Maria sisustaa perheensä kotia hetkessä eläen ja tyylejä sekoittaen – ”Mitä sitten, jos jotain menee vähän mönkään?”
Sisustus
Maria sisustaa perheensä kotia hetkessä eläen ja tyylejä sekoittaen – ”Mitä sitten, jos jotain menee vähän mönkään?”
Maria Kalmin kotona sisustus vaihtuu toiseksi tuon tuostakin, mutta perheestä se on vain hauskaa. Kaikesta uudesta innostuva Maria yhdistelee tyylejä ja kuoseja rohkeasti sekä tuunaa kalusteita mieleisekseen. Tärkeintä on uskaltaa elää omannäköistä elämää.
26.2.2021
 |
Unelmien Talo&Koti

Villa Unelma tupsahti Maria ja Mika Kalmin elämään yllättäen, mutta toisaalta kuten pitikin. Pari oli kyllästynyt maksamaan kallista vuokraa asunnostaan Vanhassa Porvoossa ja haaveili elämästä maalla. Sattumalta he huomasivat houkuttelevan myynti-ilmoituksen loviisalaistalosta.

Marialla on taito yhdistellä erilaisia värejä ja kuoseja keskenään niin, että kokonaisuus näyttää harmoniselta.
Edellinen iso keittiöremontti oli tehty viimeksi 1990-luvulla. Marian ja Mikan aikaan keittiön ilme on vaihdellut tuon tuostakin. Viimeksi he laatoittivat välitilan opeteltuaan homman YouTube -videosta.
Uusi päivä alkaa aina yhteisen aamiaispöydän ääressä. Maria sytyttää kynttilät ja kattaa kauniisti.

Nyt tuo talo on ollut Marian ja Mikan uusperheen kotina jo kolme vuotta. Talovanhus hengittää niin, että villasukat ovat tarpeen, mutta perhe ei pyrikään helppoihin ja valmiisiin ratkaisuihin. Heille tärkeintä on luoda ympärilleen koti, jossa jokainen perheenjäsen voi elää juuri omanlaistaan elämää.

– On ollut onnellista asua näiden jykevien hirsiseinien sisällä. Sisustus on ehtinyt vaihtua jo ainakin viisitoista kertaa. Kyse ei ole päättämättömyydestä tai trendien perässä juoksemisesta, vaan rakkaudesta kotiin, Maria sanoo.

– Olen päättänyt elää niin kuin itselleni parhaiten sopii. Olen luopunut monesta, kuten uusien tavaroiden ostamisesta ja rahan perässä juoksemisesta. Viimeiset viisi vuotta olen ostanut kirpputorilta lähes kaiken muun paitsi ruoan.

Ruokasalin hirsiseinä on maalattu valkoiseksi. Vanhan astiakaapin yläosa on kulkenut Marian matkassa vuosikaudet. Alapuoli on ostettu käytettynä netistä. Kaluste on saanut ylleen perinnemaalisekoituksen.
Lähes kaikki kauniit astiat ovat kirppislöytöjä tai lahjoja ystäviltä.
Komea puuhella on keittiön keskipiste. Uunissa haudutetaan usein pataruokia.
Matala kaappi oli talossa valmiina. Maria maalasi sen turkoosiksi ja kiinnitti ovipeiliin nätin tapetin. Komea peili on ostos Tori.fistä.

Perhe ei käy syömässä ulkona, matkusta tai harrasta sen ihmeemmin. Koti on voimapaikka, johon kaikki keskittyy. Mikä saa heidät toimimaan näin?

– Teemme Mikan kanssa ison osan töistämme kotona. Mika on muusikko, minä työskentelen henkisenä valmentajana ja valokuvaajana. Vietämme kotona myös vapaa-aikaa, koska viihdymme täällä. Luon meille uusia maailmoja siihen taloon, jossa milloinkin asumme. Vaikka rakastamme tätä taloa, meille ei tuota tuskaa luopua tästä.

Maria maalasi sohvan verhoilukankaan kalkkimaalilla mustaksi muutama vuosi sitten. Ratkaisu on osoittautunut kestäväksi. Sohvapöytä sai pintaansa Uulan perinnemaalia. Paperitapetti tilattiin Tapettitaivaasta.
Maria innostuu helposti. Kerran hän keksi ruveta taittelemaan koristeita tapetinjämistä, ja niitä syntyi päivän mittaan melkoinen määrä. Osa pääsi esille kirpparinaulakkoon. Rautasänky on saatu ilmaiseksi.
Sisustaessaan Maria päästää sisäisen lapsensa valloilleen. ”Kaikki uusi innostaa minua aina valtavasti.”
Maria on tuunannut ystäviltään saamansa peilin omannäköisekseen maalilla. Rahi on peräisin nettikirppikseltä.

