Kotivinkki

Suloisesti solmussa! Tee itse makramee-tyyny, jota solmeillessa ajatus saa lentää ja arki unohtuu

Suloisesti solmussa! Tee itse makramee-tyyny, jota solmeillessa ajatus saa lentää ja arki unohtuu
Makramee-tyynyn solmiminen on hauskaa aivojumppaa. Koristeellinen tekniikka on tuttu seinätekstiileistä ja amppeleista, mutta solmuilla voi koristella paljon muutakin.

Koko: noin 45 x 45 cm.

Makramee-tyyny – tarvikkeet:

  • 0,8 kg luonnonvalkoista (52) Chunkymop-lankaa (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, 700 g = n. 235 m)
  • ontto verhotanko
  • sisätyyny
  • neula ja ompelulankaa.

Solmut:

Kuva 1: Surmansilmukkasolmu onnistuu helposti myös aloittelijalta.

Surmansilmukka (kuva 1): Taita lanka keskeltä kahtia. Vie taite etukautta tangon yli, pujota langanpäät lenkin läpi ja kiristä solmu kiinni tankoon.

Kuva 2: Tasosolmu on yksi makrameen perussolmuista. Kaksoistasosolmu muodostuu kahdesta tasosolmusta jotka solmitaan toistensa peilikuviksi. Niin solmittu nyöri ei ala kiertyä.

Kaksoistasosolmu = KTS (kuva 2): Tee neljällä langalla kaksiosainen solmu.

1. vaihe: Vie vasemmalla oleva lanka kahden keskimmäisen langan yli ja oikean langan ali, vie sitten oikea lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu vetämällä lankoja vastakkaisiin suuntiin.

2. vaihe: Vie oikea lanka keskimmäisten yli ja vasemman ali, vie vasen lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu edellisen alapuolelle = 1 KTS.

Kuva 3: Silmusolmu on helppo pyöräyttää. Kun se solmitaan vuorottain oikean ja vasemman langan ympäri, saadaan tasainen punos.

Vuorotteleva silmusolmu = VSS (kuva 3): Tee kahdella langalla kaksiosainen solmu.

1. vaihe: Vie vasen lanka etukautta oikean taakse ja siitä muodostuneen lenkin läpi eteen. Kiristä solmu.

2. vaihe: Vie oikea lanka etukautta vasemman taakse ja siitä muodostuneen lenkin läpi eteen. Kiristä solmu.

Kuva 4: Kohosolmuksi kutsutaan kaksinkertaista silmusolmua. Sitä käytetään makrameessa molempiin suuntiin solmittavana.

Kohosolmu = KS (kuva 4): Tee tukilangan ympärille 2 vaakasuuntaista silmusolmua.

Kohosolmu vasemmalta oikealle (kuva 4): Pidä tukilanka vaakatasossa työlankojen edessä, *ota vasemmalla oleva työlanka, vie se etukautta tukilangan yli ja siitä takaisin alas, kiristä solmu tukilangan ympärille vetämällä työlankaa vasemmalle*, toista *–* samalla langalla vielä kerran ja kiristä solmut kiinni toisiinsa. Työlanka jää solmujen väliin.

Kohosolmu oikealta vasemmalle: Pidä tukilanka vaakatasossa työlankojen edessä, *ota oikealla oleva työlanka, vie se etukautta tukilangan yli ja siitä takaisin alas, kiristä solmu tukilangan ympärille vetämällä työlankaa oikealle*, toista *–* vielä kerran ja kiristä solmut kiinni toisiinsa.

Makramee-tyyny tehdään näin

Leikkaa langasta 80 kpl 3,4 m pituista lankaa. Taita langat keskeltä kahtia ja sido ne surmansilmukoilla (solmujen ohjeet seuraavalla sivulla) verhotankoon. Tasoita solmut 82 cm työleveyteen. Aloita solmeilu ja tee 1. krs noin 10 cm etäisyydelle tangosta.

1. krs: Ota ensimmäiset 2 lankaa ja tee niillä 1 VSS, *ota 4 lankaa ja tee niillä 1 KTS*, toista *–* ja tee viimeisillä langoilla 1 VSS.

2. krs: *Ota 4 lankaa ja tee niillä 3 KTS (= toista solmun 1. ja 2. vaihe kolme kertaa), jätä 4 lankaa vapaaksi*, toista *–* krs loppuun.

3. krs: Kuten 1. krs.

4. krs: *Jätä 4 lankaa vapaaksi, ota seuraavat 4 lankaa ja tee niillä 3 KTS*, toista *–* krs loppuun.

Toista 1.–4. krs:ia vielä 5 kertaa (= noin 45 cm).

Viimeistely

Poista tanko ja leikkaa lankalenkit auki tyynyn hapsuiksi. Leikkaa kaksi 1 m pituista tukilankaa päiden solmimista varten. Taita kappale kahtia tyynyn päälle.

Ota tukilanka ja solmi vastakkaiset hapsut (= 80+80 lankaa) kohosolmuilla yhteen. Aloita avoimen sivun reunasta ja tee kohosolmuja oikealta vasemmalle näin: *ota kappaleen yläpuolelta 1 hapsulanka ja tee sillä 1 KS tukilangan ympäri, ota kappaleen alapuolelta vastakkainen hapsulanka ja tee taas 1 KS tukilangan ympäri*, toista *–* krs loppuun. Solmi toinen pää vastaavasti vasemmalta oikealle.

Tiivistä lopuksi kohosolmut sisätyynyn leveyteen ja päättele tukilankojen päät nurjalle. Pujota sisätyyny paikalleen ja ompele tyynyn avoin sivu kiinni. Tasoita lopuksi hapsut.

Vinkki!

Tyynykangas näkyy reikäisen makrameen alta. Valkoinen moppilanka piirtyy värillistä tyynyä vasten upeasti.

Julkaistu: 13.5.2020
1 kommentti