Avotakka

Klassikkokalusteita ja kadehdittavan upea puolipanelointi! Martikaisten rivitalokoti on täynnä harmoniaa ja hauskoja yksityiskohtia

Klassikkokalusteita ja kadehdittavan upea puolipanelointi! Martikaisten rivitalokoti on täynnä harmoniaa ja hauskoja yksityiskohtia
Käsillä tekevä perhe on sisustanut kotinsa vintagekalusteilla, itse tekemällään taiteella ja yllättävillä yhdistelmillä. Täällä kristallikruunu ja maitotonkka sopivat yhteen!
Julkaistu 13.11.2019

Heti näkee, että täällä asuu luovia, käsillä tekeviä ihmisiä, jotka arvostavat vintagea. 1970-luvun keltatiilisessä rivitalossa on itse maalattuja tauluja ja kiinnostavia ratkaisuja, kuten itse paneloitu olohuoneen seinä.

Kodin huonekaluista suurin osa on hankittu käytettyinä, joukossa klassikoita, kuten Artekin tuolit ja tarjoiluvaunu.

Teini-ikäisiin lapsiin on tarttunut tekemisen taidot: tytär Saara neuloo, ompelee, leipoo ja maalaa tanssiharrastuksensa lisäksi. Martikaisella elämisen jäljet saavat näkyä, kaiken ei tarvitse olla siloteltua. Lapset on otettu huomioon valitsemalla kotiin kestäviä materiaaleja.

Muutettuaan rivitaloasuntoon vuonna 2007 Martikaiset lisäsivät keittiöön yläkaapit avohyllyjen tilalle. Sittemmin taloyhtiön remontissa tasakatto muuttui harjakatoksi. Muutama vuosi sitten keittiön välitila sai uudet metrolaatat, ja viimeksi kodissa vaihtui keittiönkaapistojen vetimet talon aikakauden mukaisiin lankavetimiin.

Martikaisten ovi on aina avoinna sukulaisille ja ystäville. Kuvassa vasemalta Saara, Lauri sekä vanhemmat Minna-Leena ja Mika Martikainen. Lahden Kilpiäisissä sijaitseva rivitaloasunto on valmistunut vuonna 1976, ja neliöitä on 124. Vanhemmat työskentelevät Makia Clothing -vaateyrityksessä.
Takkaseinä on päällystetty Virosta hankituilla laatoilla, jotka ovat saaneet jo uuden maalisävyn pintaansa. Takkatilan katseenvangitsijana on Artekin A331-valaisin eli Mehiläispesä. Artekin kalusteet on hankittu käytettyinä.
Puolipaneloinnin Minna-Leena suunnitteli millintarkasti ja toteutti Mikan kanssa. Saaran lapsena aloittama maalaus on saanut vuosien varrella uusia kerroksia, mutta nyt 18 vuotta täyttänyt neitokainen päätti, että se on valmis. Matot ovat Ellokselta.
Saaran Silmä-taulu on vielä kesken mutta jo esillä ruokailutilassa. Kaksi muuta taulua on tehnyt perheen äiti Minna-Leena. Majamoon tarjottimella on Iittalan Nappula-kynttilänjalkoja.
Martikaisten ruokapöydän äärelle kokoontuu perheen lisäksi usein sukulaisten ja ystävien joukko. Yllä on Nolla Nollan valaisin.

Minna-Leena Martikainen nimittää perheensä kotia oman pajan kodiksi, jonka tuotoksista hän päivittää kuvia Instagramiin. Nyt hän kertoo, mitä ajatuksia oma koti herättää.

Minulle koti merkitsee…

omannäköistä tilaa, jossa on mukava ja helppo rentoutua iltaisin ja viikonloppuisin. Paras hetki onkin työ- ja kouluviikon jälkeen, kun koko perhe käpertyy yläkerran aulan sohvalle vaihtamaan kuulumisia.

Pidän kodissani erityisesti…

70-luvun isoista ikkunoista ja alakerran kaksitasoratkaisusta. Kodissamme on myös tehokkaat neliöt.

Työni näkyy kodissamme…

estetiikkana. Rakastan erilaisia tekstuureja ja värien harmoniaa.

Kodissani panostan…

ajattomuuteen ja käytännöllisyyteen. Hankin mielelläni huonekaluja, jotka kestävät ajan patinaa ja miellyttävät silmää vielä vuosienkin päästä.

Sisustajana…

suosin kierrätettyjä tuotteita. Pidän kauniista tavaroista, joita hankin useimmiten kirpputoreilta. Huonokuntoisia huollan ja kunnostan. Kierrän joka kuukausi kotikaupunkimme kirpputorit ja seurailen nettikirpputoreja. Itselleni tarpeetonta kierrätän eteenpäin. Silmäni on harjaantunut kirpputoreja kiertäessä, joten kuljen niitä läpi nopealla aikataululla. Olen myös jättänyt netissä ostoilmoituksia, jos jokin tietty tuote on itselläni mielessä.

