Kotivinkki

Hattarakaapit, puutarhatonttu – ja taustalla kaupungin urbaanit äänet! Marin ja Santun perheen kesäparatiisi on 26 neliön siirtolapuutarhamökki

Hattarakaapit, puutarhatonttu – ja taustalla kaupungin urbaanit äänet! Marin ja Santun perheen kesäparatiisi on 26 neliön siirtolapuutarhamökki
Mari Wainion ja hänen perheensä kesäpaikka lautta- ja ratikkamatkan päässä kotoa. Kaupunkimökille on helppo tulla vaikka iltaisinkin.
Julkaistu: 19.8.2020

Suomenlinnan saarella asuvan Marin ja Santun perheen ihastuttava kesäkeidas sijaitsee mantereella Kumpulassa, joka on Helsingin toiseksi vanhin siirtolapuutarha-alue. Perhe hankki mökin seitsemän vuotta sitten. Silloin he asuivat kolmen raitiovaunupysäkin päässä Hermannissa. Nykyisin mökkimatka aloitetaan lautalla, ja loppumatka taittuu ratikalla.

Vuonna 2006 rakennettu 26 neliön siirtolapuutarhamökki Helsingissä. Pihalla on monta istuinryhmää, jotta auringonpaisteesta voi nauttia aamusta iltaan. Mökkiin kuuluu 300 neliön tontti. Täällä mökkeilevät Mellakka Helsinki -viestintätoimiston perustaja Mari Wainio ja Santtu Parkkonen, Emma, 10, Eemil, 6, sekä cavalier kingcharlesinspanieli Lissu. Kuistin rottinkituolit ovat Santun mummolasta. Laila, perheen koirista vanhempi, on kuvausten jälkeen siirtynyt koirien taivaaseen. Lissu on nyt vuoden ikäinen.
Puutarhatonttu pitää jöötä varaston portailla. Vanha ikkunanpoka odottaa seuraavaa projektia.
Mökki maalattiin ulkoa ja sisältä. Keittiön yläkaappien tilalle vaihdettiin käytännölliset avohyllyt. Alakaapit saivat herkullisen hattaran värin.
Siirtolapuutarhaelämän parhaita puolia ovat yhteisöllisyys ja ihanat naapurit. Mari Wainion perhe mökkeilee alueella, jossa on paljon lapsiperheitä, joten Emman on helppo helppo löytää leikkikavereita.

Mari, miksi ostitte siirtolapuutarhamökin Helsingistä?

Haave omasta vapaa-ajankodista vahvistui, kun kaikki sukulaistemme omistamat kesäpaikat sijaitsivat niin kaukana, että viikonloput jäivät todella lyhyiksi pitkien matkojen takia. Kaipasimme paikkaa, jossa voisimme käydä myös iltaisin.

Millaiset vaatimukset teillä oli mökille?

Tärkeää oli, että mökki oli hyvin pidetty, eikä haissut homeelle, ja että mökkiin mahtui pari- ja kerrossänky.

Löytämämme mökki on lisäksi talvilämmin. Neliöitä on maksimimäärä eli 26. Kesämaja olisi ollut edullisempi, mutta niissä ei ole aidattua pihaa. Koirien ja lasten takia se on meille välttämätön. Piha-aidat ovat korkeintaan 140-senttisiä, jotta ohikulkijatkin voivat ihastella istutuksia. Alue on päivisin avoinna kaikille.

Santtu rakensi vanhempien sängyn mökkiin sopivaksi. Tilapihi kerrossänky löytyi netistä. Ihastuttavat viltit ovat Santun mummon tekemät. Ne saatiin häälahjaksi.
Vanha keinutuoli on Santun isän tekemä. Pikkuisessa mökissä sen sirot mittasuhteet pääsevät oikeuksiinsa.

Mitä kaikkea olette remontoineet?

Maalasimme mökin sisältä ja ulkoa sekä rakensimme talon viereen ruokailutilan. Pihan myllersimme täysin. Ruusut ja vanhat perennat raivasimme pois, jotta saimme tilaa koirille ja lasten leikeille. Siirsimme perennat ja kukkaistutukset pihan reunoille ja perustimme hyötypuutarhan portin pieleen. Piha on täynnä toinen toistaan kauniimpia kukkaistutuksia.

Kesällä kokataan ja syödään ulkona. Talon vieressä sijaitseva ruokapöytä saa luonnollisen auringonvarjon puusta. Tiskipöydän takana on naapurin mökki.
Pihahommista on tullut Marin ja lasten yhteinen ajanviete. Eemil sai ristiäislahjaksi kirsikkapuun, ja Emmalle istutettiin pinkki viinimarjapensas.
Emmasta on kasvanut taitava puutarhuri. Kumpulan koulupuutarhan Kasvata ja kylvä -kesäleirillä opettajakin kehui Emman taitoja. Pihalla kasvaa perunoita, kesäkurpitsaa, yrttejä, tomaatteja sekä muutama marjapensas.

Millainen puutarhuri olet?

Hah, kun muutimme tänne, minun piti googlettaa, mikä on perenna. Siitä on tultu aikamoinen matka. Pihahommat ovat minulle tärkeä maadoituskeino hektisen työelämän vastapainoksi. Olen ihastunut romanttiseen cottage garden -tyyliin, johon kuuluvat runsaat ja rehevät kukkaistutukset. Suuri rakkauteni ovat liljat, mutta silmä lepää myös vanhoissa omenapuissa, jotka luovat ihania sateen- ja auringonvarjoja pihalle.

Lapsille siirtolapuutarhaelämä on liki täydellistä: oma piha, kavereita naapurimökeissä ja leikkipuisto sekä maauimala aidan takana. Jätskikiskallekin on lyhyt matka.

Mikä kaupunkimökkeilyssä on parasta?

Nautin, kun olemme yhdessä pihalla, koira ja lapset leikkivät ja kaupungin urbaanit äänet kuuluvat etäällä. Tänne on helppo tulla, ja kaikki on lähellä.

1 kommentti