Muutto onkin edessä lähiaikoina, sillä Villa Unelmaan ovat tulossa jo uudet asukkaat. Seuraava koti, vanha kansakoulu, sijaitsee lähellä nykyistä.

Maria tuunaa, tapetoi, maalaa, korjaa ja nikkaroi mielellään – Mikan kannustuksella.

– Myös Mika on hyvin visuaalinen ja rakastaa minun laillani outoja tunnelmia ja vanhoja tavaroita. Hän on innoissaan ideoistani ja rohkaisee ehdoitta.

Ruokasalin pöytä oli talossa perheen muuttaessa. Maria poisti siitä aikaisemmat maalikerrokset kuumailmapuhaltimella. Tuolit on hankittu kirpputorilta. Kotona on lähes aina tuoreita kukkia.
Ruokasalin juhlava tapetti on Midbec Apelviken -malliston Anemone.
Maria maustaa ruokiaan mielellään Kreikasta tuomillaan yrteillä. Ne tuovat mieleen ihanat lomamuistot. Kaunis kattaus on esteetikolle tärkeä.
Maria sekoittelee perinnemaaleja löytääkseen juuri oikean sävyn. Välillä syntyy huikeita värejä.

Maria kunnioittaa vanhaa taloa. Tänne ei läiskitä muovia eikä estetä hirsitaloa hengittämästä. Hän jopa valmistaa itse liisterin vehnäjauhoista ja sekoittaa perinnemaaleja keskenään löytääkseen juuri sopivan sävyn.

– Koti on leikkipaikkani. Tämä kaikki on meitä varten, ei muita! Mitä sitten, jos jotain menee vähän mönkään? Ei se ole kovin vakavaa, jos ensi viikolla muutankin mieleni tapettivalinnasta. Tärkeintä on uskaltaa elää omannäköistä elämää.

Makuuhuoneessa on Marian oma tummanpuhuva valokuvateos. Mika teki siihen kehykset kierrätyspuusta. Tapetti on ostettu Tori.fistä.
Sirius on itse sisustanut huoneensa mieleisekseen. Maria rientää apuun vasta sitten, jos seinille alkaa ilmestyä nauloja ripustimiksi.
Kun perhe muutti taloon, Siriuksen huoneessa oli kukkatapetti. Maria maalasi kukat piiloon Uulan petrolinsävyisellä maalilla.

Nyt kodissa vallitsee boheemi tunnelma, jota on terästetty rauhoittavan syvillä sävyillä. Sisustuksessa on itämaisia vaikutteita. Tyyli on syntynyt kerroksista. Huonekalut ovat rosoisia ja vanhoja mutta kauniita ja värit harmoniassa keskenään. Kodissa on paljon tavaraa, mutta esineet on aseteltu paikoilleen niin taidokkaasti, että lopputulos näyttää tasapainoiselta. Ystävä kommentoi Marialle joskus leikillään, että talossa näyttää asuvan rikas perhe.

– Kuinka väärässä hän olikaan! Kotimme on tehty pikkurahalla remontteja myöten. Harjaantunut silmäni osaa jo aika hyvin poimia kirppareilta esineet, jotka sopivat tänne. Rahalla on helppo ostaa uusia tavaroita, mutta paljon mielenkiintoisempaa on koluta jänniä paikkoja ja tehdä löytöjä. On kiva täyttää kotia tavaroilla, joilla on tarina ja merkitys.

Eteinen on somistettu itämaiseen tyyliin. Toinen unisieppareista on Marian tekemä, toisen hän on saanut lahjaksi.
Uusperheen elämä sujuu Mikalta, Marialta ja Mikan pojalta Siriukselta kuuden vuoden harjoittelun jälkeen mainiosti. Perheeseen kuuluvat myös kissat Usva ja Hulda, koirat Nemo ja Luna sekä 18 kanaa ja kukko.
Marian ja Mikan kotitalo on valmistunut noin vuonna 1900. Neljän huoneen ja keittiön talossa on 250 neliötä. Tontilla on lisäksi pihasauna ja kesäkeittiö. Talon maalipinta oli päässyt rapistumaan pahoin, ja oli valtava työ rapsuttaa se puhtaaksi. Uusi pintakäsittely on tarkoitus tehdä Ottossonin pellavaöljymaalilla.
1 kommentti