Unelmien Talo&Koti

Vie solmeilu seuraavalle tasolle! Näin teet boheemin makrameehyllyn – katso ohje täältä

Vie solmeilu seuraavalle tasolle! Näin teet boheemin makrameehyllyn – katso ohje täältä
Kun innostut makrameesta, miksi solmisit pelkkiä koristeita? Pienelle makrameehyllylle voit perustaa vaikka minipuutarhan. Opi solmeilun tekniikka selkeiden ohjeiden ja vaihekuvien avulla.
Julkaistu: 4.6.2020

Makrameehylly – tarvikkeet:

 • 1 rulla (noin 1 kg) vihreää Paulina-punoskudetta (Lankava)
 • 1 x ripustuspuu (leveys noin 55 cm)
 • 1 x hyllylauta (noin 55 x 10 cm).

Kuteiden leikkaaminen:

 • 1 kpl noin 0,8 m (ripustuslenkki)
 • 12 kpl 3,5 m (makramee-solmeiluun)
 • 9 kpl 4 m (palmikot).
Tasainen verkkopinta näyttää upealta. Jos innostut kokeilemaan vielä suurempaa, voit valmistaa tällä tekniikalla vaikka verhon.
Solmi palmikkonauhat hyllylevyn alta ja varmista, että hylly roikkuu suorassa.
Yksinkertainen tekniikka tekee makrameesta koukuttavan. Langat solmitaan aina pareittain, mutta parit vaihtelevat.

Makrameehylly tehdään näin

 1. Kiinnitä lenkki solmuilla ripustuspuuhun ja ripusta se seinälle solmeilua varten.
 2. Solmi 12 kudetta kiinni ripustuspuuhun 2 cm:n välein (katso vaihekuva 1 alta). Aloita solmeilu. Solmut tehdään koko ajan vasemmalta oikealle siirtyen.
 3. Ota solmeiltavaksi ensin kahden ensimmäisen kudelenkin päät eli neljä narua ja jaa ne kuvan (vaihekuva 2) osoittamalla tavalla kahteen keskimmäiseen ja kahteen reunimmaiseen. Solmi solmu ensin vasemmalta (vaihekuvat 2–4) ja sitten oikealta (kuvat 5–6). Kiristä ja siirry seuraavaan nippuun. Tee solmut koko kerrokselle.
 4. Seuraavalla kerroksella siirrä kaksi vasemmanpuoleista kudetta sivuun ja aloita solmeilu kahdella seuraavalla. Yhdistä niihin toisen ryhmän kaksi ensimmäistä kudetta. Tekniikka on muutoin sama. Kerroksen lopussa kaksi reunimmaista kudetta jäävät vapaiksi.
 5. Kolmas kerros aloitetaan edellisellä kerroksella solmimatta jätetyistä reunimmaisista kuteista. Etene tällä tekniikalla vuorotellen solmukerroksen 1 ja 2 solmimislogiikkaa. Kuvio tulee oikein, kun kunkin solmun yläviistoon syntyy kahden kuteen muodostama lehden muotoinen kuvio. Jatka solmeilua niin pitkään, kunnes työ on mielestäsi sopivan mittainen.

Palmikot

Letitä kolme lettiä. Kiepauta kaksi lettiä ripustuspuun ympäri ja solmi laudan alle. Solmi tässä vaiheessa solmu löyhästi ja asettele hylly haluamallesi korkeudelle. Varmista, että se on suorassa. Solmi sitten solmut tiukalle aivan hyllyn alle. Heitä lopuksi kolmas letti roikkumaan kuvan mukaisesti ripustuspuulle siten, että sen päät valuvat ripustuspuun ja hyllylevyn takaa alas. Lettiä ei tarvitse kiinnittää mitenkään. Avaa lopuksi lettien kuteet solmujen alta ja leikkaa kaikki kuteet sen mittaisiksi ja sellaiseen muotoon kuin haluat. Tässä ne on leikattu viistosti ja hyllyjen kiinnityslettien päät ovat tasan lyhimpien hapsujen kanssa.

Solminta ja vaihekuvat

Epäiletkö taitojasi makrameen solmijana? Tämä kuvallinen ohje opastaa sinut varmasti maaliin.

1. Solmi kaikki 12 leikkaamaasi 3,5-metristä kudetta kiinni ripustuspuuhun 2 cm:n välein niin, että kuteen päät jäävät samanpituisiksi. Kahdesta kuteesta tulee näin neljä päätä. Solmut tehdään koko ajan vasemmalta oikealle siirtyen. Tässä makramee-tekniikassa käytetään aina neljää vierekkäistä kudetta.

2. Ota solmeiltavaksi ensin kahden ensimmäisen kudelenkin päät eli neljä narua ja jaa ne kuvan osoittamalla tavalla kahteen keskimmäiseen ja kahteen reunimmaiseen. Sujauta vasemman reunan kude oikean reunan kuteen alta.

3. Pujota oikean reunan kude kahden keskimmäisen (suorana roikkuvan) kuteen alta ja takaisin ylös vasemmalle syntyneestä silmukasta.

4. Kiristä kuteet solmuksi. Vasemmalta lähtenyt kude on nyt oikealla ja oikealta lähtenyt vasemmalla. Keskimmäiset roikkuvat solmun keskeltä suorana alas.

5. Ota nyt vasemmanpuoleinen kude ja nosta se keskimmäisten kahden kuteen yli vasemmalle.

6. Pujota vasemmanpuoleinen kude edellisen alta, kahden keskikuteen alta ja oikeaan reunaan syntyneen lenkin keskeltä ylös. Kiristä solmuksi ja siirry seuraavaan neljän kuteen ryhmään. Tee solmut koko kerrokselle ja jatka työtä ohjeen mukaan.

Jos haluat työhösi lisää boheemia ilmettä, tee enemmän ja muhkeampia palmikkoja.
Kommentoi »