Avotakka

Maijun ja Markuksen uusperheen kaupunkikoti on kokonaisuus muistoja, designia ja taidetta – "Tavarat ovat loksahdelleet paikoilleen kuin palapelin palat"

Maijun ja Markuksen uusperheen kaupunkikoti on kokonaisuus muistoja, designia ja taidetta – "Tavarat ovat loksahdelleet paikoilleen kuin palapelin palat"
Maiju Laurenin ja Markus Grannenfeltin kuusihenkisen uusperheen koti syntyi kahden ihmisen entisen elämän ja nykyhetken palasista – harkiten mutta myös yllätysten kautta. Pariskunta jakaa samanlaisen sisustusmaun, ja jo ensitreffeillä keskusteltiin astioista.
Julkaistu: 18.2.2021

Yhteisiä ajatuksia ja muistoja menneestä. Niistä on Maiju Laurenin ja Markus Grannenfeltin uusperheen koti tehty Helsingin Kruununhaassa. Yli kolmimetriset huoneet ja kauniit, vanhat ikkunat tekevät kodista avaran ja valoisan paikan kuusihenkiselle perheelle. Asukkaiden yhteisestä harrastuksesta ja mieltymyksestä sisustamiseen kertovat katseenkiinnittävä taide seinillä, kauniit väriyhdistelmät tekstiileissä, vanhan ja uuden kohtaaminen huonekaluissa ja tarkkaan mietityt seinien sävyt.

Vuonna 1913 rakennetun talon vanhat ikkunat, seinäsyvennykset ja kauniit portaat tekevät kotiintulosta viihtyisän.
Helsingin Kruununhaassa sijaitsevassa 166 neliön asunnossa on viisi huonetta ja keittiö.

Onko tämä ensimmäinen yhteinen kotinne?

Markus: – Olin asunut täällä jo lasteni kanssa muutaman vuoden, kunnes tapasin Maijun, ja aika pian teimme tästä yhteisen kodin. Asunto oli riittävän iso molempien lapsille ja pian syntyneelle tyttärellemme. Emme nähneet mitään syytä katsoa yhteistä kotia muualta, kun tämä asunto tarjosi tilaa ja valoa koko uusperheellemme.

Maiju: – Muutin poikani kanssa tänne vuonna 2018. Sijainti on upea! Kaikki palvelut ovat kuin tarjottimella: ei tarvitse kuin astua kadulle, niin kaupat, ravintolat ja kulttuuririennot ovat heti saatavilla. Pian meille syntyi pieni tyttö, My.

– Lähellä on kivat ulkoilupaikat ja leikkipuistot ajanviettoon pienten lasten kanssa. Paksujen kiviseinien ansiosta kadun häiritsevät äänet eivät kantaudu neljänteen kerrokseen.

Meidän on ollut helppo tehdä sisustusvalintoja, koska makumme kohtaavat yllättävän hyvin.
Markus Grannenfelt
Kun kaapisto jatkuu korkeassa tilassa kattoon asti, keittiö saa rutkasti lisää säilytystilaa, ja vaikutelma on silti ilmava! Unelmien keittiö hankittiin Petra-keittiöiltä. Vain keittokirjahylly ja integroitu kahviautomaatti karsiutuivat tilanpuutteen takia. Silestonen kestävä Nobel Carrara -kvartsitaso nousee normaalia korkeampaan välitilaan. Valaisimet ovat Flosin. Seinän sävy on Tikkurilan L497.
Pieni My saa seisoa pöydällä vain Maijun ja Markuksen valvovan silmän alla. Kesäasunnolta tuotu puinen ruokapöytä on tarpeeksi iso koko perheelle ja vieraillekin. Pari keskusteli jo ensitreffeillä astiarakkaudestaan. Astiakokoelma näkyy Nordalin metallisen astiakaapin lasiovista: osa on huutokaupasta, osa on kulkenut suvussa. Valaisimet ovat Flosin ja matto Jean Vernet’lta.

