Materiaaliopas: betoni
Sisustus
Materiaaliopas: betoni
Maailman yleisin rakennusmateriaali betoni sopii monenlaiseen käyttöön. Betonilattioiden ja -tasojen lisäksi materiaalista valmistetaan nykyisin myös pienesineitä.
14.7.2015
 |
Avotakka

Monipuolinen ja luonteikas betoni on tullut koteihin jäädäkseen. 2000-luvun alussa materiaalia alkoi vilahdella pieninä yksityiskohtina kotien sisustuksessa, esimerkiksi asuntomessutalojen wc-tiloissa.

Betoni mielletään taustansa vuoksi teolliseksi ja karuksi, mutta se soveltuu monenlaiseen tyyliin. Betonin hienous on, että siitä voi valaa lähes mitä tahansa. Krouviin makuun siitä saa isoa pintaa, kun taas romanttiseen kotiin käy esimerkiksi runsasmuotoinen kynttilänjalka. Kannattaakin pitää silmät auki: betonista tehdään yhä enemmän koriste-esineitä sekä lampunjalkojen, ruukkujen ja valaisinten kaltaisia pientuotteita.

Mikä betoni?

Betoni on sementin, veden ja erikokoisista kivirakeista koostuvan runkoaineen seos. Sementti taas valmistetaan luonnonmineraaleista, jotka jauhetaan ja poltetaan. Raaka-aineiden sisältämä rauta tekee betonista harmaata. Betonin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa sementin ja veden sekoitussuhteella, massaan sekoitettavilla lisäaineilla sekä väripigmenteillä.

Betoni tunnetaan parhaiten rakennusmateriaalina, jota on käytetty aina suomalaisista kodeista Rooman Pantheoniin. Sisätiloihin se tuli loft-asuntojen vanavedessä: kun koti on rakennettu entiseen teollisuustilaan, myös sisäpinnoissa on usein paljon betonia.

Betonin käyttö sisustuksessa

Betonia käytetään sisustuksessa esimerkiksi lakattuna kylpyhuoneissa, pöytä- ja keittiötasoissa, välitiloissa, seinä-, katto- ja lattiapintoina sekä koriste-esineinä.

Karu ja koruton betoni taipuu tyylistä toiseen. Pehmeät ja pörröiset tekstiilit sekä kasvit korostavat sen kovuutta, kun taas lasin ja teräksen kaltaisten kovien materiaalien rinnalla betoni onkin yllättäen lämmin elementti. Neutraali harmaa on helppo yhdistää niin maanläheisten sävyjen kuin raikkaidenkin värien kanssa.

Pehmeät tekstiilit sekä kasvit korostavat betonin kovuutta, teräs ja lasi sen sijaan lämpöä.

Betonin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ luja, pitkäikäinen ja kierrätettävä materiaali

+ edullinen

+ materiaalista saa valettua upeita, veistoksellisia muotoja

+ oikein pinnoitettuna kestää kosteutta

+ hienorakeisen sisustusbetonin voi hioa joko kiiltäväksi tai mattapintaiseksi

+ sopii myös askarteluun

– betonitasot ja -kalusteet ovat painavia esimerkiksi puisiin verrattuna

– betonitasot ja -kalusteet ovat yleensä mittatilaustuotteita, joille voi olla vaikea löytää tekijöitä

– betonilattia vaatii lattialämmityksen

– huokoinen pinta on pinnoitettava huolellisesti, jotta se ei ime nesteitä

Betonin hinta

Esimerkiksi harmaan, pinnoitetun työtason (200 × 60 × 4 cm) hinta on reilu 800 euroa ilman kuljetusta. Sisustusbetoni Oy:n valikoimissa on myös vakiokokoisia kylpyhuonealtaita varastotuotteina. Pienin allas (50 × 40 × 12 cm) maksaa noin 600 euroa.

Lisätietoja:

Mittatilaustöitä valmistaa esimerkiksi Sisustusbetoni Oy.

Kommentoi »