Avotakka

Matto lisää kotoisuutta ja antaa raamit sisustukselle – vältä liian pientä, panosta materiaaliin + muut hyvät vinkit maton valintaan

Matto lisää kotoisuutta ja antaa raamit sisustukselle – vältä liian pientä, panosta materiaaliin + muut hyvät vinkit maton valintaan
Matolla on monta tehtävää kodin sisustuksessa. Se luo viihtyisyyttä ja parantaa akustiikkaa, mutta maton koolla ja värillä voi myös muuttaa huoneen mittasuhteita ja tunnelmaa. Laadukas ja oikein hoidettu matto on käytännössä elinikäinen kumppani.
Julkaistu 20.9.2022

Miksi mattoon kannattaa panostaa?

Matolla on iso merkitys sisustuksessa. Se ei ole pelkästään sisustuksen viimeistelijä tai kodikkuuden lisääjä.

– Matolla voi helposti rajata kalusteryhmiä yhteen ja ohjata kodin kulkureittejä. Matolla voi lisätä turvallisuutta ja käyttömukavuutta esimerkiksi lapsiperheessä tai helpottaa vanhusten liikkumista, etenkin jos lattiamateriaali on liukas, listaa Viivi Soirola Catalinasta.

Matto paitsi suojaa lattiaa myös parantaa tilan akustiikkaa ja vaimentaa askelääniä etenkin kerrostalossa.

– Oikein valittu matto myös korostaa kaunista lattiaa eikä vain peitä sitä, Soirola jatkaa.

Laadukas matto kestää aikaa ja on siten myös ekologinen vaihtoehto.

– Kun valitsee laadukkaan maton ja hoitaa sitä oikein, se on käytännössä elinikäinen kumppani, summaa Outi Malinen Koolmatista.

Tuftattu ryijymatto vie ajatukset 1970-luvulle. Värjäämättömässä matossa on luonnollinen villan väri. Novara-villamattoa saa kolmessa koossa, Ellos.
Paksunukkainen matto muistuttaa ryijyä ja sopii käytettäväksi akustisena elementtinä myös seinällä.

Vinkit maton valintaan

Tilan ja käytön mukaan

Valitse oikea matto oikeaan paikkaan. Eteisessä ja ruokailutilassa kestävyys ja käytännöllisyys ovat erityisen tärkeää. Lastenhuoneeseen kannattaa valita helposti puhdistettava laatu. Oleskelutilaan ja makuuhuoneeseen matto saa tuoda pehmeyttä ja kodikkuutta.

Vältä liian pientä

Hyvä nyrkkisääntö on mitoittaa matto sen kalusteryhmän mukaan, jonka alle matto on tulossa. Kalusteiden tulisi mahtua maton päälle luontevasti.

  • Olohuoneessa maton tulisi olla sohvaa leveämpi ja ulottua myös sohvan etujalkojen alle.
  • Ruokapöydän alla tulee olla niin iso matto, että tuolit mahtuvat kokonaan sen päälle myös niitä käytettäessä.

Helppo suorakaide

Suorakaiteen mallinen matto sopii useimpiin tiloihin. Seinästä seinään ulottuva matto saa kapean tilan tuntumaan kokoaan suuremmalta ja helpottaa kalusteiden sijoittelua. Liukuestematto pitää maton paikallaan ja suojaa lattiaa.

Komppaa huonekalun muotoa

Pyöreä matto on hyvä valinta aulamaiseen tilaan tai pehmentämään huoneen kulmikkaita muotoja. Pyöreä matto sopii myös kulmasohvan pariksi. Hyvä vinkki on valita maton muoto sen päälle tulevan huonekalun mukaan, kuten ovaali matto ovaalin pöydän toveriksi.

Neutraali vai väriläiskä?

Vaaleissa, yksivärisissä matoissa lika ja kuluminen näkyvät selvemmin kuin tummemmissa, meleeratuissa väreissä. Kannattaa valita neutraaleja sävyjä ja kuoseja, joihin ei kyllästy ja jotka toimivat myös kalusteiden tai asunnon muuttuessa. Matto voi toisaalta myös tuoda toivotun väriläiskän sisustukseen.

Villa vanhenee kauniisti

Suosi luonnonmateriaaleja, kuten villaa, puuvillaa ja pellavaa. Ne tuntuvat miellyttäviltä jalan alla ja vanhenevat kauniisti. Esimerkiksi villamatto hylkii luonnostaan likaa ja puuvillamaton voi yleensä pestä itse. Mitä lyhyempi nukka matossa, sitä helppohoitoisempi se on.

Tähtää pitkään elinkaareen

Kuidun ja maton tuotantoon liittyvät seikat vaikuttavat maton ekologisuuteen. Kierrätyskuidusta valmistettu matto ei automaattisesti ole ekologinen valinta, jos materiaali ei ole edelleen kierrätettävää. Laadukkaan ja vastuullisesti valmistetun sekä hyvin huolletun maton elinkaari on usein muita pidempi ja ekologisempi.

Istuinryhmä jäsentyy ison maton avulla selkeäksi ja viihtyisäksi vyöhykkeeksi.
Ruskea matto tuo kodikasta tunnelmaa ja sopii monenlaisiin tyyleihin. Valitse sisustukseen saman värin eri sävyjä, jos haluat lisää eloa. Ferm Livingin Meadow-villamatossa nukan pituus on kahdeksan senttiä.
Tarkista maton paksuus: ovien pitää mahtua aukeamaan, eikä maton reuna saa olla niin korkea, että siihen kompastuu.

