on tullut perintönä famulta.
Nicolina viettää mökillä aikaa ympäri vuoden. Kesäisin hän asuu saaristossa ja käy siellä muulloinkin lähes joka viikonloppu.
– Haaveilen, että voisin muuttaa mökille pysyvästi ja viivähtää kaupungissa vain pimeimmän talven. Nautin luonnosta, pelkästä olemisesta ja vapaudesta. Täällä saan olla oma itseni.
Pihasauna sijaitsee lähellä rantaa. Remontissa siitä jouduttiin vaihtamaan pari lahonnutta hirttä.
Pihasaunan terassille rakennettiin suojaavat seinät. Aiemmin tuulensuojana olivat pelkät muovit.
Talon takana on terassi, jonka kalusteet Nicolina sai äidiltään. Ne on ostettu 30 vuotta sitten Filippiineiltä, jossa vanhemmat asuivat. Metalliset seinälautaset antoi sisko. Mökkiä on tarkoitus laajentaa terassin paikalle.
Piharakennukset sulautuvat kauniisti ympäristöönsä. Vihreä ovi johtaa huussiin.
Nicolina kunnosti tuiki tavallisen huussin herttaiseksi. Ikkunasta näkee suoraan merelle ja voi seurata lähipuiden pöntöissä asustavien lintujen elämää. Tulevaisuudessa mökin sisälle on tarkoitus rakentaa vessa.
Kommentoi »