Avotakka

Maija Lukkari-Nyman Sohvaryhmä-podcastissa: Näin sisustussopu säilyy parisuhteessa

Maija Lukkari-Nyman Sohvaryhmä-podcastissa: Näin sisustussopu säilyy parisuhteessa
Saako sisustuksesta päättää se, jolla on parempi maku vai se, joka maksaa? Sisustussuunnittelijan työssään Maija Lukkari-Nyman tuomaroi pariskuntien tyylit ja toiveet yhteen.

Sisustaminen ja parisuhde, onko se mahdoton yhtälö vai suloinen sopusointu?Sisustussuunnittelija ja kiinteistönvälittäjä Maija Lukkari-Nyman tietää niin työssään kuin kotonaan, miten tyylit ja toiveet sovitellaan.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Maija Lukkari-Nyman -jakso:

Kodissa pitää kaikkien viihtyä

Kumpi päättää kaapin paikan kodissa, jossa asuvat varatuomari, kiinteistönvälittäjä ja sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nyman ja Uutisvuodon ylituomari, toimittaja, juontaja Peter Nyman?

– Minulla on varmaan se viimeinen veto-oikeus. Kuulen tosi usein perheessäni lauseen ”äiti päättää, sissari päättää", Maija sanoo.

Toisaalta hänellä on niin samanlainen maku miehensä kanssa, ettei sisustusristiriitoja tule.

– Saattaisin haluta joskus vähän svengaavampaa ja mieheni vähän enemmän väriä, mutta löydämme usein konsensuksen, että voimme olla molemmat tyytyväisiä. Kodin pitää olla sellainen paikka, jossa kaikki viihtyvät.

Joskus kompromisseja on tehtävä. Yksi sellainen on parin keittiössä. Keittiötaso on normaalia korkeampi, koska Peter on 194 senttiä pitkä ja Maija 167.

Sisustussuunnittelijan työssään Maija pitää tärkeänä kuulla kaikkia heitä, jotka kodissa asuvat ja joilla on siihen päätäntävaltaa. Hän kyselee puolisoiden omia ja yhteisiä toiveita.

– Osa asiakkaista on sitä mieltä, että maksava osapuoli saa viime kädessä päättää. Minusta se ei kuulosta perhedynamiikassa kauhean kivalta demokratialta.

Miten kaksi erilaista sisustusmakua sitten saadaan kohtaamaan?

– En ole kertaakaan kohdannut asiakkaita, joiden kanssa ei löydettäisi molempia puolisoita tyydyttävää tyyliä. Eihän mikään tyyli ole niin yksiviivainen, etteikö sen sisällä löytäisi kirjoa, ilman että syntyy epäkiinnostava kompromissi.

Nainen sisustaa, mies auttaa?

Tavallinen tarina sisustuslehdissä: nainen sisustaa ja mies on sivussa tai toteuttaa kuuliaisesti naisen visioita. Maija pohtii, että sisustamisesta on tehty feminiininen, vähän turhanpäiväinen juttu. Ja kuitenkin miehiä kiinnostaa, millainen koti on.

– Mies ehkä haluaa päättää enemmän kuin haluaa julkisesti sanoa. Ei ole miehisen miehen malli puhua sohvatyynyistä. Yleensä mies haluaa puuttua lähinnä sohvan ja ruokapöydän valintaan – ja keittiövarusteisiin, ne ovat uusi mersu.

Asenneilmasto on onneksi muuttumassa. Nykyään keittiö on yhä useammin miehen kenttää, ja miehen ei tarvitse olla sisustusalalla kiinnostuakseen sisustamisesta.

– Keittiöasioissa meillä vahvan äänen saa mieheni, joka viihtyy ruuanlaitossa tosi hyvin, paremmin kuin minä; itse toimin hyvänä seuraneitinä.

Nymaneilla Maijalla on eniten tarmoa sisustaa. Välillä hän kyllästyy joihinkin kalusteisiin ja vie niitä maalle vapaa-ajanasuntoon ja palauttaa sieltä jotain kaupunkiin.

– Siinä kohtaa kyllä mieheni pyörittelee silmiään mutta ei sano mitään. Näen ilmeestä, että hän on pettynyt ratkaisuun mutta auttaa silti kiltisti.

Samoin myös vaikka kesken Tex Willerin luvun terassin futonilla, kun Maijalla iskee into maalata vaikka mökin ikkunankarmit.

Anna sisustusvaltaa lapsille

Lapsuudessaan Maija sai suunnitella ja sisustaa huonettaan uusiksi jatkuvasti – ja arvelee siksi päätyneensä sisustusalalle. Oma ja ystävän äiti olivat niin rentoja, että tytöt saivat jopa tapetoida ystävän huoneen – ja vielä kehuja päälle, olipa lopputulos mikä vain.

– Itse en ole ollut yhtään niin rento ja kadun sitä. Miten lapset voivat oppia, jos eivät pääse toteuttamaan itseään? Luovuus ei ainakaan kasva, jos estetään harjoittamasta sitä.

Toisaalta hän ei halua kannustaa lapsiaan kertakäyttökulttuuriin, eikä hän itse halua sisustaa koko ajan uudestaan. Kalusteita hän on ostanut viimeksi kymmenen vuotta sitten.

– Olemme vuosien varrella valinneet huonekaluja, joita oikeasti olemme halunneet kovasti ja joita jaksaa katsoa pitkään. Samahan koskee miesvalintaa! Maija lohkaisee.

Laadukkaat kalusteet eivät vain ole aina 14-vuotiaan tyttären makuun, mutta Maija ei haluaisi niistä luopua.

– Teini ei välttämättä halua, että huone on liian fiini tai siisti. Ehkä teinin huone pitää olla yhtä sekaisin kuin teinin pää?

Parin 11-vuotias poika sai maalata seinänsä tosi tummaksi. Äitiä hieman kauhistutti mutta antoi pojan toteuttaa itseään, ja seinästä tuli tosi hyvä.

– Lapsella voi olla aika hyvä intuitio väreihin. Lapsethan ovat tosi väririkkaita.

Maijaa kaduttaa pitämänsä liiallinen siisteyskuri, kun lapset olivat pieniä. Nykyään hän ei jaksa naputtaa järjestyksestä vaan vaatii lapsia siivoamaan huoneensa kerran viikossa – vaikka itse korjaakin omat tavaransa paikoilleen joka ilta.

– Yhteisessä tilassa pitää kaikkien viihtyä, joten voi sopia, että olohuone rauhoitetaan ja suljetaan lastenhuoneen ovet ja ummistetaan silmät kunkin omalle tilalle. Ei olohuoneeseen tarvitse laittaa sen kummemmin miehen Arsenal-julistetta kuin lasten lelujakaan.

Julkaistu: 7.11.2019
Kommentoi »