Makrameekranssi koristellaan hauskoilla pompuloilla – katso ohje ja opettele näyttävä pallosolmu
Solmeiltu kranssi
Makrameekranssi koristellaan hauskoilla pompuloilla – katso ohje ja opettele näyttävä pallosolmu
Makrameekranssi solmeillaan puuvillanyöristä, jonka langat saa kammattua helposti auki. Lisäksi tarvitset vain kranssipohjan ja sorminäppäryyttä. Nosta valmis kranssi seinälle tai aseta se pöytäkoristeeksi.
Julkaistu 11.8.2023
Ihana

Makrameekranssi – tarvikkeet:

  • puuvillanyöriä, n. 250 g (esim. Wetterhoffin Swing)
  • kranssirengas (halkaisija 25 cm).

Makrameekranssi – ohje:

1. Leikkaa nyöri reilun 70 cm pätkiksi. Yhteen kranssiin tarvitset noin 80 lankaa. Langan tarve vaihtelee käytetyn nyörin paksuuden ja renkaan halkaisijan mukaan. Yksikierteisen Swing-nyörin vahvuus on noin 4 mm.

2. Kiinnitä langat kranssikehikolle leivonpääsolmulla. Solmi sitten neljän langan ryhmissä kaksoistasosolmuille.

3. Ryhmittele langat kahden solmun ryhmiin, ne muodostavat yhdessä työn yhden sakaran. Tee sakaran keskimmäisillä neljällä langalla 3 peräkkäistä kaksoistasosolmua, kuten kuvassa keskimmäisessä lankaryhmässä.

4. Tee solmuista ”berry knot” eli pallosolmu: vie kaikki neljä lankaa solmujen yläpuolella olevan reiän läpi etukautta.

5. Vedä langat sen verran kireälle, että solmujonosta muodostuu pallo. Tee näillä langoilla alapuolelle vielä yksi tasosolmu niin, että lyhimmät langanpäät kulkevat solmun keskellä ja pidemmät langat tekevät solmun.

6. Yhdistä sakarat toisiinsa kiertämällä reunimmaiset langat toisensa ympäri: toinen lanka pysyy suorana, toinen lanka kiepsautetaan alakautta ympäri.

7. Tee sakaroiden reunoille kaksi kohosolmuriviä. Sisimmäiset kohosolmut: Ota tukilangaksi reunimmaisesta langasta seuraava. Tee kohosolmut kaikilla kolmella langalla: Vie ensimmäisenä vuorossa oleva lanka tukilangan ympäri alakautta. Kiristä lanka sivulle ja ylös niin, että tukilanka pysyy suorana. Vie sama lanka etukautta tukilangan ympäri ja lenkin läpi. Kiristä sivulle ja ylös, pidä tukilanka suorana. Toista solmun vaiheet a. ja b. sen jälkeen lopuilla langoilla.

8. Tee tämän jälkeen ulompi kohosolmurivi. Tukilankana on solmurivin uloin lanka. Solmi lopuksi sakaran kärjen tukilangat yhteen kohosolmulla.

9. Leikkaa langanpäät noin 2–2,5 cm mittaisiksi. Harjaa tai kampaa makrameekranssin langat kevyesti auki.

2 kommenttia