Makrameekattokruunu hohtaa kauniina ilman valoakin – näyttävä koriste syntyy makrameen perussolmuilla
Solmeile moppilangasta
Makrameekattokruunu hohtaa kauniina ilman valoakin – näyttävä koriste syntyy makrameen perussolmuilla
Solmi kaunis makrameekattokruunu moppilangasta. Voit myös pujottaa kruunun sisään led-valosarjan ja nostaa ihanuuden terassille tai pihapuun oksalle tunnelmaa luomaan.
Julkaistu 17.5.2023
Ihana

Valmiin työn koko: leveys (levein kohta) 30 cm, korkeus 60 cm + hapsut noin 20 cm.

Makrameekattokruunu – tarvikkeet:

 • noin 1 kg valkoista Suomen Langan Mopparia tai vastaavaa
 • noin 3 m valkoista puuvillalankaa
 • 2 valkoista metallirengasta (halkaisija 12 cm)
 • 1 valkoinen metallinen varjostinkehikko (halkaisija 30 cm)
 • S-koukku
 • virkkuukoukku
 • sakset
 • mittanauha
 • kampa.

Vinkki!

Solmeilemista ja työasentoa helpottaa vaaterekki, jonka korkeutta voi säätää.

Makrameekattokruunu – ohje:

Työssä käytettävät solmut ovat tasosolmu, kaksoistasosolmu, vuorotteleva silmusolmu, surmansilmukka ja kääresolmu. Katso täältä kuvalliset ohjeet makrameen perussolmuihin!

Leikkaa langat oikeaan pituuteen:

 • ripustuslangat: 6 kpl 5 m
 • vuorottelevat silmusolmut: 30 kpl 4 m
 • kaarteille solmittavat kaksoistasosolmut: 2 kpl 9 m
 • tasselit: 36 kpl 40 cm (kuhunkin 6 lankaa).

Ripustusosuus

1. Taita 5 ripustuslankaa kaksin kerroin ja asettele ne roikkumaan nipuksi S-koukun keskelle. Kierrä 6. lanka lankanipun taakse ja solmeile kaksoistasosolmuja, kunnes solmeiltu osuus on 10 cm. Taita solmeiltu osuus kaksin kerroin ja kiinnitä nippu lenkiksi kääresolmulla. Kiristä solmu napakaksi ja leikkaa lankojen päät lyhyiksi.

2. Jaa langat kolmeen osaan, eli kuhunkin nippuun tulee neljä lankaa. Solmeile 10 cm tasosolmuja jokaiseen nippuun.

3. Kiinnitä tasosolmupötköt kiinni metallirenkaaseen tasaisin välein: pujota lankojen päät ensin renkaan sisäpuolelle. Kieputa jokainen lanka renkaan ympäri kahdelle lenkille: vedä lanka renkaan yli etukautta ja vedä langan pää läpi keskelle jäävästä lenkistä. Pujota sitten lanka uudestaan metallirenkaan etupuolelta, äsken tehdyn lenkin oikealta puolelta samalla tavalla. Jatka näin, kunnes kaikki langat ovat kiinni metallirenkaassa. Kiristä lenkkejä tarvittaessa, jotta tasosolmupötkö kiinnittyy napakasti.

Varjostinosuus

4. Kiinnitä vuorottelevien silmusolmujen langat (30 kpl) renkaaseen tasosolmupötköjen väleihin surmansilmukoilla siten, että kuhunkin väliin tulee 10 lankaa. Kieputtele lopuksi lankojen päät pieniksi mytyiksi, jotta niitä on helpompi käsitellä.

5. Solmeile lankapareilla vuorottelevia silmusolmuja siten, että kukin solmupötkö on 26 cm mittainen. Asettele silmusolmupötköt tasaisesti renkaalle. Solmi solmupötköjen langat kiinni varjostinrenkaaseen samalla tekniikalla kuin ylempänä. Varmista, että kuhunkin renkaan väliin (3 osiota) tulee sama määrä lankoja.

6. Jatka vuorottelevien silmusolmujen solmeilua, kunnes solmupötköt ovat 10 cm mittaisia. Jätä solmupötköt roikkumaan ja solmeile tässä välissä kierteinen tasosolmuosuus.

7. Kiinnitä 2 kpl lankoja varjostinrenkaaseen surmansilmukkasolmulla siten, että keskimmäiset langat ovat 2 m mittaiset ja reunimmaiset 7 m. Solmeile 20 cm pätkä tasosolmuja ja kiinnitä langat varjostinrenkaaseen siten, että tasosolmupötkön alku- ja loppupään väliin jää aina 12 silmusolmupötköä. Solmi langat renkaaseen kuvan tavalla: keskimmäiset langat kiertyvät takaa renkaan päälle ja reunimmaisilla langoilla solmeillaan tasosolmu. Jatka solmeilua renkaan ympäri. Vedä viimeisen solmun kohdalla lankojen päät viereisten silmusolmujen taakse virkkuukoukulla ja katkaise lankojen päät lyhyiksi.

8. Solmi alin metallirengas puuvillaisin tukilangoin kiinni suureen renkaaseen kolmesta kohdasta siten, että se jää roikkumaan 10 cm suuren renkaan alapuolelle.

9. Solmi silmusolmupötköjen langat alimpaan renkaaseen samalla tekniikalla kuin ylempänä. Langat jäävät löyhästi kaarteelle. Tiivistä solmuriviä jatkuvasti solmeillessasi ja vedä solmut mahdollisimman tiiviisti yhteen. Tästä solmukerroksesta tulee hyvin tiivis.

Jos haluat työhän kimallusta, voit korvata aaltoilevan tasosolmunauhan helminauhalla.

10. Solmeile tasselit: Kuhunkin tasseliin tulee 6 kpl 40 cm mittaisia lankoja. Avaa lankojen kierteet ja kampaa ne auki. Solmi sitten lankanipun puoliväliin kiristyslanka. Jätä lankoihin solmimisvaraa ripustusta varten. Taita sitten nipun päät vastatusten ja solmi kiristyslangan alapuolelle kääresolmu, joka kokoaa tasselin yhteen. Kampaa tasseli siistiksi, tasoita päät ja solmi se tasosolmupötköjen kiinnityskohtaan. Toista tämä jokaisen tasselin kohdalla.

11. Tasoita lopuksi keskellä roikkuvien lankojen päät haluamaasi mittaan.

Voit halutessasi kammata alimmat langat auki hapsuiksi.
Kommentoi »