Makuuhuoneen raikastus maalilla – kurkkaa maalausvinkit ja ohje näppärään tilanjakajaan

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Värisilmä
Makuuhuoneen raikastus maalilla – kurkkaa maalausvinkit ja ohje näppärään tilanjakajaan
Sisustusarkkitehti ja Pihkala-blogin kirjoittaja Maija Rasilan kodin pintaremontti alkaa olla loppusuoralla ja kaikki huoneet käyty kertaalleen läpi. Viimeisenä maalausvuorossa on makuuhuone, joka sai uuden maalikerroksen ja nerokkaa sermin tilanjakaksi.
Julkaistu 3.6.2021

Maija muutti puutalokotiinsa syksyllä 2020. Puolen vuoden asumisen aikana Maija on pintaremontoinut kodissaan jo melkein kaikki huoneet, nyt oli makuuhuoneen vuoro. Makuuhuone sijaitsee talon toisessa kerroksessa. Se on iso tila, mutta hieman epäkäytännöllinen, sillä sängyn ainoa sijoituspaikka on ikkunan edessä. Huoneessa ei siis ole yhtään ehjää seinää ja kaksi seinistä on vinon katon alla.

Huone kaipasi raikastusta ja jonkinlaista tilanjakoa. Seinät oli maalattu aikaisemmin hempeän persikkaisella sävyllä, joka ei ollut Maijan mielestä paras valinta. Sillä Maija kaipasi huoneeseen enemmänkin raikkautta ja selkiyttä kuin romanttista tunnelmaa. Huoneen näyttävyyden takia Maija halusi myös pitää värit neutraaleina.

Makuuhuoneen seinän väri oli ennen hempeän persikkainen.

Värien valitsemisessa Maija on jo ammattinsa takia erityisen tarkka. Sillä valituilla sävyillä on lopputulokseen iso merkitys. Värejä kannattaakin miettiä huolella ja katsoa niitä oikeassa ympäristössä. Maijan makuuhuone on hyvä esimerkki siitä, miten paljon valo ja tila vaikuttavat siihen, miltä sävyt näyttävät.

Värisilmän näytepalvelusta tilattavat A4-kokoiset värimallit helpottavat huomattavasti sävyvalintaa, sillä on aivan eri asia tihrustella värejä pienistä postimerkin kokoisista malleista, kuin teipata isot mallit reilusti seinälle. Suosittelen myös vaihtamaan värimallien paikkoja ja kokeilemaan, miltä värimallit näyttävät huoneen eri puolille sijoiteltuna: omassa makuuhuoneessa isojen ikkunoiden ja toisaalta hämärien vinokattojen myötä tilan eri nurkissa on aivan erilaiset valo-olosuhteet, jotka vaikuttavat suoraan siihen, miltä sävy seinässä näyttääkään, Maija kertoo.

Maija mallaili ensin seinällä muutamia suosikkivärejään, erityisesti utuinen värimaailma innosti häntä. Hän mietti väriä vaaleankeltaisen Terälehti-sävyn ja neutraalimpien, rusehtavien sävyjen Olkihattu ja Kultahiekan välillä.

– Päätin kuitenkin tällä kertaa unohtaa vaaleankeltaisen sävyn siitä syystä, että se oli jo vähän turhankin lähellä vanhan persikkaisen seinäsävyn tunnelmaa. Myös vihreän sävyt jäivät pois laskuista vihertävän olohuoneeni vuoksi, sillä ihan samantyyppistä sävyä en enää ylös halunnut valita. Niinpä päätin kääntyä kullanruskean sävymaailman puoleen, se tuntui luontevalta jatkumolta kodin muihin murrettuihin sävyihin.

Maijan valinta oli lopulta Kultahiekka, mitä löytyi jo eteisen ovista ja listoista. Tällä värivalinnalla hän halusi linkittää kodin muiden huoneiden tunnelmaa myös makuuhuoneeseen.

Maalityyppien valinnassa Maija sai apua Värisilmän maaliasiantuntijalta Eini Riskiltä. Makuuhuoneen seinärakenne koostuu maalatusta makulatuuritapetista ja sen alla olevasta huokolevystä, joten käytettävän sisämaalin tuli ehdottomasti olla hengittävä ja sopiva käytettäväksi tapetin päällä. Hyvä tuote löytyi Virtasen maaleista. Virtasen sisämaali sopii hyvin perinnekohteisiin ja tasoitetapetin päälle käytettäväksi.