Kohtaavatko sisustusmakunne, ja mitä muutoksia olette tehneet yhteiseen kotiinne?

Markus: – Meidän on ollut helppo tehdä sisustusvalintoja, koska makumme kohtaavat yllättävän hyvin. Olin pintaremontoinut asuntoa vuonna 2016, ja Maiju piti tehdyistä ratkaisuista. Myös taulut ovat olleet Maijun mieleen.

Vanha M-valokirjain on Markuksen kirpputorilöytö. Carl Bengtssonin Charlotte-julistetaulun Maiju hankki odottaessaan Lenniä. Furninovan sohvalla on Balmuirin muhkea šaali ja sinikuvioinen Chhatwall & Jonssonin tyyny. Grafiikkatyöt ovat Ilona Ilotun lopputöitä.
Seinien sävyt ovat tarkkaan mietityt. Olohuoneen lämmin harmaa on Tikkurilan L497. Kaksi grafiikantyötä vasemmalla ovat Ilona Ilotun, tummanpuhuva Melek Mazicin ja oikealla sivupöydän yllä olevat Johanna Koistisen. Marmoripöytä on Vepsäläiseltä ja matto Carpet Vistasta. Arco-jalkavalaisin on Flosin.
Yli kolmen metrin huonekorkeus ja näkymä huoneiden läpi tuovat avaruutta. Pyöreän, alun perin sinisen pikkupöydän Maijun äiti löysi roskalavalta odottaessaan tytärtään. Vihreä vaasi on Maijun isoisän vanha ja värikäs tyyny Svenskt Tennin. Maiju rakastaa tuoreita kukkia.

Maiju: – Muutettuamme yhteen remontoimme keittiön mieleiseksemme. Tarvitsimme myös lisää omaa tilaa lapsille, jota saimme remontoimalla kodinhoitohuoneesta lisämakuuhuoneen. Lisäksi teimme pientä pintaremonttia, paneloimme esimerkiksi makuuhuoneeseen tumman tehosteseinän.

– Kerran ihastuin vanhaan posliiniastiastoon nettihuutokaupassa ja en malttanut olla huutamatta sitä. Vastassani oli toinen yhtä innostunut, joka korotti jatkuvasti hintaa. Voitin lopulta huudon, ja astiasto muutti kotiimme. Pian selvisi, että vastapuolen huutaja oli ollut Markus, joka oli samaan aikaan huvittunut ja ilahtunut, kun toivottu astiasto löysikin tiensä omaan astiakaappiin.

Paneeliseinä oli Maijun pitkäaikainen haave. Se maalattiin Tikkurilan V500-sävyllä. Musta päiväpeitto on Ellokselta ja tyynyt Chhatwall & Jonssonin. Yöpöydän marmorikansi on hankittu erikseen ja jalat Hayn mallistosta. Seinävalaisin on Lampe Grasin N214, katossa &Traditionin Formakami. Vaaterekki on Hayn.
Makuuhuoneen valoisa erkkeri on kuin tarkoitettu etätyöpisteeksi. Vanha kirjoituspöytä ja Eamesien tuoli Beni Ouarain -matolla ovat Bukowskisilta. Tynellin jalkavalaisin on yksi kodin vanhoista aarteista. Puusepällä teetetyt suojukset piilottavat epäesteettiset lämpöpatterin kauniisti. Suojukset ovat siirrettävissä, mikä helpottaa siivousta.

Saitteko helposti sovitettua kahden aikuisen ihmisen kalusteet ja esineet yhteen kotiinne?

Markus: – Tavarat ovat loksahdelleet paikoilleen kuin palapelin palat. Kotimme koostuu esineistä, joilla on merkitys ja herättävät muistoja. Meillä on Maijun vanhempien vanhoja kalusteita, kuten hänen isänsä vanha koulutuoli Lennin huoneessa. Tärkeiden esineiden kautta koti tuntuu vielä enemmän yhteiseltä.

