Unelmien Talo&Koti

Vaalea mutta lämmin! Vanhasta ratatyöntekijän talosta tuli Marian perheen seesteinen koti, jossa ihastuttavat murretut sävyt ja suloiset tapetit

Vaalea mutta lämmin! Vanhasta ratatyöntekijän talosta tuli Marian perheen seesteinen koti, jossa ihastuttavat murretut sävyt ja suloiset tapetit
Maria ihastui valkoiseen puutaloon ensinäkemältä. Vanhan talon rauhallinen tunnelma syntyy huolella valituista huonekaluista, vaaleista sävyistä ja kauniista kuoseista.
Julkaistu: 2.3.2022

Maria Vilppula muutti perheensä kanssa unelmiensa taloon neljä vuotta sitten. Valkoinen puutalo on juuri sellainen, josta hän on aina haaveillut.

Talon hintapyyntö oli reilusti yli Marian ja Villen budjetin, ja myynti-ilmoitus oli houkutellut esittelyyn runsaasti muitakin kiinnostuneita. Se hermostutti taloa kiertävää Mariaa.

– Näin mielessäni lapset pihan omenapuiden alla ja meidät lämmittämässä pihasaunaa. Sanoin Villelle, että meidän on pakko saada tämä, vaikka en tiennyt miten, Maria muistelee.

Pari tarjosi talosta rohkeasti alle pyyntihinnan, ja kaupat lyötiin lukkoon lyhyen neuvottelun seurauksena. Pian muuton jälkeen varasto- ja saunarakennuksen katto petti ja sadevesi valui sisälle.

– Saimme esimakua siitä, millaista vanhassa talossa asuminen on. Onneksi Ville on kätevä käsistään, joten alun vaikeuksista huolimatta luotin pärjäämiseemme, Maria kertoo.

Maria haluaa säilyttää pihalla vanhan puutarhamaisen tunnelman. Metsään rajoittuva iso piha on osin lasten valtakuntaa. Entinen ratatyöntekijän talo on rakennettu vuonna 1932 ja sijaitsee Järvenpäässä. Siinä on neljä huonetta ja keittiö, yhteensä 125 neliötä.
Vilppuloiden perheeseen kuuluu äiti Marian lisäksi Ville Vilppula ja pojat Kevin, 12, Noel, 4, Niilo, 1,5, sekä kissa Ninni.
Kylmä kuisti ei ole talvella käytössä. Kuistin ja keittiön välisen oven takaa pilkottava lankkupöytä on Marian suunnitte­lema ja Villen toteut­tama. Korituoli on hankittu Ikeasta ja pinnatuoli Tori.fistä.
”Näin mielessäni lapset pihan omenapuiden alla ja meidät lämmittämässä pihasaunaa.”
Puuhellaan sytytetään talvisin päivittäin tulet. Kaminapuhallin auttaa levittämään lämmintä ilmaa myös olohuoneen puolelle.
Keittiön kasviaiheinen tapetti on Rustasta. Valkoinen vitriinikaappi sulkee sisäänsä keittiön astia-aarteita. Ikean Sinnerlig-valaisin on näyttävä yksityiskohta.
Maria halusi kattokruunun, jossa on lamppujen lisäksi myös kynttilät, ja sellainen löytyi Jotexilta. Romanttinen Fanni K:n riippukeinu on etenkin Kevinin suosikkipaikka.
Pönttöuuni ja keittiön puuhella lämmittävät alakerran tehokkaasti. Vanhat tikkaat ja lampetti ovat kirppislöytöjä.

Vanhan talon askareet tuntuivat aluksi jännittävältä vaihtelulta rivitaloelämään.

– Ensimmäisenä talvena kilpailimme siitä, kumpi saa sytyttää tulet pönttöuuniin. Vaikka nautimme edelleen kaikista hommista, nykyään ei harmita, jos toinen ehtii hakemaan puut liiteristä, Maria naurahtaa.

Elämä vanhassa puutalossa on muuttanut Marian sisustustyyliä. Entisen kodin hillitty tunnelma on saanut väistyä vanhaan taloon sopivien kuviotapettien tieltä.