– Tämä oli minulle maalina uusi tuttavuus, mutta tykästyin laatuun kertaheitolla. Pellavaöljyä sisältävä maali oli erityisen miellyttävä koostumukseltaan, paksua ja laadukasta. Koostumuksensa ansiosta se oli myös hyvin helppo ja mukava maalattava.

Lopputulos on raikas ja harmoninen.

Makuuhuoneen muutoksen lopputulos on hienovarainen, mutta tilaa raikastava.

– Pidän tosi paljon Kultahiekka-sävyn monipuolisuudesta: näin kesällä huone on ihana somistaa ilmavalla valkoisella pellavalla ja pehmeillä kerman sävyillä, mutta syksyä kohti mentäessä sen seuraan sopii mainiosti myös hieman syvemmät sävyt. Aamuisin on ilo herätä tästä raikastuneesta makuuhuoneesta, varsinkin kun huoneen ikkunat ovat vielä suloisesti aamuaurinkoon päin.

Helppo tilanjakaja

Maija oli jo pitkään kaivannut makuuhuoneeseensa jonkinlaista tilanjakajaa, jonka taakse saisi piilotettua vaaterekin ja muuta tavaraa. Ratkaisuksi hän keksi nikkaroida sermin, joka on helppo tehdä itse mittaan sahatusta levytavarasta ja tapetista. Tapettina hän käytti Bårostapeterin Indigo Garden -tapettia, joka sopi kuvioltaan hyvin vanhan talon henkeen.

Nyt voit tehdä itsellesi samanlaisen tilanjakajan alla olevilla ohjeilla!

Tee-se-itse-sermi

Helppo ja nopea tee-se-itse-sermi syntyy mittaansa sahatusta levytavarasta, jotka päällystetään tapetilla ja kiinnitetään yhteen saranoilla. Materiaaliksi sopii sekä vaneri että mdf-levy. Sermi kannattaa tehdä kaksiosaiseksi ettei siitä tule liian painavaa siirrellä.

Sermin tarvikkeet

 • 3–5 kpl mittaansa sahattua mdf-levyä tai vaneria, paksuus n. 10 mm, levyn leveys on sama kuin tapetin leveys
 • saranoita (2–3 kpl/levy)
 • kalustemaalia ja/tai tapettia

Pohjamaalaa levyt kalustemaalilla Värisilmän sävyllä Kultahiekka. Maalin kuivuttua tapetoi toinen puoli Boråstapeterin Indigo Garden -tapetilla. Tapetointi on helppoa, kun levyt on mitoitettu suoraan tapettivuoden levyisiksi, näin reunoista tulee siistit.

Kiinnitä saranat sermiin ruuveilla ja sermi on valmis!

Maaliasiantuntijan vinkit maalaukseen

 • Valitse maali aina kohteen ja käyttäjän mukaan. Kodin käytetyimpiin tiloihin, kuten keittiöön ja eteiseen kannattaa esimerkiksi valita kestävä ja pyyhittävä maalilaatu.
 • Maaleissa on eroja ja vaikkapa ekologisia tai hajuherkille suunnattuja maaleja on nykyään hyvin saatavilla. Muista kertoa myyjälle, mikäli sinulla on erikoistoiveita maalin ominaisuuksien suhteen.
 • Väreissä on runsaasti valinnanvaraa ja värivalintoihin saat apua myymälässä. Jonkinlainen lähtökohta olisi kuitenkin hyvä olla mietittynä, niin toimivan sävyn etsiminen helpottuu. Värit kannattaa aina valita omien mieltymysten mukaan.
 • Laske valmiiksi maalattava neliömäärä, niin tarvittava maalimäärä on helppo tarkistaa myymälässä.
 • Tee pohjatyöt ja suojaaminen huolella, näin vältyt ylimääräiseltä työltä jälkikäteen ja varmistat siistin ja kestävän maalausjäljen.
 • Muista poistaa maalarinteippi heti maalaamisen jälkeen, niin saat skarpit rajaukset ja vältyt röpelöiseltä rajalta. Maalarinteipeissä on myös laatueroja.
 • Keväinen ilma innostaa maalaukseen. Vältä kuitenkin suorassa auringonvalossa maalausta, maali kuivuu tällöin liian nopeasti.
 • Maalaaminen on helppoa ja mukavaa, joten rohkeasti vain kokeilemaan erilaisia sävyjä! Ja jos värivalinta ei jostain syystä mennyt nappiin, voi aina maalata uudelleen päälle. Se ei ole niin vakavaa!

Kommentoi »