Maiju: – Markuksella on hyvä sisustussilmä, ja yhteinen makumme kohtasi olemassa olevissa huonekaluissakin. Ainoa uutena ostettu kaluste on iso sohva, jonka halusimme koko perheen yhteiseksi löhöilypaikaksi. Markus ei ole luopujatyyppiä: keittiössä komeilee traakkipuu, jonka hän on hankkinut 90-luvulla opiskelijaboksiinsa.

Karlin ja Filipin huoneeseen on teetetty iso kirjahylly. Pyöreän pöydän ääressä poikien on kiva piirtää ja tehdä läksyjä. Iso pöytä on Rum21:stä, kirjoituspöydän tuoli Artekin.
Yli kolmen metrin huonekorkeus saa huoneet tuntumaan isommilta, joten kuutiotilavuus on yksi kodin valteista.
Maiju Lauren
Lennille tehtiin oma huone vanhasta kodinhoitohuoneesta. Sinne on jopa oma sisäänkäynti, mutta Maiju toivoo, ettei Lenni vielä kiinnitä siihen erityistä huomiota. Teini-iässä se voi tulla tarpeelliseksi. Työpöytä ei aina tarvitse paljoa tilaa ympärilleen. String-hyllykkö toimii myös koulupöytänä. Tuoli on Maijun isän vanha. Korkkijakkara on Ikeasta.

Mistä pidätte kodissanne eniten?

Markus: – Kotimme on ajattelematon kokonaisuus muistoja, designia ja taidetta. Täällä ei ole mietitty pelkkää funktionaalisuutta vaan myös visuaalisuutta. Loistavaa on myös sijainti.

Maiju: – Olen skandinaavisen boheemin tyylin ystävä. En pidä liian pelkistetystä, ja tässä kodissa kerroksellisuus ihastuttaa. Yli kolmen metrin huonekorkeus saa huoneet tuntumaan isommilta, joten kuutiotilavuus on yksi kodin valteista. Vanhaksi taloksi täällä on paljon ikkunapintaa, minkä ansiosta asunto on valoisa ja ilmava.

Lennin huoneen seinät on maalattu Tikkurilan sävyllä V487 Valamo. Ikean lelukaapin Maiju muokkasi Superfrontin jaloilla ja nahkavetimillä. Yöpöytänä on Kartellin Componibili. Marokkolaismatto on Madesignilta.
Lastenhuoneessa kaiken ei tarvitse näyttää lapselliselta. Muuhun kotiin sopiva matto ja rauhallisen harmaat seinät ovat kodikas tausta leluille ja leikeille. Myn huoneen Maiju on sisustanut rauhalliseksi nukkumapaikaksi. Sebran lastensänky on jatkettava. Matto on ostettu ystävältä. Troll Royalin hoitopöydän Maiju löysi nettikirpputorilta. Tuoli on Ton No 30, viiri Jotexin. Seinien sävy on Tikkurilan V481 Shantung.

Onko tämä koti se oikea, vai haaveiletteko vielä toisenlaisesta asumisesta?

Markus: – Minä kaipaan omaa saunaa ja enemmän tilaa. Haaveenamme on myös oma piha. Kaipaisin tilaa yksityiseen oleskeluun. Kodissamme on paljon yhtenäistä tilaa, joten täällä ei pääse halutessaan omaan rauhaan. Joskus oman tilan ottaminen monihenkisessä perheessä tulisi tarpeeseen.

Maiju: – Olemme käyneet katselemassa omakotitaloalueita ja miettineet eri asumisen vaihtoehtoja. Emme hätäile kuitenkaan muutosten kanssa, koska viihdymme tämänhetkisessä kodissamme hyvin. Tässä on nyt hyvä olla, ja ainahan voi ja pitääkin haaveilla.

Kommentoi »