Mika teki heti muuton jälkeisenä kesänä ulkokeittiön, jota on välillä huoltomaalattu ja uudistettu laatoittamalla taso.
Minna-Leena on valmistanut herkullisen pavlovan. Hän on siirtänyt käsillä tekemisen taidot myös lapsilleen, jotka molemmat leipovat ja kokkaavat mielellään.
Artekin ruokailuryhmän ääressä perhe nauttii päivän tärkeimmät ateriat ja vaihtaa kuulumiset. Tilaa valaisee Lokki. Esteetikkona Minna-Leena asettelee arjen käyttöesineetkin kauniisti esille String-hyllyyn.
Huonokuntoisena hankittu Artekin tuoli 62 sai Minna-Leenan käsittelyssä viininpunaisen verhoilun. Säilytyskomerot on päällystetty Cole & Sonin Woods-tapetilla.
Saaran huone kuvastaa hänen harrastuksiaan. Kapea työpöytä saatiin ystäviltä tarpeettomana ja sen pariksi mitoitettiin vaatekaapit.

Parhaat kalustehankintani...

olen tehnyt luottomyymälästäni Gusta Designista Tampereelta. Sieltä olen hankkinut käytetyn Artekin 401-nojatuolin, jonka liike kunnosti ja verhoili Iskun tehtaanmyymälästä hankkimallamme kankaalla. Sieltä on myös Artekin 900-tarjoiluvaunu ja liikkeen omaa tuotantoa oleva kukkapöytä. Viimeisin hankintani on netin kirpputoriryhmästä hankkimani Artek 62 -tuoli, jonka kunnostin ja verhoilin itse.

Pahin virhehankintani…

on ollut epämukava vuodesohva. Levitetyllä sohvalla on hyvä nukkua, mutta istumiseen ja löhöilyyn siinä on liian kapea istuinsyvyys ja väärä selkänojan viistous. Sohva on meillä vielä yläkerran aulassa, sillä se on tarpeeksi iso koko perheen leffahetkiin. Se on meillä usein levitettynä, koska silloin siinä on mukavampi oleilla. Kun lapset muuttavat pois kotoa, he tarvitsevat satunnaisen nukkumapaikan. Sitten voimme siirtää sen toiseen lastenhuoneeseen ja miettiä uutta, toimivampaa ratkaisua yläkerran aulaan.

Kristallikruunun ja vanhan maitotonkan kohtaaminen eteisessä kuvastaa hyvin Martikaisen kodin sisustustyyliä – ei niin vakavaa. Yläkertaan johtavien portaiden alle, kaapiston taakse, jää tarpeellista säilytystilaa sesonkivaatteille.
Yläkerrassa makuuhuoneen sisäikkunan kautta saunaan tulee luonnonvaloa. Lukuvaloina on Artekin A330S-riippuvalaisimet.

Toteutan luovuuttani…

kunnostamalla huonekaluja, maalaamalla tauluja, leipomalla ja järjestämällä juhlia ystävillemme. Hienoimmat hetket täällä olemmekin viettäneet sukulaisten ja ystävien kanssa erilaisissa juhlissa ja illalliskutsuilla. Valmistamme juhliini itse kaiken alusta loppuun: kutsukortit, somisteet ja tarjottavat. Viimeksi järjestimme poikamme Laurin rippijuhlat, ja seuraavaksi on suunnitelmissa teekutsut ystäville.

Ystäväni ovat sanoneet kodistani…

että se on harmoninen kokonaisuus, joka sisältää hauskoja yksityiskohtia. He myös viihtyvät järjestämissämme juhlissa, joihin kotimme on koristeltu aina teeman mukaan – milloin salakapakaksi, milloin Bollywood-studioksi.

Minna-Leenan viehtymys klassikkovalaisimiin näkyy joka tilassa. Jopa pieni työpiste on saanut Secton 4200-riippuvalaisimen ja Eero Aarnion Swan-pöytävalaisimen.
Nukkekodin sisustaminen on rentouttavaa puuhaa. Siellä on itse tehtyjä pienoismalleja kodin klassikkokalusteista ja valaisimista.

Arkea helpottaa…

kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, vaikka se olisikin hylly katonrajassa tai komerosyvennykseen tehty kaappi. Sellainen onkin seuraavana suunnitelmissa askartelu- ja käsityötarvikkeilleni. Kodissamme ei nähdä koskaan runsasta tavarapaljoutta.

Inspiroidun…

ulkomaanmatkoilla, ja kotiin hiipiikin silloin tällöin pieniä matkamuistoja. Pieni keraaminen Hedwig-pöllö löytyi Edinburghista kujalta, josta Harry Potter -tarinoiden Viistokuja on saanut inspiraationsa. Itselleni rakas keraaminen sydän, jota nimitän Rakkauden roihuksi, on Italiasta Tirolin alueelta pikkuhotellista, jossa yövyimme automatkallamme Mikan kanssa.

Rakkaimpia aarteitani ovat…

Saaran lapsena maalaama iso taulu ja Rasmus Tikkasen maalaus vanhasta puupurjeveneestä.

1 kommentti