Materiaaliopas: komposiitti
Sisustus
Materiaaliopas: komposiitti
Saumattomat, yhtenäiset tasot ja altaat ovat yleistyneet keittiöissä ja kylpyhuoneissa. Komposiitit eli muovipuristeet ovat pitkäikäisiä, hygieenisiä ja monipuolisia materiaaleja.
Julkaistu 25.3.2015
Avotakka

Pankin tai baarin tiskiin nojatessasi olet saattanut ihailla kalusteen pehmeitä muotoja ja silkkistä tuntua ajattelematta sen enempää, mistä on kyse. Myös kodeissa ovat yleistyneet materiaalit, jotka kulkevat nimellä solid surface. Käytännössä kyse on siis yhtenäisistä, saumattomista pinnoista vaikkapa keittiössä. Esimerkiksi välitilan materiaali voi nousta kaarevasti työtasolta seinälle ja jatkua vielä tiskialtaaksikin täysin saumattomasti. Kappaleet liitetään toisiinsa liimalla, jonka jälkeen saumat käsitellään näkymättömiin.

Mikä komposiitti?

Solid surface -pinnoista puhutaan yleensä kauppanimillä, joista meillä tutuimmat ovat Corian ja Durat. Markkinoilla on myös lukuisien muiden valmistajien samankaltaisia tuotteita. Kyse on niin sanotuista komposiiteista, joissa on yhdistetty kahta tai useampaa materiaalia tavoitteena maksimoida kunkin materiaalin hyvät ominaisuudet. Yhteistä näille on se, että ne ovat muovipuristemateriaaleja, jotka ovat koko paksuudeltaan samaa massaa. Väri pysyy koko tuotteen läpi samana. Kyse ei siis ole pinnoitteesta.

Komposiitteja pidetään pitkäikäisinä, kestävinä ja hygieenisinä. Kotimaisen Duratin valmistukseen käytetään 30 prosenttia uusiomuovia, ja se on täysin kierrätettävissä. Ekologisuutta tuo myös materiaalin pitkä ikä, sillä pinta voidaan tarvittaessa kunnostaa hiomalla.

Komposiitin käyttö sisustuksessa

Komposiittimateriaaleja voi valaa tai muovata lämpökäsittelyn avulla esimerkiksi kaareviin muotoihin. Sitä voidaan tavallisesti työstää samoin menetelmin kuin kovaa puuta. Ominaisuuksiensa vuoksi materiaali sopii hyvin keittiöön ja kylpyhuoneeseen, sillä tasot saadaan valettua tai liitettyä altaineen päivineen yhtenäiseksi saumattomaksi kokonaisuudeksi. Yleensä materiaali sietää myös kuumuutta, joten kattilan voi huolettaa nostaa liedeltä tasolle. Materiaali kestää kovaa kulutusta mutta sopii toisaalta myös seinäpinnaksi. Siitä voidaan valmistaa kalusteita. Idea-Puu tuo uutuutena markkinoille erityisleveitä ja näyttäviä lattia- ja kattolistoja sekä tilan käytön mukaan räätälöityjä akustiikkalevyjä.

Komposiittimateriaalien värikirjo on laaja, ja vaihtoehtoja on kymmeniä yksivärisestä moniväriseen sekä pieni- tai suurirakeiseen. Materiaali voidaan hioa täysin mattapintaiseksi, puolikiiltäväksi tai kiiltäväksi. Kiitos laajan väriskaalan ja lämpimän tunnun, komposiittien käytölle ei ole juuri rajoitteita.

Komposiitti mahdollistaa tasojen, altaiden ja jopa kalusteiden räätälöinnin omiin tarpeisiin.

Komposiitin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ materiaali ei ole huokoinen, joten se ei ime mitään itseensä

+ saumattomat pinnat on helppo puhdistaa

+ tuotteet ovat erittäin pitkäikäisiä, koska pienet vauriot voidaan korjata ja naarmut hioa

+ monipuolisesti työstettävä

– hintava investointi

– ostovalmiita tuotteita ei oikeastaan ole, vaan kaikki täytyy teettää

Komposiitin hinta

Hintaan vaikuttaa suuri käsityön määrä. Raakamateriaali on levy, josta puuseppä työstää halutun tuotteen. Hintaa on siksi vaikea määrittää. Karkeasti arvioituna 60 senttiä syvä, kolmen sentin paksuinen Durat-taso maksaa noin 409 euroa/jm. Durat on tuonut markkinoille uuden, tasavalkoisen Linear-komposiitin, jonka hinta on noin 285 euroa/jm. Vastaavankokoinen Corian-taso maksaa noin 660 euroa/jm.

Kommentoi »