– Inspiroidun luonnosta. Suosin maanläheisiä värejä ja luonnonmateriaaleja. Saatan etsiä kirpputoreilta tai netistä kauankin, kunnes löydän juuri sen oikean huonekalun. Joskus Ville naureskelee hyväntahtoisesti, kun hehkutan löytöjäni.

Lapsiperheessä kaikkia sisustusratkaisuja ei voi tehdä estetiikka edellä.

– Puunaulakko, joka talossa oli valmiina, ei riittänyt kolmen lapsen talvivaatteille, joten jouduimme hankkimaan eteiseen liukuovikaapin.

Tilojen tunnelmat ja näkymät ovat Marialle tärkeitä. Hän on hankkinut elämää nähneisiin huoneisiin vanhoja huonekaluja.

– Nautin kokonaisuuksien luomisesta: kun huonekalu löytää paikkansa, muut tavarat hakeutuvat täydentämään sitä yhteinäiseksi kokonaisuudeksi.

Seuraa Marian elämää Instagramissa @maryakristiina.

Maria pitää konstailemattomasta tanskalaisesta sisustustyylistä. Lukunurkkauksen nojatuoli on Ikean Strandmon. Puinen kaappi on löytö Tori.fistä. Maria on maalannut sen valkoiseksi. Vanhat kehykset korostavat herkkää kukkatapettia.
Liinavaatekaappi on Marian rakkain huonekalu. Säilytyskori ja pellavaverhot on ostettu Ikeasta. Kaapin päälle pinostuista täkeistä osa on Ib Laursenin, osa hankittu käytettynä.
”Saatan etsiä kirpputoreilta tai netistä kauankin, kunnes löydän juuri sen oikean huonekalun.”
Ikean Ektorp-sohvat ovat tyylikkäät ja helpottavat lapsiperhearkea pestävien päällisten ansiosta. Sohvatyynyjen päälliset Maria on hankkinut H&M Homesta ja Ikeasta. Kukkatapetti on Sand­uddin Ivana Helsinki Joshua Tree. 1950-luvun jalkalamppu on kirpputorilta. Nahkainen pouf-rahi on Marian kirpputorilöytö.
Napakka K-Raudan raitatapetti antaa ryhtiä röyhelöille. Lakanat on ostettu H&M Homesta ja antiikkituoli hankittu Tori.fistä.
Makuuhuoneen vinon katon alla on Marian työpiste. Sopivan kapea työpöytä löytyi Ikeasta. Tuoli on Søstrene Grenesta.
”Kun huonekalu löytää paikkansa, muut tavarat hakeutuvat täydentämään sitä, ja kokonaisuudesta tulee yhtenäinen.”
Noelin ja Niilon huoneen seinällä on Boråstapeterin Newbie­-malliston Magic Forest -tapetti. Sohva on suosittu pötköttelypaikka, jossa luetaan iltasatuja ja majoitetaan yövieraita. Lelut piiloutuvat Marian tuunaamaan hyllykköön. Seinälle nostettu nalle-tabletti on H&M Homesta.
Maanläheiset värit ja vintagetyyliset lastenvaatteet ovat Marian mieleen.
Lastenhuoneen alkovin vino katto tekee tilastamukavan nukkuma- ja leikkisopen. Lelut ovat löytäneet paikkansa vanhasta matka­laukusta.
”Inspiroidun luonnosta. Suosin maanläheisiä värejä ja luonnonmateriaaleja.”
Helmipaneelit kätkevät taakseen sähköpääkeskuksen. Rustan koreista on helppo noukkia jalkaan vanhassa talossa varsin tarpeelliset villasukat. Avaimet ja muut pikkutavarat mahtuvat Marian kunnostamaan lipastoon.
Ensimmäiset remonttikokeilut ovat jo saaneet väistyä uusien ideoiden tieltä: Alkuun ruskeiksi maalatut portaat maalattiin uudelleen valkoiseksi. Helmipaneelin turkoosi sävy vaihtui myös hillityn harmaaksi.
Omenapuiden alla on mukavasti tilaa rakennella lumiukkoja ja huristella pulkan kyydissä.
5 kommenttia