Pieni mattosanasto

Tuftaus

Tuftaus on valmistustekniikka, jossa karva ammutaan pyssyllä lenkiksi maton pohjakankaan läpi. Joskus tuftausjälki jätetään lenkiksi, joskus lenkki leikataan auki. Lenkki on maton kestävyyden kannalta parempi.

Juutti

Juutti on vahva kuitukasvi, josta saadaan kovaa kulutusta kestäviä ja likaa hylkiviä mattoja. Juutti on yksi ympäristöystävällisimmistä luonnonkuiduista, sillä sen viljelyyn ei tarvita juuri lainkaan ylimääräistä kastelua, lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita.

Sisal

Sisal on vahvaa ja joustavaa agaavekasvin kuitua, josta punotuissa matoissa on tiivis ja tasainen pinta. Sisalmatot ovat kestäviä, huolettomia ja likaa hylkiviä.

Beni ouarain

Beni ouarain on tunnetuin marokkolaisista paimentolaismatoista. Ryijymäisissä valkopohjaisissa matoissa on musta tai ruskea graafinen kuvio. Matoissa esiintyvä X-kuvio on berberisymboli, joka tarkoittaa naisten voimaa, äitiyttä ja huolenpitoa. Beni Ouarain -matot ovat pysyneet samanlaisina vuosisatojen ajan.

Kelim

Kelimmatot ovat runsaasti kuvioituja ohuita ja verrattain kevyitä villamattoja, joita alun perin ovat käyttäneet muun muassa Iranin, Turkin ja Pakistanin paimentolaiset. Mattojen kuviot vaihtelevat heimoittain ja alueittain, mutta ne ovat usein geometrisia ja runsaita. Matto on kääntöpuolelta samannäköinen kuin etupuolelta.

Kelimmaton runsaat kuviot korostuvat valkoiseksi maalatulla lattialla.

Muista huoltaa mattoa

Huolehdi matostasi, niin se kestää pitkään. Luonnonkuituisen maton puhdistukseksi riittää säännöllinen imurointi ja tarvittaessa tuuletus ja nihkeä pyyhintä. Tahrat on hyvä poistaa matosta tuoreeltaan, ennen kuin ne ehtivät kuivua. Jos matto vaatii pesua, se kannattaa viedä ammattitaitoiseen pesulaan. Luonnonmateriaalit eivät kaipaa erillistä suojakäsittelyä, sillä käsittely poistaa materiaalin omat hyvät likaa hylkivät ominaisuudet.

Jos kalusteet sijaitsevat seinien vierellä, iso matto huoneen keskellä tasapainottaa tilaa. Kuva Vitra.
Tweedlangasta kudottu sidospinta on armollinen elämän jäljille, eivätkä pöly ja roskat erotu elävästä kuviosta helposti. VM Carpetin Rae-matosta on useita värivaihtoehtoja. Maton detaljina ovat pienet, käsin solmitut tupsut.

Tavallisia maton valintaan liittyviä pulmia

Mitä allergisen kannattaa huomioida mattoa valitessaan?

Kun matto on tehty pölyämättömästä materiaalista, se sitoo huoneilmasta pölyä itseensä, josta se on helppo imuroida pois. Näin sisäilma pysyy puhtaana ja kodin pinnat säilyvät pölyttöminä pidempään. Paras matto allergiaperheeseen on tiukkaan kudottu ja sileäpintainen, kuten puuvilla- tai paperinarumatto. Laadukas tekstiilimatto ei tuoksu voimakkaasti. Mattoa ostettaessa on hyvä tarkistaa, millainen pohja matossa on ja mitä emikaaleja maton valmistusprosessissa on käytetty.

Tämän kodin olohuoneessa on VM Carpetin pehmeänsävyinen paperinarumatto.

Mikä on paras mattomateriaali eteiseen?

Parhaiten eteiseen sopii matto, joka kestää kulutusta ja hylkii likaa. Näitä ovat kovista luonnonkuiduista kudotut matot, kuten sisal-, kookos- ja juuttimatot. Myös pehmeät luonnonmateriaalit sopivat eteiseen, mutta niihin lika tarttuu helpommin ja mattoja pitää varautua pesemään useammin. Villan etuna on kaksipuolisuus, eli maton voi kääntää, kun se likaantuu. Keinokuituiset matot ja muovimatot puolestaan sietävät hyvin kosteutta.

Lapsiperheen kodissa eteisen mattomateriaaksi valikoitui kestävä juutti.

Millainen matto on paras lemmikkitalouteen?

Huomioi lemmikin väritys maton värimaailmaa valitessa. Jos matossa on samoja sävyjä kuin lemmikissä, eivät irtokarvat erotu niin helposti. Suosi tiukkakudoksisia, sileäpintaisia ja vesipestäviä mattoja, joita on helppo imuroida. Myös villamatto on hyvä valinta, sillä kestävä ja likaa hylkivä villa on helppo imuroida puhtaaksi. Vältä keinokuituisia mattoja, joista voi olla vaikea saada irti etenkin lyhyitä karvoja. Hanki suuria ja napakoita mattoja, sillä pienet matot ovat tassujen alla hetkessä rullalla. Voit ennaltaehkäistä likaantumista pysäyttämällä kurat ja hiekat jo ovelle kunnollisella kuramatolla.

Lähteet: Viivi Soirola, Catalina ja Outi Malinen, Koolmat

Kommentoi »